Industria de facility management din Romania a inceput sa prinda contur la finalul anilor '90, ulterior aparitiei primelor centre comerciale si cladiri moderne de spatii de birouri. La finele acestui an, insa, piata de facility management din Romania va ajunge la o valoare semnificativa de trei miliarde de euro, iar Gabriel Tomescu, CEO in cadrul BMF Grup, estimeaza o crestere de aproximativ 20%-25% pentru 2019, la 3,6 miliarde euro.

"O dezvoltare accentuata s-a inregistrat dupa anii 2000, cand pe fondul alinierii legislatiei romanesti la directivele europene si pe fondul concentrarii firmelor asupra reducerii costurilor, facility managementul a luat amploare. Acest domeniu in continua expansiune este principalul responsabil de costurile de exploatare ale unei cladiri, care privite din perspectiva intregului ciclu de viata al acesteia, reprezina 80% din totalul costurilor pe ciclu de viata", spune Gabriel Tomescu (foto).

In acelasi timp, in opinia sa, provocarea tot mai ridicata de a mentine facilitatile proprietatilor de cladiri la costuri optime, dar care sa raspunda intocmai nevoilor pentru care au fost construite, fac pe zi ce trece ca resursa umana din acest domeniu sa necesite o pregatire din ce in ce mai specializata.

"Acesti parametri se reflecta direct in productivitate si evident in costurile de productie si fac ca sarcina property managerului si a managerului de facilitati sa devina una din ce in ce mai importanta. Prin urmare, cu cat personalul care gestioneaza aceste servicii este mai bine pregatit, cu atat poate intelege rapid, poate interveni si poate gestiona activitatile, astfel incat costurile si mediul de lucru sa fie cat mai optime pentru core business-ul activitatii", arata seful BMF.

Piata de facility management, sub lupa

Piata de facility management din Romania, se contureaza in jurul principalilor parametri privind numarul societatilor active din domeniu, cifra de afaceri a firmelor, volumul fortei de munca si evolutia acestora comparativ cu perioada anterioara, spune Gabriel Tomescu.

Astfel, raportandu-ne la ultimii doi ani, vorbim despre 6.700 companii specializate, care reprezinta aproximativ 1,1% din totalul companiilor active din economia nationala. La sfarsitul anului 2016, valoarea totala a activelor afacerii in intreaga industrie a facility managementului a reprezentat 1,55% din PIB-ul Romaniei.

"La o comparatie cu UE, unde sectorul serviciilor de profil se situeaza intre 4-5% din PIB, cifra evidentiaza in mod cert potentialul mare de dezvoltare a pietei in Romania. Tot in ultimii doi ani, cele mai importante cresteri s-au inregistrat pentru firmele active in domeniile serviciilor de mentenanta tehnica si suport (+7%) si in curatenie (+4%). In ceea ce priveste volumul de business, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in segmentul serviciilor de securitate (+11%) si peisagistica (+7%)", mai spune managerul.

Gabriel Tomescu: O cladire poate fi considerata un organism viu

De asemenea, forta de munca in acest domeniu reprezinta un total de peste 130.000 de persoane, ceea ce inseamna aproximativ 2,3% din forta de munca disponibila in Romania, potrivit BMF Grup.

"Cea mai mare provocare la care sunt supuse toate companiile din Romania, este resursa umana, dar in facility management acest lucru este mult mai evident. Nu exista o scoala specializata care sa pregateasca personal calificat la nivel de management si la nivel de executie, iar solutia o reprezinta introducerea in programa scolara a cursurilor specializate. Asadar, cresterea cu 2,9% in domeniul administrarii cladirilor si 2,3% in segmentul serviciilor de asistenta demonstreaza necesitatea fortei de munca specializata si a educatiei in domeniu", apreciaza Gabriel Tomescu.

Ca urmare, "facility managementul reprezinta un serviciu care dincolo de prestare inseamna intelegere, inovatie, implicare, coordonare si eficienta. O cladire poate fi considerata un organism viu, care in fiecare moment are nevoie de resurse, de ingrijire atenta, astfel incat sa isi poata indeplini rolul pentru care a fost construita. Daca plecam de la aceasta premisa, putem spune ca facility managementul are grija ca o cladire sa nu se imbolnaveasca, ii pastreaza valoarea si sustenabilitatea", conchide CEO-ul BMF Grup.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri