Cea mai des întâlnită obiecție în rândul celor implicați într-o tranzacție imobiliară este valoarea comisionului

Tranzacțiile imobiliare sunt importante din toate punctele de vedere, așa că este aproape imposibil să nu apară tensiuni sau discuții contradictorii între părțile implicate, iar 4 din 5 motive de obiecție pleacă de la bani.

„Dacă fiecare tranzacție s-ar desfășura fără obiecții, rolul agentului imobiliar în procesele de vânzare/cumpărare și închiriere s-ar reduce radical. Obiecțiile nu sunt în niciun caz plăcute, însă fac parte din adrenalina tranzacțiilor imobiliare. Majoritatea stau în dubiu din cauza comisionului perceput de agenție, iar un procent semnificativ se leagă de prețul imobilului. Acceptarea plății unui comision ține atât de maturitatea partenerilor într-o tranzacție, cât și de încrederea pe care agenții o au din partea clienților. Iar după cum știm, încrederea se câștigă greu”, se arată într-un studiu realizat de RE/MAX, în parteneriat cu Veridio.ro, în rândul reprezentanților agențiilor imobiliare din toată țara.

Motivul cel mai des menționat de agenți în legătură cu obiecțiile clienților este cel al valorii comisionului perceput. Circa 45% dintre cei chestionați au indicat comisionul ca fiind principalul generator de discuții.

Prețul imobilului este și el un generator de tensiune important, dar doar 39% dintre agenții imobiliari chestionați au spus că acesta a fost un motiv de obiecție la semnarea unei tranzacții.

Un alt obstacol în încheierea unei tranzacții imobiliare este reprezentat și de refuzul proprietarilor de a mai semna contractul de vânzare. Circa 34% dintre cei intervievați au indicat acest motiv ca fiind unul dintre cele mai întâlnite obstacole în realizarea unei tranzacții. Acesta este un semn că proprietarii s-ar putea să nu mai fie la fel de încântați de afacerea pe care urmează să o facă, sperând să obțină mai mult de la un alt client.

Citeste si:
Care este legatura dintre Flamanzi si piata imobiliara din America
Octavian Badescu: Cand in...

Clauzele contractuale nasc și ele discuții care pot pune în pericol reușita unei tranzacții, circa 24% dintre agenții imobiliari menționându-le în topul celor mai des întâlnite obiecții din partea părților implicate.

În top 5 cele mai des menționate motive de obiecție se numără și solicitarea proprietarului de a plăti comisionul agenției fără factură, circa 8% dintre agenții chestionați întâlnindu-se cu această problemă.

Obiecțiile întâlnite pe parcursul tranzacțiilor

Citeste si:
Beneficiile ascunse din spatele ofertei cu 0% comision de la XTB
Beneficiile ascunse din...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri