Cererea din piața rezidențială, precum cea bursieră, este foarte elastică din punct de vedere economic, în sensul că se poate reduce sau majora brusc, odată cu impactul unor factori obiectivi sau subiectivi, precum nivelul de încredere al populației în evoluția pozitivă a economiei. Iar, aspectul subiectiv a devenit foarte relevant în această perioadă, spun consultanții imobiliari, care subliniază faptul că "panica" generată de epidemia de coronavirus a "dat peste cap piață rezidențială".

"Vizionările și tranzacțiile au scăzut la jumătate, în ultima săptămâna. Probabil că în cea următoare vor scădea și mai mult, spre deloc. Dorința de a cumpără locuințe în piață rămâne una reală, dar evident că oamenii s-au speriat. Probabil că după Sărbătorile de Paște, dacă lucrurile se așează, activitatea în piața rezidențială ar trebui să își revină destul de repede", spune Daniel Tudor, CEO The Concept.

Similar, Alexandru Printz, fondator Mr.Exclusivitate, afirmă că semnalele din piață sunt "îngrijorătoare", în contextul acestui sentiment de panică "lansat de mass media", care ar fi "dat peste cap" sectorul rezidențial.

"A scăzut masiv numărul vizionărilor noi, iar o parte dintre cele deja programate au fost amânate. Au fost amânate inclusiv o parte dintre tranzacții, pentru că nu mai avem cum să le ducem la bun sfârșit, fiind închise o multe dintre notariate, dar mai ales oficiul de cadastru. Inclusiv cei care doreau să închirieze au amânat, pentru că nu vor să mai iasă afară", a spus Alexandru Printz.

Retail jobs

Intr-adevăr, în scopul prevenirii și limitării răspândirii coronavirusului, în perioada 12 – 31 martie 2020, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a decis să sisteze activitatea de relații cu publicul (audienţe și registratură). Pentru aceeași perioadă a fost sistată și activitatea de lucru cu publicul (la ghișee) în toate Oficiile de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Re/Max: Panica este bună doar pentru cei care vând măști de protecție

"Există și posibilitatea ca pe măsură ce lucrurile se vor mai liniști, oamenii vor vedea că nu sunt efecte atât de grave, după cum estimează specialiștii. Până la urmă este o decizie de achiziție, influențată de foarte multe ori nu doar de motive obiective ci și de cele subiective. Și elementul subiectiv este foarte important în această perioada", arată, de asemenea, Bogdan Ivan, secretar general al ADIRU - Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România - Urbanis.

Citeste si:
ANALIZĂ: Prețul locuințelor și chiriile, lăsate în urmă de...
Cum au galopat din 2010 și...

Contactat de wall-street.ro, Răzvan Cuc, președintele Re/Max, spune că situația de față constituie mai degrabă "un caz de forță majoră, care nu putea fi prevăzut de nimeni" și "nu s-a mai întâmplat niciodată în România". Reprezentantul Re/Max s-a abținut insă de la vreo previziune, subliniind că "este mult prea devreme să vedem impactul la nivel de business. Ideea este că oamenii stau în casă, nu merg la restaurante și nu fac decât să golească rafturile la supermarketuri. Panica este bună doar pentru cei care vând măști".

Ceva mai optimist, Daniel Tudor apreciază că, în piața rezidențială, nu se va ajunge la o "înghețare", cât mai degrabă la o încetinire până se rezolvă lucrurile. Însă, puțini vor mai lua decizia de cumpăra, poate doar pentru anumite oportunități, precum ultimele apartamente într-un proiect rezidențial.

Citeste si:
Secretul din spatele diferențelor de preț al apartamentelor
Secretul din spatele...

"Cred că va fi o încetinire a pieței, urmată de un moment de redresare destul de greoi, nu o ajustare așa cum a fost în perioada 2008-2009. Sunt două crize total diferite. Din păcate, acest sentiment de frică va persista ceva timp, chiar dacă mâine va ieși cineva la rampă și va spune: «totul este în regulă», cu siguranță, în următoarele două trei luni, se va resimți un recul", arată Alexandru Printz.

În concluzie, "important va fi să vedem ce se va întâmpla într-o lună sau două. Ar fi extraordinar ca această criză să nu dureze prea mult. Începutul de an în piața rezidențială a fost foarte bun, iar acum asistăm la o cădere bruscă ce nu are fundamentare economică, decât legată de această panică ce s-a instalat și afectează toate piețele. Impactul final asupra pieței rezidențiale va fi strict legat de durata pe care această criză o va avea", conchide Bogdan Ivan.

Citeste si:
Franciza RE/MAX sau cum poți ajunge mai rapid la banii din imobiliare
Idei de afaceri la cheie |...

Sursa foto: Syda Productions / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F