Decizia primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, de a sista activitatea șantierelor se aplică doar companiilor municipale, nu și celor operate de către companiile private de construcții, care vor funcționa "până în ultima clipă" și cărora nu li se poate aplica măsura lucrului de la distanță, însă cu măsuri suplimentare de prevenție, arată constructorii contactați de wall-street.ro.

"Șantierele noastre funcționează în continuare, dar muncitorii au proceduri pe care trebuie să le respecte, inclusiv legate de contactul cu persoane din afara spațiului de lucru. Astfel, trebuie să anunțe dacă a intrat în contact cu persoane aflate pe lista celor afectați de coronavirus și va rămâne, ca urmare, izolat acasă. Avem aproape 3.000 de oameni care lucrează, în acest moment, pe șantierele noastre și este clar că dacă va fi depistată o persoană bolnavă de coronavirus pe unul dintre acestea, activitatea pe acel sit va trebui sistată", a declarat Cristian Erbașu, director general al societății Construcții Erbașu.

Ideea este susținută și de Ștefan Vayna, CEO al companiei de construcții Masterbuild, care declară faptul că societatea își va menține angajamentele față de angajați și colaboratori, "până în ultima clipă".

Retail jobs

Dacă un muncitor are simptome de gripă sau infecție respiratorie acută, acesta va fi scos din șantier și trimis pentru investigații.

"Șantierele Masterbuild sunt funcționale, în acest moment, și sperăm să continue să fie, în sensul în care autoritățile vor reuși să stopeze răspândirea virusului astfel încât să nu fie nevoie să punem în practică măsuri extreme. Am aplicat la acest moment o serie de proceduri pentru a asigura prevenție și igienă sporită în rândul angajaților și al colaboratorilor (sub-antreprenori, furnizori) și monitorizăm permanent situația. Evident, în contextul nedorit al unor măsuri publice cu impact major (de exemplu, o decizie de carantinare a întregii populații) sau al unor dezechilibre macroeconomice (care încep să se vadă, deja) vom fi și noi nevoiți să luăm decizii în consecință", a spus Ștefan Vayna.

Citeste si:
Casele pasive: ce înseamnă, ce economii pot genera, dar și ce...
Casele pasive: ce înseamnă,...

El a adăugat că "șantierele au în acest moment un număr de sub 100 de lucrători concomitent, iar lucrările sunt programate astfel încât să nu se suprapună la lucru un număr mare de persoane simultan (ex. lucru în ture).

O parte dintre angajatorii din construcții, pregătiți să suporte plata salariilor pentru o perioadă, dacă se închid șantierele.

Contactată de wall-street.ro, Adriana Iftime, director general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) a subliniat că deși există discuții interne la nivel de Federație, decizia de a închide un șantier de construcții sau altul va rămâne la nivel de management al companiei.

"Mai mult decât să ne supunem regulilor făcute public de autorități legate de protecția individuală nu prea avem ce să facem. Presupun că la un moment dat, dacă lucrurile vor escalada vor fi luate și la noi măsuri în zona construcțiilor. Avem, totuși un avantaj, faptul că deși pe un șantier pot fi mulți muncitori, aceștia nu lucrează într-un spațiu închis", a declarat Adriana Iftime.

Citeste si:
Adio criza: Locuintele se scumpesc de la un an la altul
Raport: Preturile locuintelor...

Cristian Erbașu: Muncitorii români au prioritate în fața celor vietnamezi

Ea a adăugat că dacă situația va escalada unele companii sunt pregătite să plătească salariile în continuare. "Nu am auzit de șantiere de construcții private închise. Câteva firme ne-au adresat și nouă întrebări în legătură cu ceea ce se întâmplă la nivel național, dar nu știm nimic deocamdată. De pildă, am stat de vorbă ieri cu reprezentanții unei firme producătoare de materiale de construcții și au spus că sunt pregătiți să suporte salariile pentru o perioada de acum încolo. Nu știu însă dacă orice firmă poate să facă acest lucru".

În același timp, dacă situația va escalada, "cel mai bine ar fi ca muncitorii străini din construcții să rămână în țară și să nu fie trimiși acasă sau să încerce să plece pe cont propriu. Nu au de ce să plece și cel mai bine este să rămână în locul în care se află. Nu vedeți ce se întâmplă cu românii din Italia? Nu este bine să migreze", a declarat Cristian Erbașu.

Citeste si:
Profetie imobiliara: Vine o criza daca preturile sar mult de 1.000E mp
Unul dintre cei mai mari...

Așteptăm cu mare interes, la fel ca și ceilalți reprezentanți ai mediului de business, o strategie publică de susținere a mediului de afaceri.

"Este absolut necesară o strategie publică și sunt modele de state în lume care deja au început implementarea unor astfel de măsuri, după care autoritățile noastre (Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri) se pot ghida. Ar trebui să se implice cu strategii coerente pentru susținerea activității economice și a antreprenorilor locali în această perioadă", apreciază Ștefan Vayna.

Deocamdată, însă, "este prematur să previzionăm întreg impactul economic, într-un context cu multe necunoscute. În principiu, depinde foarte mult de durata pe care se va extinde această situație. Probabil că toată piață poate susține activitatea pentru o perioadă scurtă de timp, însă dacă criza se prelungește vor fi consecințe majore", mai spune reprezentantul Masterbuild.

Citeste si:
Ștefan Vayna: Nu văd o ieftinire a prețurilor materialelor de...
Ștefan Vayna: Constructorii...

El arată că se așteaptă "atât la blocaje de proiecte din sectorul privat (deja știm de amânarea anumitor proiecte de construcții), cât și la apariția unor alte necesități - publice - pe zona de infrastructură generală și spitalicească (ex. construcții temporare). Suntem pregătiți să participăm la construcția a tot ce ar putea fi necesar autorităților / Ministerului Sănătății în această perioadă".

La nivelul întregului sector vor fi și diverse măsuri mai mult sau mai puțin drastice ale angajatorilor.

"Cel mai grav ar fi dacă va exista un impact major și de lungă durata asupra economiei, mai precis asupra investițiilor. În acel moment, trebuie într-adevăr să ne facem socoteli, iar muncitorii români vor avea prioritate în fața celor vietnamezi, dacă se va ajunge la concedieri", a mai spus Cristian Erbașu.

Citeste si:
Constructor: Sunt necesare măsuri urgente de susținere a firmelor...
CORONAVIRUS | Constructor:...

Pe termen scurt, însă, "probabil că asupra sectorului de construcții nu va fi un impact foarte mare; poate doar de reducere a productivității. Se poate reveni la normal destul de repede dacă vom respecta procedurile. Cu toate acestea, construcțiile pot fi influențate de strategia economică la nivel de țară, atât din zona publică, dar și din cea privată, dacă Guvernul va aloca în altă parte fondurile pentru infrastructură sau dacă investitorii străini vor decide să își reducă plasamentele în România. În acel moment, evident că vor fi afectați constructorii", conchide reprezentantul Construcții Erbașu.

Sursa foto: Bannafarsai_Stock / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F