Hanner, dezvoltator imobiliar lituanian cu investitii de peste 100 de milioane de euro in Romania, anunta ca a finalizat procesul de autorizare pentru Fosta Fabrica, proiectul de restaurare si conversie al fostei fabrici de bere Grivita, cunoscuta si sub numele de fabrica Luther. Proiectul se desfasoara pe o suprafata de peste un hectar si include patru monumente care vor fi restaurate si convertite, precum si doua cladiri noi. Ansamblul va cuprinde 187 de apartamente noi, 31 de lofturi, precum si restaurante, brutarie si o berarie cu productie in-situ.

Hanner, dezvoltator imobiliar lituanian care a investit, pana in prezent, peste 100 de milioane de euro in proiecte rezidentiale, anunta finalizarea procesului de autorizate pentru Fosta Fabrica, un proiect mixed-use care va cuprinde peste 6.000 de metri patrati de spatii co-working si shared office space, 187 de apartamente noi, 31 de lofturi, restaurante, brutarie, berarie cu productie in-situ si restaurant, cocktail bar, cafenele, spatii comerciale, spatii de evenimente, peisagistica si parcari. Investitia totala a Hanner in Fosta Fabrica se ridica la 30 de milioane de euro. Termenul de finalizare este anul 2020.

“Pe langa efortul de restaurare si arhitectura spectaculoasa a proiectului, Fosta Fabrica aduce un concept nou de parteneriat cu antreprenorii romani invitati in proiect. Acest concept presupune, printre altele, finantarea lor si sustinerea unei comunitati de afaceri romanesti care a fost implicata in proiect inca din faza de proiectare, pentru a ne putea adapta la nevoile lor concrete. Proiectul va ramane in administrarea Hanner, singurele imobile care se vor vinde vor fi apartamentele noi si lofturile”, a declarat Mindaugas Valuckas, CEO si Member of the Board Hanner Group.

Fosta Fabrica, Hanner

Noua dezvoltare pastreaza intru totul spiritul fabricii Luther, potrivit reprezentantilor Hanner, deoarece fabrica a fost una dintre primele dezvoltari de mixed-use din Europa si una dintre primele fabrici construite pe structura metalica din Europa. Includea centrele logistice si de productie, cladiri rezidentiale pentru angajatii fabricii, berarii, terase, spatii de evenimente, teren de tenis, o piata centrala cu obelisc si casa fondatorului. Orzaria si Maltaria au fost construite in stil art-deco cu ingineri din afara tarii, iar noua dezvoltare restaureaza in detaliu toate elementele identitare ale arhitecturii originale.

Maltaria va fi convertita in 31 de lofturi unicat, asa numitele “hard-lofts”, respectiv fabrica convertita in spatii de locuit, pastrand toate elementele originale ale cladirii. Lofturile din Fosta Fabrica reprezinta o premiera pentru piata locala, fiind prima conversie de acest gen din Romania. Restaurarea monumentelor a presupus un grad extrem de ridicat de dificultate tehnica si bugete semnificative, potrivit reprezentantilor Hanner.

Fabrica de bere Grivita

Arhitectura proiectului este semnata de biroul Tecon, arh. Bogdan Babici, in vreme ce structurile sunt gandite de profesorul Paul Ioan, considerat unul dintre cei mai experimentati specialisti de structuri si structuri monumente din Romania.

Fosta Fabrica este situata in centrul noului pol de office al Bucurestiului si beneficiaza de statii de metrou in imediata apropiere, statii de tramvai si autobuz, prezenta pasajului Basarab, a Garii de Nord si a campusului universitar Politehnica.

”Fosta Fabrica aduce o serie de servicii care vor fi necesare intr-o zona care primeste peste 200.000 de metri patrati de spatii noi de office clasa A si isi propune sa demonstreze ca restaurarea de monumente, desi dificila si complexa, este o solutie care poate regenera orasul si care poate aduce profit, pe termen mediu si lung, atat pentru urbe cat si pentru dezvoltator”, spun reprezentantii Hanner.

Fosta Fabrica, loft

Fosta fabrica de bere Luther a fost inceputa in 1869, stimulata si de constructia Garii de Nord, situata la vremea respectiva la marginea Bucurestiului si inaugurata de regele Carol I. Fabrica era furnizor al Casei Regale, iar in 1900 la Expozitia Universala de la Paris, cea mai importanta manifestare internationala a vremii, aduce Romaniei medalia de aur pentru cea mai buna bere. Imediat dupa primirea distinctiei publicatia Gazeta Sateanului consemna: “A trebuit ca escelenta bere produsa la marea fabrica de bere a doamnei Sofia Luther sa concureze in strainatate cu cele mai renumite produse din toate locurile si sa dobandeasca medalia de aur la aceste expozitiuni, pentru ca aceasta bere sa-si poata ocupa locul ce pe drept i se cuvine. Numai dupa ce ne-au deschis streinii ochii ne-am convins…”.

apartament, Fosta Fabrica

Cu un portofoliu de active si dezvoltari in valoare de peste un miliard de euro, Hanner Group are o experienta de peste 20 de ani in dezvoltarea de proiecte mixed-use, rezidentiale, office si comerciale. Compania este prezenta in piete precum Lithuania, Letonia, Romania, Ucraina si Rusia. In Romania compania a investit pana in prezent peste 100 milioane euro in proiecte rezidentiale, Fosta Fabrica fiind primul proiect mixed-use. Majoritatea proiectelor Hanner sunt dezvoltate din fonduri proprii. In prezent compania deruleaza concomitent proiecte ample in pietele din Lithuania si Letonia. In Riga Hanner finalizeaza un proiect in valoare de 140 milioane euro, denumit Jauna Teika, cel mai nou cartier al capitalei letone, care a atras peste 70 de companii locale si multinationale si 800 de familii. Jauna Teika este tot un proiect de regenerare urbana si a impulsionat dezvoltarea unui nou district intr-o zona pana atunci foarte putin activa a orasului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri