De stiut! Schimbari si scumpiri cu privire la asigurarea obligatorie a locuintelor

Politele obligatorii pentru locuinte se vor scumpi, dar vor include si riscurile legate de furtuni, pe langa cele de cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Conform unui document, citat de Profit.ro, toate locuintele din Romania trebuie sa fie asigurate indiferent daca sunt sau nu folosite in acest scop.

"La aproape zece ani de la emiterea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, trebuie spus ca dificultatile cu care se confrunta actualul sistem de asigurari obligatorii de locuinte sunt extrem de complexe, fiind generate in principal de nivelul redus de acceptare in randul populatiei, gradul de acoperire situandu-se sub 20% din totalul fondului locativ, ceea ce a generat necesitatea gasirii unor solutii pe termen scurt, mediu si lung pentru asigurarea sustenabilitatii sistemului in conditiile actualului nivel al primei de asigurare stabilit de catre legiuitor, nivel al primei ce a fost anterior calculat pe baza unui grad de cuprindere in asigurare de 100%.

De asemenea aparitia tot mai frecventa a unor dezastre naturale ca urmare a furtunilor si tomadelor a scos la iveala vulnerabilitatile si ineficienta sistemului de prevenire si protectie a populatiei in cazul unor calamitat de acest fel", este argumentul avansat.

Nu se vor da amenzi

Acelasi act normativ mai prevede insa ca proprietarii care nu-si asigura locuintele nu vor mai fi amendati.

Conform proiectului, s-ar permite incheierea contractului PAD in acelasi contract cu alte asigurari facultative emise de alti asiguratori in sistem de coasigurare.

"In acest fel, modificarile vin in intampinarea implementarii noilor prevederi ale Directivei UE 2016/97 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 ianuarie 2016 privind distributia de asigurari transpuse in legislatia nationala prin Legea 236/2018 privind distributia de asigurari, facilitandu-se accesul clientilor/contractantilor si potentiatilor clienti/contractanti la produse de asigurare care sa corespunda cel mai bine cerintelor si nevoilor acestora.

Totodata este incurajat si accesul facil la produse de asigurare intrucat nu sunt crescute in mod artificial numarul documentelor necesare a fi prezentate potentialilor clienti inainte de incheierea contractului de asigurare", se arata in document.

Sursa foto: shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri