Angajatii din Capitala fac, in medie, 46 de minute intre casa si locul de munca, potrivit unui studiu realizat de catre compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox. O pondere de 52% dintre acestia considera ca timpul de deplasare pana la serviciu este lung sau mult prea lung, iar in proximitatea locului de munca si-ar dori mai multe restaurante, centre de fitness si supermarketuri.

Distanta medie dintre casa si locul de munca este de 10,7 kilometri, astfel ca viteza medie de deplasare la orele de varf este de circa 14 kilometri pe ora, in studiu fiind cuprinsi atat angajatii care folosesc masina personala sau de serviciu, cat si cei care folosesc transportul in comun sau mijloace alternative de deplasare. Mai mult de jumatate (54%) dintre angajati folosesc metroul, 38% se deplaseaza cu masina, si un numar semnificativ de respondenti au nevoie de mai multe mijloace de transport pentru a ajunge la birou.

Ajunsi la birou, 22% dintre respondenti se declara nemultumiti de facilitatile (servicii, restaurante, spatii pentru petrecerea timpului liber) existente in zona, in timp ce 47% considera ca oferta poate fi imbunatatita, cele mai solicitate fiind cele din zona de restaurante si cafenele (37%), centre de fitness (26%) si supermarketuri (24%).

Daca ar putea alege sediul locului de munca, jumatate dintre angajati ar prefera sa lucreze in Centru, Tineretului - Unirii - Universitate (31%), si CBD, Piata Victoriei - Aviatorilor (19%), urmatoarele zone in topul preferintelor fiind Militari - Drumul Taberei (16%) si Piata Muncii - Pallady - Pantelimon (13%), cartiere cu un stoc mai redus de birouri, dar cu o densitate ridicata a populatiei.

Timpul petrecut in trafic se reflecta si in apetenta angajatilor de a lucra din birou, astfel ca, daca ar avea libertate totala in stabilirea locului de desfasurare a activitatii, doar 45% din timp l-ar petrece in birou, restul programului fiind alocat lucrului de acasa (35%), dintr-un spatiu de coworking (10%) sau dintr-un spatiu neconventional, precum o cafenea sau food-court (10%).

Cu toate acestea, in procesul de alegere a locului de munca cele mai importante criterii luate in calcul raman salariul si descrierea postului, urmate de pachetul de beneficii si flexibilitatea programului de lucru.

"Modul in care lucreaza angajatii din Bucuresti este intr-o continua schimbare, fiind influentat de dinamica orasului, noile tehnologii si schimbarea stilului de viata. Angajatii cauta mai multa flexibilitate pentru a-si eficientiza timpul, au imbratisat rapid mijloacele alternative de transport, precum bicicletele si trotinetele, si au o preferinta catre proiectele mixte, cu o componenta de rezidential si de retail, dar si catre cele situate in zone centrale, mai bine conectate la reteaua de transport public si la punctele majore de interes ale orasului", spune Madalina Cojocaru, partener, office agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Studiul Working Habits & Commuting Patterns a fost realizat de Cristi Moga, head of research si Vlad Saftoiu, research analyst Cushman & Wakefield Echinox in perioada aprilie – mai 2019, pe un esantion de 500 de respondenti din Bucuresti, datele fiind colectate online de agentia de cercetare de piata MKOR Consulting. Media de varsta a respondentilor este de 34 de ani, iar 92% dintre acestia au studii superioare sau sunt studenti.

Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanta imobiliara de pe piata locala si afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield in Romania, detinut si operat independent. Departamentul de Birouri este activ in Bucuresti si in cele mai mari orase din tara, fiind implicat in ultimii trei ani in peste 100 de tranzactii cu o suprafata cumulata de circa 150.000 de metri patrati.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri