Piața rezidențială din Capitală salvată de o revenire neașteptată pe finalul anului trecut

În pofida contextului delicat cauzat de pandemia de COVID19, piața rezidențială a încheiat anul trecut într-o notă neașteptat de pozitivă, în condițiile în care atât livrările de locuințe noi, dar și cererea a înregistrat o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit companiei de consultanță imobiliară, JLL România.

În termeni de livrări, per total, anul 2020 a perfomat foarte bine având în vedere starea de nesiguranță determinată de pandemie în special în al doilea trimestru. Astfel, în 2020 au fost livrate aproximativ 10.000 de unități noi în București și 3.600 de unități în Ilfov. Dintre acestea, în T4 2020 au fost construite 3.900 de locuințe noi în București și 1.060 în Ilfov.

Oferta nouă nu a fost afectată de pandemie

Potrivit companiei de consultanță, există proiecte care ar fi trebuit livrate în 2020, dar care au fost amânate pentru prima jumătate a acestui an sau chiar pentru anul viitor, în condițiile în care restricțiile impuse au dus atât la încetinirea activității pe majoritatea șantierelor, cât și la îngreunarea procesului decizional în a doua jumătate a anului 2020.

Nu au existat însă proiecte majore pentru care dezvoltatorii să fi anulat complet planurile de investiții, astfel că în a doua jumătate a anului am văzut o creștere a activității de construcții, în condițiile în care au fost lansate noi faze ale unor proiecte începute, pe fondul evoluției surprinzător de bună a vânzărilor. Aceasta i-a motivat pe dezvoltatori de asemenea să se implice activ și în securizarea de noi terenuri pentru proiecte viitoare.

Pentru 2021 reprezentanții JLL se așteaptă la un nivel chiar mai mare al livrărilor de locuințe noi.

Citeste si:
Ghid pentru achiziția unei locuințe noi în 2021
Ghid pentru achiziția unei...

Evolutia ofertei rezidențiale din Bucuresti & Ilfov

Cererea a crescut în ultimul trimestru cu peste 30%

În ultimul trimestru din 2020, cererea de locuințe noi a fost de circa 9.000 de unități în București și 1.700 în Ilfov, presupunând că 60% din tranzacțiile din București și 90% din Ilfov, înregistrate oficial la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, au fost cu unități noi. Aceasta reprezintă o creștere cu 69% comparativ cu T3 și de 33,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru tot anul, în București numărul tranzacțiilor cu locuințe noi a fost de circa 22.300, în timp ce în Ilfov au fost parafate 5.800 de contracte, pe baza prezumțiilor amintite mai sus. Față de 2019, a fost consemnată o creștere de 4,5%.

Citeste si:
Piața construcțiilor din Iași este estimată la 2,2 miliarde euro
Piața construcțiilor din Iași...

Locuințe noi tranzacționate trimestrial (2019-2020)

Prețurile au revenit pe creștere, după două trimestre de ușoară scădere

În ceea ce privește prețurile, datele companiei de consultanță imobiliară arată că în 2020 s-a înregistrat o creștere de 3,5%, fiind al cincilea an consecutiv de în care prețurile se mențin pe un trend ascendent.

”Pentru 2021 ne-am fi așteptat la o creștere moderată a prețurilor, însă amânarea măsurii de majorare a nivelului maxim de preț pentru care se aplică TVA de 5%, ne-a făcut să devenim mai rezervați în ceea ce privește previziunile. De aceea, ne așteptăm ca prețurile să rămână stabile sau chiar să crească ușor în 2021, urmând tendința din 2020”, a declarat, într-un comunicat, Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Citeste si:
Ce se misca in imobiliare: mai scad preturile locuintelor? [WS360]
Ce se misca in imobiliare:...

Prețurile au înregistrat o creștere de 1,9% în T4 comparativ cu T3, ajungând la o medie de 1.465
euro/mp. După două trimestre consecutive în care s-a înregistrat o scădere ușoară a prețurilor, de sub 1%, creșterea din ultimul trimestru este un semn clar că piața rezidențială nu a fost afectată serios de pandemia Covid-19. Mai mult decât atât, creșterea prețurilor din T4 pare să compenseze scăderile din trimestrele anterioare, confirmând stabilitatea pieței rezidențiale.

Evoluția prețurilor la locuințe în București (2003-2020)

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri