Pe sectorul de spatii de birouri, yield-ul (randamentul anual al investitiei) este de 7%, in timp ce valoarea chiriilor este la un nivel de 18,5 euro /mp /luna, ceea ce pozitioneaza Romania drept cea mai competitiva tara din Europa Centrala si de Est. Ca urmare, atragem tot mai mult atentia unor noi investitori, care doresc sa intre pe piata locala, precum si nume noi pe piata de inchirieri de spatii de birouri, ceea ce ne face increzatori cu privire la potentialul pietei imobiliare in 2020, apreciaza Daniela Boca, head of research, CBRE Romania.

"Romania are un avantaj major in atragerea de noi investitori la nivel regional si anume faptul ca suntem o tara competitiva. Asta nu trebuie tradus insa ca suntem o tara ieftina, ci din contra, este un beneficiu. O comparatie intre Bucuresti si Praga arata ca yield-urile la spatii de birouri sunt de 7% si respectiv 4,25%. Si pe segmentul chiriilor reusim sa castigam batalia cu tarile din regiune", spune Daniela Boca (foto).

Volumul investitiilor imobiliare din Romania in primele noua luni a depasit 585 milioane de euro, arata cel mai recent raport de research al CBRE, iar piata de spatii de birouri a atras peste jumatate din investitii, Bucuresti si Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice orase, cu aproape 90% din volumul tranzactionat.

Spre comparatie, in regiune, piata de investitii imobiliare a atins 8,6 miliarde de euro in primele trei trimestre. Polonia s-a mentinut lider, cu o pondere de circa 50% din total, in timp ce Romania are o pondere stabila de 7%, dar cu potential de crestere in urmatoarele luni, arata consultantul CBRE.

"Reusim sa atragem investitori pe spatii de birouri, in contextul in care din ce in ce mai mult capital isi indreapta atentia spre Romania. Acelasi lucru il putem observa si pe industrial, iar daca acum yield-ul aici este 7,75%, in viitorul apropiat vom observa o compresie, deoarece sunt produse si dezvoltari si ne ajuta sa atragem nume noi in piata", arata Daniela Boca.

Ea adauga ca in primele noua luni ale anului au intrat trei nume noi pe piata: Morgan Stanley, Indutek si White Star. "Sunt trei nume noi pe piata care confirma maturitatea pietei imobiliare si ofera incredere pe termen lung ca Romania are potential de crestere. Cei trei investitori au tranzactionat active in jur de 150 de miliaone de euro. Pentru finalul anului, vom atinge pragul de un miliard de euro deoarece sunt foarte multe tranzactii in lucru".

Topul tranzactiilor cu active imobiliare in primele 9 luni din 2019
Oras Proprietate Suprafata (mp) Pret (estimat mil. euro) Cumparator Vanzator
Cluj-Napoca The Office 63.600 129 Dedeman NEPI Rockcastle
Bucuresti Portofoliu de retail 67.950 113 MAS Real Estate Prime Kapital
Bucuresti America House 28.000 77 Morgan Stanley AEW
Bucuresti Oregon Park III 24.600 60 Lion's Head Investment Portland Trust
Targu Mures Promenada Mall 50.000 43 Indotek AEW
Bucuresti A1 Bucharest Park 78.000 40 CTP Invest Vabeld
Cluj-Napoca Liberty Technology Park 18.260 35 White Star Fribourg Development
Bucuresti Piraeus Building 10.000 20 Local JC Flowers & Co

Daca in primele noua luni, Romania a atras un volum de investitii de 585 milioane de euro, dintre care 60% au fost in Bucuresti, 29% in Cluj-Napoca si 11% in alte orase secundare, pentru trimestrul al treilea, volumul de investitii este estimat sa creasca cu 42%, putand atinge pragul de 1 miliard de euro daca tranzactiile aflate in desfasurare in prezent vor fi semnate.

In ceea ce priveste produsele tranzactionate, piata de birouri au ramas in centrul atentiei, atragand 50% din investitii, fiind urmata de sectorul de retail cu 27% si de industrial, cu 9% din volumul tranzactionat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri