Capitala ramane o sursa importanta a cererii pentru dezvoltari rezidentiale, in contextul in care un numar de 11 din dintr-un total de 15 tranzactii mari cu terenuri, realizate in primele sase luni ale anului, au avut ca destinatie astfel de constructii, potrivit unui raport realizat de Crosspoint Real Estate. Cererea pentru apartamente noi ramane puternica, intrucat Bucurestiul continua sa fie unul dintre cele mai aglomerate orase europene (cu o densitate a populatiei de trei ori mai ridicata decat Budapesta sau Varsovia, de exemplu). Printre cele mai importante nume implicate in aceste tranzactii au fost London Partners, One United Properties sau Cordia.

Cea mai scumpa tranzactie pe segmentul de terenuri in prima jumatate a anului a fost cea dintre SIF Banat Crisana si BelRom, prin lichidatorul judiciar PwC Business Recovery Services, care a scos la licitatie terenul in contextul in care vanzatorul se afla in faliment. Initial, terenul fostei fabrici Helitube din Colentina, in suprafata de 89.000 mp, fusese cumparat de catre BelRom in 2008, cu uriasa suma de 60 de milioane de euro, pentru a dezvolta un centru comercial.

A doua tranzactie, din punct de vedere al valorii de piata, a fost cea in care dezvoltatorul britanic London Partners a cumparat un teren de 2,8 hectare in zona Bulevardului Expozitiei, de la un investitor privat.

Acesta este cel de-al treilea proiect pe care compania intentioneaza sa-l dezvolte pe piata locala, dupa achizitia terenului pentru dezvoltarea Soho Unirii, cu o investitie estimata de 26 milioane euro, si a doua faza a proiectului Belvedere din strada Fabrica de Glucoza.

In tabelul de mai jos, se poate observa ca majoritatea tranzactiilor din Capitala au vizat terenuri cu potentiala detinatie de dezvoltari rezidentiale. Printre cumparatori se numara, de altfel, unii dintre cei mai activi dezvoltatori de apartamente din aceasta perioada, precum One United Properties, Cordia sau Shikun & Binui. Tranzactia care a inclus cea mai mare suprafata a fost incheiata de Globalworth pentru o viitoare dezvoltare de spatii industriale.

Locatie Suprafata (mp) Vanzator Cumparator Val. tranzactie (mil. euro) Destinatie
Colentina (fosta fabrica Helitube) 89.000 BelRom SIF Banat Crisana 20 n/a
Expozitiei 28.700 Investitor privat London Partners 15 Rezidential
Casa Manu Victoriei 5.000 Investitor privat Strabag 12 Rezidential
Stefan cel Mare 14.469 Alpha Bank SM Development 10 Rezidential
Central 14.500 Sinatex SA Popa Nan Project 8 Rezidential
Colentina (Gherghitei) 80.000 First Bank One United Properties 7 Rezidential
Bucurestii Noi (doua parcele) 33.500 Investitor privat Cordia 6,3 Rezidential
Pantelimon (doua parcele) 10.000 n/a n/a 5,7 Rezidential
Orhideelor 7.920 NCH RC Invest 5,1 Office
Fabrica de Glucoza 24.000 Gabriel Popoviciu London Partners 5 Rezidential
Pipera 20.000 EdR Real Estate Shikun & Binui 4 Rezidential
Grigore Gafencu 3.000 Investitor privat One United Properties 2,4 Rezidential
Timpuri Noi 3.043 Gedeon Richter Investitor privat 2 Rezidential
Otopeni 35.000 Investitor privat Marcom 2 Industrial
Chitila 136.000 n/a Globalworth n/a Industrial
Sursa informatii: Crosspoint Real Estate

Sursa foto: gan chaonan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri