Încă un domeniu care a profitat de pandemie – dezvoltatorii de spații logistice și industriale tranzacționat aproape 1 milion de mp

Piața spațiilor logistice și industriale din România a profitat de oportunitățile ivite în pandemie, creșterea activităților retailerilor online și offline generând o nevoie mai mare de spații logistice și de depozitare.

Astfel, piața de profit locală a accelerat expansiunea în 2020 atât prin prisma cererii, care s-a apropiat de pragul de 1 milion de metri pătrați, cât și în ceea ce privește livrările de noi spații, care au atins suprafața de 649.000 de metri pătrați, ambii indicatori atingând noi recorduri, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Spre deosebire de alte segmente ale pieței imobiliare, sectorul logistic a beneficiat de contextul creat de situația globală printr-o creștere semnificativă a nevoii de spații de depozitare. Această cerere a fost generată în principal de sectoarele de retail, e-commerce și FMCG, companiile căutând să își maximizeze eficiența operațională și volumul vânzărilor prin scurtarea lanțurilor de aprovizionare și a timpului de livrare către consumatorii finali.

Companiile de retail și e-commerce au închiriat spații cu o suprafață cumulată de 454.000 de metri pătrați, având o cotă de piață de 46% în volumul tranzacționat. Alte sectoare active au fost cel al operatorilor logistici (14%), automotive (11%) și industria farmaceutică (8%).

Bucureștiul a atras anul trecut 65% din volumul tranzacționat, în timp ce Timișoara și-a reconfirmat poziția de cea mai activă piață regională, cu aproape 100.000 de metri pătrați tranzacționați.

Citeste si:
FASHION HOUSE Pallady nu se va mai deschide pe 25 martie
FASHION HOUSE Pallady nu se...

2021 se anunța la fel de bun

Potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară, 2021 se anunță un an la fel de dinamic și consistent din perspectiva cererii și a proiectelor logistice noi, în condițiile în care dezvoltatorii au deja în construcție spații cu o suprafață cumulată de aproximativ 450.000 de metri pătrați.

”Bucureștiul rămâne cea mai activă piață, în jurul Capitalei fiind concentrate circa 60% din noile livrări. Dezvoltările continuă și în orașele cheie, cu potențial economic și logistic consacrat, cum ar fi Cluj, Timișoara, Brașov, Ploiești, Craiova sau Sibiu”, a declarat Andrei Brinzea, Partner, Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri