Allianz-Tiriac Asigurari a semnat un protocol cu Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) pentru distribuirea politei de asigurare obligatorie a locuintei, a anuntat compania.
"Urmare a intrarii in vigoare a Legii 243/2013, semnarea protocolului de distributie a politei de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor (PAD) era un pas absolut necesar pentru optimizarea accesului publicului la produse care sa ofere protectie completa a locuintelor, in reteaua Allianz-Tiriac", a declarat directorul general al Allianz-Tiriac, Remi Vrignaud (foto).

Cadrul legislativ de functionare a asigurarilor obligatorii a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor a fost modificat odata cu intrarea in vigoare, la 27 iulie, a Legii 243/2013, care modifica Legea 260/2008, noteaza Mediafax.

Conform noilor reglementari, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD - polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

Societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale pot incheia - pentru aceste categorii de riscuri - asigurari facultative ale locuintelor numai pentru partea din suma asigurata ce excede suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

Proprietarii de locuinte care vor apela la serviciile Allianz-Tiriac pentru asigurarea caselor vor putea beneficia de protectie extinsa, la intreaga valoare reala a locuintei, oferita in mod direct de companie pentru riscurile asigurabile non-catastrofice, in timp ce raspunderea asumata de Allianz-Tiriac pentru preluarea in asigurare a riscurilor catastrofice va acoperi doar partea din suma asigurata ce depaseste valoarea de 10.000 sau 20.000 de euro (ce trebuie acoperita, obligatoriu printr-o polita PAD).

"Practic, politele de asigurare emise in numele si pe raspunderea Allianz-Tiriac vor include o fransiza obligatorie pentru riscurile catastrofice de 10.000 sau 20.000 euro. In paralel, compania va fi in masura sa emita polite obligatorii (PAD) avand suma asigurata egala cu fransiza politei Allianz-Tiriac, in baza carora PAID ofera acoperire pentru riscurile catastrofice, conform legislatiei in vigoare.

In baza protocolului semnat cu PAID, Allianz-Tiriac va oferi tuturor clientilor sai care incheie polite obligatorii PAD prin intermediul retelei companiei servicii de instrumentare a daunelor produse de riscurile catastrofice", se mai spune in comunicat.

Alinierea modelului operational al Allianz-Tiriac la noile reglementari nu va aduce modificari ale pretului acoperirilor, din perspectiva clientilor.
Pentru contractantii de polite de asigurare a locuintelor emise in reteaua Allianz-Tiriac, practic, costul ramane cel valabil inainte de intrarea in vigoare a Legii 243/2013.

In schimb, sub aspectul veniturilor, Allianz-Tiriac va realiza subscrieri diminuate cu echivalentul a 20 de euro pentru fiecare polita facultativa de asigurare a locuintei emisa.

"Speram ca, pana la sfarsitul anului, sa reusim sa compensam fie si partial impactul pe care introducerea obligativitatii achizitionarii PAD de catre toti proprietarii de locuinte il va avea la nivelul veniturilor noastre din activitatea de asigurare a locuintelor. In orice caz, suntem optimisti in privinta evolutiei acestui segment pe termen mediu, plecand de la premisa ca actualul cadru de reglementari va fi nu doar mentinut, dar si consolidat, astfel incat sa permita companiilor de asigurare sa-si defineasca strategii coerente de dezvoltare sanatoasa a portofoliilor de asigurare a locuintelor pe termen mediu si lung", a mai spus directorul general al Allianz-Tiriac.

Allianz-Tiriac este al treilea asigurator local dupa nivelul primelor subscrise in 2012, dupa Astra si Omniasig.

Cu un capital social de 99,4 milioane de de lei, asiguratorul roman este controlat de grupul german Allianz - 52,16% si Vesanio Trading Limited (Cipru) - 44,48%, companie detinuta de omul de afaceri Ion Tiriac.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Primele polite PAD au fost emise de PAID in iulie 2010.

Fondul locativ national numara aproximativ 8,5 milioane de locuinte.

La finele lunii iulie, portofoliul PAID numara 316.953 polite, comparativ cu 330.093 contracte la 31 decembrie 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri