Zonele din nordul Bucurestiului, precum Stefanestii de Jos si Chitila, au potential de a forma un nou pol logistic, considera expertii companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Peste 180.000 de metri patrati de spatii logistice urmeaza sa fie livrati anul viitor, in contextul in care vestul Capitalei a devenit incarcat din punct de vedere al dezvoltarii de spatii industriale si logistice si in care 2018 va depasi anul 2017 din punct de vedere al livrarilor de spatii logistice si industriale.

In acest an, segmentul de spatii logistice si industriale moderne va inregistra o crestere de cel putin 40%, depasind precedentul volum record de livrari atins in 2017, de aproximativ 0,5 milioane de metri patrati. In primul semestru din 2018 au fost livrati 330.000 de metri patrati de spatii de depozitare moderne (excluzand spatiile logistice si industriale dezvoltate direct de catre potentiali chiriasi), potrivit unei analize realizate de catre compania de consultanta imobiliara Colliers International Romania. Livrarile din Bucuresti au fost inregistrate cu precadere in zonele de vest si nord, insumand peste 110.000 de metriu patrati, Timisoara a adaugat 38.000 de metri patrati, iar Pitesti si Ploiesti, cate 20.000 de metri patrati fiecare.

Chiar daca stocul de spatii moderne de depozitare poate depasi pragul de patru milioane de metri patrati pana la sfarsitul lui 2018, Romania continua sa se afle in urma celorlalte tari din regiune, fapt ce sugereaza ca inca ar mai fi loc de crestere, potrivit reprezentantilor Colliers International Romania, care spun ca nordul Bucurestiului va deveni unul dintre polii importanti de dezvoltare pe segmentul spatiilor logistice si industriale.

Laurentiu Duica, Colliers International

„Nordul Capitalei se diferentiaza de zona de vest prin forta de munca atragatoare din punct de vedere costuri si disponibilitate. In plus, punctele de livrare a marfurilor se afla mai aproape de nord decat de vest. Este firesc, deci, apetitul dezvoltatorilor pentru a construi in aceste zone si asteptam ca anul viitor sa fie livrati peste 180.000 de metri patrati de spatii industriale si logistice”, declara Laurentiu Duica, director al departamentului de industrial in cadrul Colliers International.

In ultimul an, Colliers International a consiliat cea mai mare tranzactie din piata de industrial pentru un client activ pe piata de retail, incheiata de retailerul polonez de articole vestimentare LPP, care a adus in Romania cele cinci branduri: Reserved, Sinsay, Mohito, Cropp si House. LPP a inchiriat o suprafata de 22.100 de metri patrati intr-un proiect dezvoltat de compania belgiana WDP in localitatea Stefanestii de Jos, din judetul Ilfov, unde dezvoltatorul belgian WDP a cumparat un teren de 44 de hectare, intr-o tranzactie intermediata, de asemenea, de Colliers International.

„Asa cum am estimat inca din 2016, nordul Bucurestiului se contureaza ca un viitor pol logistic, in special pentru jucatorii din segmentul de e-commerce. Argumentele noastre cu privire la potentialul zonei au fost suficiente pentru a convinge unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte industriale si logistice din Romania, WDP, sa investeasca in aceasta zona. Investitorul belgian a cumparat un teren de 44 de hectare in Stefanestii de Jos si, in mai putin de un an, am reusit sa atragem un chirias de talia LPP, aflat in plina expansiune”, explica Laurentiu Duica, director al departamentului de industrial in cadrul Colliers International.

Centrul de distributie de 22.100 de metri patrati dezvoltat de WDP, care va sprijini activitatile de e-commerce ale grupului polonez LPP, urmeaza sa fie finalizat in a doua jumatate a anului viitor, moment in care portofoliul imobiliar detinut de WDP in Romania va depasi pragul de 500 de milioane de euro.

„Am crezut de la inceput in viziunea Colliers asupra potentialului pe care zona de nord a Bucurestiului il are pentru a deveni un important hub logistic. Investitiile noastre si tranzactiile de inchiriere deja incheiate sunt o confirmare a acestui potential si subliniaza importanta Romaniei pentru portofoliul nostru imobiliar”, declara Jeroen Biermans, General Manager WDP Romania.

Centrul de distributie al LPP din Stefanestii de Jos va putea sa asigure serviciul vanzarilor pe Internet al tuturor brandurilor sale in Europa Centrala si de Est, compania fiind prezenta pe 20 de piete externe, printre care Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri