Situația creată de pandemie a afectat în mod diferit sectoarele economice și piețele de desfacere. În sectorul în care activează compania Tempini Solutions, specializată pe soluții pentru amenjari interioare, există un decalaj relativ mare între momentul comenzii și momentul facturării, respectiv livrării, mărfurilor, aspect care a susținut cifrele de afaceri în perioada pandemiei, prin onorarea comenzilor realizate anterior declanșării acesteia.

Întrebarea generală a fost dacă acele comenzi amânate vor fi recuperate pe termen scurt sau clienții vor renunța să mai investească în așteptarea unor clarificări a situației economice post pandemie. "Este prematur un răspuns, dar activitatea din luna mai mă face să fiu optimist având în vedere că am avut o creștere, vis a vis de aceeași perioadă a anului trecut, cu 20%. În acest moment, întreaga piață se găsește pe un trend de creștere", spune Gigi Nacev (foto), manager Tempini.

Referitor la alegerile clienților, managerul afirmă că perioada de carantină a influențat modul de abordare al proiectelor de amenajări interioare pentru foarte mulți clienți, obișnuiți, de exemplu, cu o bucătărie cu rol doar estetic.

Specialiștii vorbesc de câțiva ani de importanța stării pe care o crează propria locuință. Situația de carantină forțată a făcut ca această "stare" să fie experimentată extrem de profund de foarte multe persoane. Stilul de viața contemporan, cu "vizite pasagere pe acasă", unde în majoritatea cazurilor bucătăria are un rol estetic, a generat amenajări în care aspectul funcțional, lumina, ambianța, au fost mai puțin luate în calcul. Locuirea "forțată", pe termen lung, cu toți membrii familiei în aceste spații, a evidențiat minusurile acestor amenajări.

Gigi Nacev

Astfel, adaugă el, foarte multe persoane au decis să facă modificări ale propriei locuințe. "Trebuie să amintesc și apariția necesității unui spațiu de lucru, birou în propria locuință, care a generat și vor genera, probabil, multe achiziții de locuințe noi mai spațioase. Dacă ne referim la zona premium, am observat o creștere a cererii pe zona de wellness".

Sectorul de lux, întotdeauna cel mai puțin afectat de orice situație de criză

"În contextul actual, cred că piața amnajarilor interioare de lux va crește substanțial. Așa cum am amintit locuirea forțată a subliniat necesitatea dotării propriei locuințe cu facilităti la care locatarul apela în mod normal în localuri, centre specializate. Dacă există și potențialul financiar pentru aceste amenăjari, realizarea lor devine o chestiune de timp", mai spune Gigi Nacev.

Pe de altă parte, în opinia sa, în zona de spații de birouri momentan lucrurile sunt dificil de anticipat.

Dacă se va reveni la spațiile de birouri, cred că și acestea vor suferi îmbunătățiri datorită necesității de a asigura zone mai mari și mai aerisite pentru fiecare persoană care muncește în acele spații. Dacă din analiza financiară a managementului va rezultă că eficiența muncii de acasă nu a scăzut și randamentele sunt pozitive, datorită reducerii costurile cu spațiile de birouri, viitorul, în acest sector, poate suferi schimbări majore.

Gigi Nacev

El mai adaugă faptul că au fost investitori care au preferat sau au fost forțați să se oprească momentan. "Probabil decizile au fost în mare măsură influențate de soluțiile de finanțare ale investiților. În mod normal, dacă există finanțare un proiect început este normal să fie finalizat. Conservarea corectă a unui proiect imobiliar este foarte costisitoare și poate influența decisiv eficiența economică, finală, a acelui proiect. De asemenea, timpii de finalizare al unui proiect imobiliar fiind relativ mare este greu de anticipat care va fi situația pieței în momentul dării în folosință. Din informațiile pe care le am, au fost puse pe hold doar proiecte în faza de proiectare", conchide Gigi Nacev.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri