Odata cu extinderea Capitalei, dezvoltarea noilor poli de spatii de birouri din nord si, mult mai recent, in nord-vestul si vestul orasului, o parte dintre fostele platforme industriale din aceste zone au capatat un amplasament foarte bun si au devenit astfel foarte atractive pentru dezvoltatori si investitori. De altfel, o mare parte dintre proiectele de spatii de birouri, retail si apartamente anuntate in ultima perioada sunt dezvoltate pe aceste foste platforme industriale, precum Automatica, Grivita sau Pumac.

Desi beneficiaza de un amplasament favorabil pentru un proiect imobiliar, un dezvoltator care cumpara o astfel de fosta platforma industriala trebuie sa suporte costurile de demolare a structurilor existente, cu decontaminarea terenului si eliminarea deseurilor.

Unul dintre primele terenuri pe care s-a aflat o fosta platforma industriale din Bucuresti si care a cunoscut o noua dezvoltare imobiliara a fost cel al foste fabrici Vulcan, unde NEPI in colaborare cu Benevo Capital au ridicat un nou centru comercial - Vulcan Value Center. De asemenea, la Electroaparataj a rasarit de ceva vreme Mega Mall, iar Prodplast a fost transformat de Andrei Pogonaru in Veranda Mall.

In acelasi timp, alte terenuri ale unor foste platforme industriale se afla, in prezent, in curs de transformare, precum Automatica, unde terenul a fost cumparat de One United si Auchan si unde se dezvolta in 2018 turnuri de apartamente si un centru de retail. In cealalta parte a orasului, la Timpuri Noi, Vastint dezvolta Timpuri Noi Square, iar pe terenul fostei fabrici de bere Grivita lituanienii de la Hanner ridica un proiect mixt de office si rezidential.

Ramanem in partea vest a Capitalei, unde avem, de asemenea, terenul fostei platforme Pumac. Aici, Skanska dezvolta cladirile Campus 6, iar omul de afaceri Ion Radulea, prin River Development, proiectul The Light. Tot al sau este si terenul fostei fabrici Semanatoarea, unde astazi se afla priectul de spatii de birouri Sema Park. Si terenul fostei platforme industriale Policolor se afla in dezvoltare unde Raul Ciurtin, fostul actionar majoritar al Albalact are in vedere un proiect imobiliar.

La UMEB, AFI Romania a dezvoltat AFI Cotroceni, cel mai frecventat centru comercial din Capitala, si AFI Park, unde dezvoltarea continua. Israelienii de la AFI Romania ridica, de asemenea, in prezent, pe terenul INOX, proiectul de spatii de birouri AFI Tech Park. Pe Laminorul, tot ei dezvoltare AFI City. Nu in ultimul rand, avem terenul fostei fabrici de paine Spicul, cumparat initial de Hercesa pentru a dezvolta locuinte si vandut apoi catre Forte Partners si CA Immo.

Pe ce alte platforme industriale ar putea rasari in urmatorii ani cladiri de birouri sau apartamente?

Exista, de asemenea, in Capitala un numar de cel putin sapte foste platforme industriale care ar putea cunoaste noi proiecte imobiliare de anvergura, in urmatoarea perioada, fie ca vorbim de rezidential, office sau retail, potrivit companiei de consultanta imobiliara JLL Romania.

Acestea sunt Textile Dacia (Bucurestii Noi), Ventilatorul (Razoare), Titan Mar (Razoare), Griro (Grivita), Rocar (Giurgiului), Helitube (Coletina) si Aversa (Obor) si dispun impreuna de terenuri cu o suprafata de peste 67 de hectare. O parte dintre acestea beneficiaza si de planuri pentru dezvoltari imobiliare, inainte de catre proprietari catre Comisia de Urbanism din cadrul Primariei Capitalei.

Presa a scris in ultimii ani, de exemplu, ca pe terenul fostei platforme Ventilatorul (situat in proximitatea AFI Cotroceni), potrivit unui plan urbanistic zonal (PUZ) din 2014, poate fi construit un proiect mixt, de apartamente si spaţii de birouri, de pana la 15 etaje. De asemenea, un proiect imobiliar de anvergura ar putea rasari si pe terenul Aversa si ar urma sa fie compus din apartamente si birouri de 27 de etaje la Obor.

Platforma Suprafata (hectare) Destinatie probabila
Textile Dacia 5,3 Mixta (comercial si office)
Ventilatorul 5,3 Mixta (comercial, rezidential, office)
Titan Mar 4,7 Mixta
Griro 12 Mixta
Rocar 21 Mixta (rezidential si retail)
Helitube 9
Aversa 10 Rezidential

dffgh

Sursa foto: Viacheslav Nikolaenko / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri