Piata imobiliara locala, in special segmentul de spatii de birouri, s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani din punct de vedere al sustenabilitatii, care pune acccent nu doar pe niveluri de performanta energetica cat mai ridicate cat si pe implementarea de noi tehnologii sau pe crearea unui mediu de lucru atractiv angajatilor. Astfel, obtinerea unei certificari sustenabile dupa normele BREEAM si LEED a devenit o practica obisnuita. Ultimul astfel de proiect care a obtinut una dintre cele doua certificari a fost cladirea de spatii de birouri Vox Technology Park din Timisoara (BREEAM cu ratingul Excellent si un punctaj total de 86,7%), ceea ce plaseaza orasul de Bega in competitie cu Capitala dupa sustenabilitatea cladirilor noi.

Conceptul de "sustenabilitate" joaca un rol foarte important in industria dezvoltarilor de cladiri de astazi, in special de spatii de birouri. Potrivit UNEP (United Nations Environment Programme) cladirile sunt responsabile pentru 40% din consumul global de energie, 25% din consumul global de apa si pentru 1/3 din emisiile de gaze cu efect de sera.

Drept urmare, in ultimele doua decenii, mai multe programe de certificare a sustenabilitatii cladirilor au aparut la nivel global, care, prin diferite criterii si evaluari, incearca sa ofere o definitie a ceea ce inseamna in realitate o cladire "verde". Cateva exemple de astfel de programe sunt BREEAM (utilizat preponderent in Europa), CASBEE (Japonia), Green Star SA (Africa de Sud) si LEED (America de Nord).

Astfel, proiectele de birouri dezvoltate in Romania care au obtinut niveluri ridicate de certificare sustenabila (BREEAM Excellent si LEED Platinum) nu sunt cu nimic mai prejos comparativ cu proiectele din Praga, Varsovia sau Budapesta, oferind solutii inovatoare de reducere a consumurilor de energie, fie ca vorbim de pompe geotermale (Oregon Park), panouri solare (The Mark) sau statii de incarcare a masinilor electrice. Dar, pot fi comparate BREEAM si LEED?

"BREEAM si LEED sunt sisteme de certificare similare, care acopera in principiu aceleasi aspect ale sustenabilitatii. Alegerea dezvoltatorilor fata de un sistem sau altul cred ca este mai mult subiectiva sau tine de considerente de marketing. Calificativele nu cred ca pot fi echivalate din cauza multitudinii de versiuni in piata - 3 BREEAM (2009, 2013, 2016) si 2 LEED (3 si V4) ceea ce face imposibil acest lucru. Pentru chirias, implementarea BREEAM sau LEED inca din faza de proiect aduce beneficii cuantificabile atat din punct de vedere al costurilor cat si a calitatii spatiului utilizat", spune Razvan Nica, managing director BuildGreen.

El mai arata ca important de mentionat este ca exista, de asemenea, si certificari operationale (LEED EBOM si BREEAM in Use), care se obtin dupa finalizarea constructiei si care evalueaza doar o parte din caracteristicile tehnice si pun accent pe modul de operare care este si el relevant. Acestea au fost gandite ca o completare a certificarii constructiei initiala si nu ca un inlocuitor.

Cele mai mari scoruri obtinute pe varianta de certificare BREEAM, in Timisoara

Topul certificarilor BREEAM
Pozitie Proiect Devoltator Oras Nivel Scor rating Tip
1 VOX Technology Park Werk Property Group Timisoara Excellent 86,70% Final
2 ISHO I Mulberry Development Timisoara Excellent 83,28% Final
3 The Office Cluj Napoca NEPI / Mulberry Cluj-Napoca Excellent 82,09% Final
4 Oregon Park Building Phase I Portland Trust Bucuresti Excellent 80,19% Final
5 The Mark S IMMO AG Bucuresti Excellent 79,30% Final
6 Unirii View Yves Weerts Bucuresti Excellent 79,19% Final
7 Stefan cel Mare Building Forte Partners Bucuresti Excellent 74,75% Final

Proiectele viitoare care ar urma sa obtina certificarea finala BREEAM sunt: Renault HQ (2019), Blue Rose Office Park (2019), The Light (2019) si Oregon Park Phase III Building C (2019).

"Atata vreme cat ratingul e Excellent, conteaza mai putin punctajul exact. Pe langa stocul certificate BREEAM (indiferent de rating), sunt cateva cladiri in Cluj-Napoca certificate LEED si altele in Timisoara in curs de certificare. LEED devine un standard tot mai cerut de chiriasi. Volumul certificat ramane mai mare in Bucuresti, insa un atuu pe care orasele regionale il ofera, respectiv Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, este dat de reducerile de taxe (reducere de pana la 50% a impozitului pe proprietate, in limita unui plafon stabilit de fiecare primarie)", arata, de asemenea, reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Cele mai recente certificari LEED
Proiect Devoltator Oras Nivel Tip
The Bridge Forte Partners Bucuresti Platinum Final
Globalworth Tower Globalworth Bucuresti Platinum Final
Orhideea Towers S Immo Bucuresti Platinum Final
Openville Timisoara - UBC 2 Iulius Timisoara Gold Final
Campus 6 Cladirea 1 Skanska Bucuresti Gold Final
Iride City - Metroffice Building A Immofinanz Bucuresti Gold Final
Green Court Bucharest II si III Skanska Bucuresti Gold Final

Proiectele viitoare care ar urma sa obtina certificarea finala LEED sunt: AFI Tech Park 1 (a primit deja pre-certificarea LEED Platinum), Campus 6 cladirile 1 si 2 (Skanska a obtinut pre-certificarea WELL Building Standard la nivel Silver pentru a doua si a treia cladire a proiectului Campus 6), Fabrica de masini de spalat Arctic (2018), The Bridge 2 (2018), Iride City - Metroffice (2018), Business Garden Bucharest (pre-certificate LEED Platinum) si Timpuri Noi Square (2018-2019).

"Nu poate fi vorba despre o diferentiere intre Capitala si Timisoara, ci este vorba de proiecte. Astfel proiectele din afara Bucurestiului la care am fost implicati, TheOffice si ISHO, au un concept similar care s-a dovedit a fi foarte bun si de success, acesta continuand conceptul City Business Center - dar de fiecare data a fost actualizat odata cu evolutia tehnologiei. Proiectele din top nu au fost gandite exclusiv sa adune puncte BREEAM sau LEED ci sa satisfaca o serie de cerinte din piata, iar aceste cerinte, coroborate cu factori subiectivi cum sunt locatia, accesibilitate dar si modelul de business al dezvoltatorului au dus la obtinerea acestor scoruri", mai spune Razvan Nica.

In opinia sa, in cele din urma, competitia legata de certificare verde intre proiecte va duce la implementarea celor mai bune solutii tehnice astfel rezultand un portofoliu de proiecte verzi foarte variat nu doar in Bucuresti. "Cred ca scorul nu este cel mai relevant, poate doar la nivel de detaliu si in crearea unor clasamente, continand elementele de subiectivism - credem ca cel mai relevant este nivelul de certificare", conchide managerul BuildGreen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri