Dezvoltatorii de proiecte industriale au inceput sa se orienteze spre noi zone de interes, dupa ce au observat potentialul de crestere al oraselor regionale sau al unor noduri rutiere tot mai cautate. Astfel, noi terenuri au fost securizate, iar pe spatiul disponibil se vor ridica noi parcuri industriale, potrivit companiei de consultanta imobiliara Dunwell, cu specializare pe spatii industriale si logistice.

"Observam un interes tot mai mare pentru regiunea de Est a tarii si in noi locatii, pana acum mai putin populare din Bucuresti, cum este cazul zonei de Nord-Est, din apropierea autostrazii A3 (Bucuresti – Ploiesti). De asemenea, se remarca si o cerere crescuta pentru proiecte Inner City Logistics, cunoscute pentru facilitatea de << last mile delivery >>, prin care produsele ajung la utilizatorul final intr-o perioada mai scurta de timp, cum este cazul zonelor Preciziei, Pipera, Theodor Pallady sau Berceni, locatii aflate practic in interiorul centurii ocolitoare a Capitalei, spune Daniel Cautis, managing partner Dunwell.

In opinia sa, aceasta evolutie vine si ca urmare a demararii unor proiecte de infrastructura care au creat oportunitati de dezvoltare si pun bazele unor viitoare investitii de anvergura. Mai mult, orase precum Roman, Bacau, Iasi, Craiova sau Constanta se afla astazi pe harta de interes a marilor investitori

Analiza Dunweel arata ca o tendinta pe piata industriala este reprezentata de inchiderea unor fabrici de textile si incaltaminte din Vestul tarii, in contextul in care forta de lucru a devenit mai scumpa dupa cresterile salariului minim, ceea ce a facut ca multi investitori sa isi regandeasca strategia si optiunile. Acestia au optat fie pentru deschiderea de noi facilitati de productie in Estul tarii, in noi zone de dezvoltare economica, fie pentru relocarea activitatii in alta tara.

"Investitorii se uita cu atentie la Romania si la oportunitatile de dezvoltare de aici, dar tot mai multi inclina spre proiecte in Estul Romaniei sau in zone mai putin aglomerate, care sa le faciliteze o dezvoltare in perspectiva si o piata noua, asa cum este cazul companiilor din domeniul automotive, care aleg locatii precum Iasi, Roman sau Bacau pentru noile unitati de productie din tara noastra", a adaugat Daniel Cautis.

Dunwell: Investitorii pun accent pe securizarea de noi terenuri

Terenurile cu destinatie industriala sunt tot mai cautate de investitori si dezvoltatori imobiliari, care doresc extinderea activitatii din Romania sau care cauta oportunitati de dezvoltare in zone noi. Echipa de terenuri a Dunwell se afla in discutii avansate cu dezvoltatori imobiliari si investitori care isi doresc sa securizeze terenuri in orasele cu cel mai mare potential din Romania.

"Am semnat mai multe pre-contracte pentru terenurile aflate in noile zone de interes pentru investitii industriale. Mai multi dezvoltatori au securizat terenuri in zona de Nord, in apropierea autostrazii A3 (Bucuresti - Ploiesti), acolo unde preturile incep sa creasca proportional cu cererea tot mai ridicata, pretul pornind de la 30 euro/mp si putand ajunge si la 60 euro/mp, cat si in Estul Capitalei, unde, din 2020, ne asteptam la inca 200.000 mp proiecte industriale si unde preturile sunt mai atractive, de 25 - 35 euro/mp. Zona de Vest a Capitalei ramane de interes pentru dezvoltatori, unde noi proiecte vor fi demarate de anul viitor si unde preturile, datorita unei concurente ridicate, se afla la un nivel foarte competitiv", arata, de asemenea, Laurentiu Badea, managing partner si responsabil al departamentului land development din cadrul Dunwell.

Din pacate, "lipsa infrastructurii din Sudul Capitalei, din apropierea centurii ocolitoare, constituie o piedica in lansarea de noi proiecte industriale. La nivel de tara, insa, Cluj-Napoca, Constanta, Bacau, Craiova si Brasov sunt orasele cu cele mai atractive terenuri si care promit dezvoltari considerabile in urmatorii ani", a adaugat Laurentiu Badea.

Sursa foto: Petinov Sergey Mihilovich / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri