Artiștii de la Disney ne-au bucurat pe mulți dintre noi în copilărie și, de ce nu și la maturitate, creând personaje și lumi care ne-au fascinat. Dar au creat desenatorii celebrei case de film toate locurile pe care le-am văzut în animațiile lor?

Răspunsul este simplu: Nu!

De fapt, cele mai cunoscute castele care apar în unele dintre cele mai populare filme de animație de la Disney sunt locuri reale din întreaga lume. Inclusiv celebrul castel care a devenit emblema companiei este inspirat din realitate.

Castelul din Tangled se găsește în Franța

Deși sunt animații mai populare în portofoliul Disney, Tangled (O poveste încâlcită – după cum a fost tradus în română) are unul dintre cele mai frumoase castele din animațiile de la Disney, iar sursa de inspirație a animatorilor este una dintre cele mai spectaculoase destinații din lumea reală. Este vorba despre Mont-Saint-Michel din nord-vestul Franței.

Mont-Saint-Michel are un statut special, influențat de maree. La reflux, insula pare că stă pe țărmul umed al Canalului Mânecii, dar când vine fluxul, accesul poate fi făcut doar pe un pod construit special.

Potrivit consemnărilor istorice, în anul 709 un tsunami a devastat Pădurea Scissy care înconjura Mont-Saint-Michel, transformând formațiunea stâncoasă într-o insulă. Istoria acestei destinații este una foarte veche, dar și-a câștigat aspectul de castel după ce a fost construită Abația cu același nume.

Primele clădiri de pe Mont-Saint-Michel au fost ridicate în anul 708, dar abia în 1523 au fost finalizate lucrările de construcție ale abației, care a devenit inspirația pentru castelul din Regatul Corona, din animația Tangled.

Castelul Albei ca Zăpada este în Spania

Albă ca Zăpada se numără printre cele mai îndrăgite basme și animații de la Disney, dar castelul în care s-a născut nu este deloc unul imaginar. Modelul de inspirație pentru acesta este Alcázar de Segovia.

Castelul are o poveste lungă și ușor incertă, dar primele consemnări istorice legate de acesta datează încă din secolul XII, iar în secolul următor a fost reconstruit de Regele Alfonso al X-lea.

De-a lungul istoriei sale, castelul a suferit mai multe schimbări, fiind renovat în marea sa parte de către regele Philip al II-lea, în secolul al XVI-lea. Ultima lucrare majoră a fost în secolul XIX, când acoperișul a trebuit refăcut, din cauza unui incendiu de proporții.

Se pare că prințul Micuței Sirene își avea castelul în Elveția

Un alt castel dintr-o animație foarte populară de la Disney este cel al Prințului Eric, din Mica Sirenă. Se pare că Eric are origini helvetice, deoarece castelul acestuia a fost creat după Castelul Chillon, care este construit pe o insulă din Lacul Geneva.

Chillon a fost un avanpost al Imperiului Roman în timpul expansiunii către vestul Europei, iar construcția castelului a început în secolul al X-lea. Acest castel are și el o istorie tumultoasă, trecând prin mai multe administrații, servind chiar și ca închisoare pentru deținuții ducilor de Savoy în secolul al XVI-lea.

Castelul a fost renovat complet în secolul XIX și a devenit o sursă de inspirație pentru mulți scriitori, precum Jean-Jacques Rousseau, Alexandre Dumas sau Victor Hugo. Evident, a devenit o sursă de inspirație și pentru cei de la Disney.

Palatul din Aladdin, inspirat de cel mai cunoscut edificiu al Indiei

Palatul Sultanului din Agrabah, care apare în Aladdin, este și el inspirat din lumea reală. Aladdin și prințesa Jasmine s-au sărutat pentru prima oară la unul dintre balcoanele palatului care a fost desenat după celebrul Taj Mahal, care are și el o poveste romantică la origini, deși este ceva mai tristă.

Taj Mahalul a fost construit la ordinele împăratului Shah Jahan al Indiei, în memoria soției sale Mumtaz Mahal. Construcția a început în anul 1632, iar în 1648 mausoleul a fost finalizat. Grădinile din jurul impunătorului edificiu care trebuia să fie locul de odihnă veșnică a lui Mumtaz au mai necesitat încă 5 ani pentru a fi realizate.

Castelul Disney și al Cenușăresei poate fi găsit în Germania

Cel mai cunoscut castel din universul Disney este chiar cel care deservește ca simbol al companiei americane de multe decenii încoace. Îl vedeți de fiecare dată acoperit de artificii la începutul unui film creat în studiourile Disney, dar și în animația Cenușăreasa, ori în parcurile de distracții ale companiei din întreaga lume.

Numele castelului de inspirație este Neuschwanstein și se găsește în sud-vestul Bavariei, Germania. Acest castel a fost construit pe ruinele altor două castele gemene care au fost demolate complet. Neuschwanstein a fost deschis publicului în 1884, deși intrase deja în uzul stăpânului său, Regele Lugdwig al II-lea al Bavariei, cu doi ani mai devreme.

Costurile de construcție au fost uriașe, iar regele a strâns atât de multe datorii din cauza ambițiilor sale arhitecturale, încât bavarezii au decis pur și simplu să-l detroneze pe 10 iunie 1886.

Sursa foto: Captura video

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri