Din extinderea cu 995.000 mp a stocului de spatii de birouri previzionata pentru 2019 in principalele capitale din Europa Centrala si de Est (Bucuresti, Budapesta, Bratislava, Praga, Varsovia si Viena), situata peste media ultimilor cinci ani, Bucurestiul este responsabil de o treime din dezvoltari, urmat apoi de Varsovia cu aproximativ un sfert, potrivit unui studiu regional pe segmentul cladirilor de spatii de birouri realizat de catre compania de consultanta imobiliara CBRE.

Comparativ cu anul trecut, ritmul anual de finalizare din 2019 a crescut in Bucuresti (+ 130%) si Praga (+ 50%), a ramas la acelasi nivel in Bratislava si Varsovia si a scazut considerabil in Budapesta (-50%) si Viena (-80%).

"Absorbtia spatiilor de birouri din regiune, aflata media ultimilor 5 ani si reflectata intr-o rata de neocupare scazuta, impulsioneaza la randul sau cresterea puternica a stocului de spatii de birouri. In Bucuresti, rata de neocupare este de 8,8% - cel mai ridicat nivel dintre capitalele analizate, la polul opus fata de Praga unde procentul de 4,5% se situeaza considerabil sub media de 7,3% a capitalelor din regiune", potrivit CBRE.

Daniela Boca, head of research, apreciaza ca "livrarile prevazute pentru urmatoarea perioada in Europa Centrala sunt extrem de ambitioase, lucru datorat mai ales cererii crescute a pietei, insa provocarile din ultimul timp ale constructorilor si pietei de profil genereaza modificari continue ale estimarilor. Daca anul acesta previziunile regionale au fost ajustate deja in sens descrescator cu 35% fata de acum 12 luni, pentru urmatorii doi ani asteptarile sunt ca estimarile sa fie ajustate la randul lor periodic".

Sofia si Belgradul inregistreaza 20% din stocul aflat in constructie in trimestrul al treilea din 2019, in timp ce Bucurestiul, Budapesta si Varsovia sunt putin sub 15%. La extrema opusa, Viena si Zagreb inregistreaza o crestere limitata, de pana in 5%. In acest moment, livrarile de spatii de birouri planificate pentru 2020 insumeaza 1,2 milioane mp, in timp ce pentru 2021 acestea ating pragul de 1,5 milioane mp.

Pe pietele de investitii din intreaga regiune, cladirile de spatii de birouri reprezinta punctul maxim de interes, aspect sustinut de cele 6,58 miliarde de euro investite in 6 dintre tarile Europei Centrale analizate: Austria, Cehia, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria, valoare care reprezinta 38% din investitiile totale cumulate in aceste tari. Sectorul de retail a inregistrat o compresie semnificativa in 2019, in timp ce sectorul spatiilor de birouri a inregistrat doar in primul semestru al anului tranzactii de 3,66 miliarde euro.

Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in Polonia care si-a adjudecat aproape jumatate din valoare, respectiv 1,66 miliarde, si Cehia cu 730 de milioane de euro. Tendinta de crestere a tranzactiilor in orasele regionale, care incepe sa se faca simtita si in Romania, a fost cel mai bine perceputa anul acesta in Polonia, restul tarilor din regiune concentrandu-se in special pe capitale.

Cererea puternica pe sectorul de spatii de birouri influenteaza in mod pozitiv si procesele de inchiriere, observandu-se o rata de absorbtie sporita pe toate pietele Europei Centrale. Cresterea economica sustinuta din ultimii 5 ani se regaseste si in volumul inchiriat care in 2018 (1,99 milioane mp) a depasit cel mai bun nivel inregistrat istoric in 2014 (1,39 milioane mp).

In acest context, in primul semestru, Bucurestiul s-a clasat pe primul loc in regiunee cu o crestere de 28% comparativ cu anul precedent, dar si cu cea mai mare rata de pre-inchiriere din Europa Centrala, de aproximativ 55% in momentul de fata. Prin comparatie, urmatoarea clasata, Ungaria, are o rata de pre-inchiriere de 30% si o rata de inchiriere care nu a inregistrat o crestere semnificativa.

Valorile chiriilor sunt pe un trend ascedent in regiune, cele mai mari diferente pozitive inregistrandu-se la chiria prime comparativ cu 2018 in Budapesta (+13%), Praga (+8%) si Sofia (+11%), in timp ce Bucurestiul sau Viena pastreaza aceleasi valori ca anul trecut. Cele mai scumpe birouri de clasa A se regasesc in Budapesta si Viena, cu o chirie prime de 25-26 euro per mp, urmate de Praga si Varsovia situate intr-un interval de 22-24 euro per mp. Bucurestiul se mentine sub pragul de 20 euro per mp pentru chiria prime in spatii de birouri de clasa A, in timp ce in Zagreb si Sofia se inregistreaza cele mai scazute valori, cuprinse intre 15 si 16 euro per mp.

Bucurestiul si Bratislava sunt capitalele din regiune care inregistreaza cel mai mare numar de companii IT&C in profilul chiriasilor-cheie pe sectorul spatiilor de birouri. Companiile axate pe servicii financiar - bancare au o cota destul de ridicata in profilul similar din Budapesta si Varsovia, in timp ce Bratislava si Praga sunt preferate de companiile din serviciile profesionale. O nota aparte este sesizabila in Budapesta, unde companiile din sectorul public reprezinta cea mai mare parte dintre chiriasii de spatii de birouri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri