Doar 30% dintre tranzactiile imobiliare din Romania sunt realizate cu implicarea unui agent imobiliar, potrivit estimarilor companiei de consultanta imobiliara Re/Max. Comparativ cu Statele Unite, unde peste 90% dintre tranzactiile din piata sunt realizate printr-o agentie imobiliara, Romania nu ar dispune de un sistem de reprezentare exclusiva care este normat la nivelul intregii piete.

Conform estimarilor, doar 15% dintre proprietatile la vanzare pe piata imobiliara din Romania sunt realizate prin sistemul reprezentarii exclusive de catre un agent imobiliar, iar din totalul acestor proprietati listate exclusiv doar 80% sunt cu comision zero pentru cumparator.

"Procesul de tranzactionare se aseamana, intr-o oarecare masura, cu un proces in instanta, in care fiecare parte este reprezentata de cate un avocat propriu, intrucat partile au interese diferite. Astfel, si in cazul unei tranzactii, fiecare parte ar trebui reprezentata de un agent imobiliar care sa ii sustina interesele. Ceea ce se intampla in prezent in piata este o intermediere in care ambele parti au de suferit", declara Razvan Cuc, presedinte Re/Max Romania.

Re/Max arata ca exista o crestere anuala de circa 80% a numarului de proprietati listate prin reprezentare exclusiva in cadrul portofoliului sau, ceea ce demonstreaza interesul tot mai mare al proprietarilor de a tranzactiona in acest sistem. In acest context, compania atrage atentia asupra necesitatii unor reglementari in industria de consultanta imobiliara locala, lipsa acestora reprezentand cel mai mare impediment in dezvoltarea acestui segment.

Potrivit reprezentantilor Re/Max, piata de consultanta imobiliara locala este caracterizata, la nivel general, de un mod haotic de tranzactionare a proprietatilor, lucru care ingreuneaza munca agentilor, impiedica orice colaborare la tranzactionare intre agenti si afecteaza, in cele din urma, interesul clientului.

"Una dintre masurile esentiale ce trebuie implementate este sistemul reprezentarii exclusive, pentru ca agentul imobiliar sa sustina doar interesele partii pe care o reprezinta. Acesta este modul cel mai sanatos de tranzactionare, fiind o practica ce functioneaza cu succes in toate tarile dezvoltate la nivel mondial", a completat Razvan Cuc.

El adauga insa ca pentru buna functionare a intregii industrii locale este nevoie de stabilirea unor norme de reglementare profesionale, care ar trebui sa cuprinda, de asemenea, si crearea unor retele si asociatii puternice, precum si un sistem de certificare si testare a agentilor, astfel incat acestia sa fie bine pregatiti si acreditati cand isi incep activitatea.

Implementarea acestui proces de reglementare ar determina, de asemenea, cresterea gradului de educare a pietei si ar genera, totodata, o schimbare de perceptie a publicului roman fata de activitatea de consultanta si intermediere imobiliara. Conform reprezentantilor Re/Max, acest segment are un potential de crestere urias la nivel local, insa necesita eforturi comune ale jucatorilor pentru a ajunge la maturitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri