Fie că vorbim de clădiri de birouri, ori de spații comerciale, industriale, logistice ori rezidențiale, tot mai multe proiecte imobiliare s-au prins în hora certificărilor WELL Health-Safety, BREEAM sau LEED, atingându-se un număr record în 2020 în această privință.

În ultimele șase luni, 14 proiecte s-au înregistrat pentru certificarea WELL Health-Safety Rating. În același timp, 77 de proiecte noi au obținut certificări BREEAM sau LEED în 2020. Astfel, numărul de proiecte certificate din perspectiva sănătății, siguranței și sustenabilității a trecut de 230 în România”, se arată într-o analiză realizată de Colliers pentru 2020.

În plus, mulți dezvoltatori de proiecte au în plan să obțină în viitor certificări pentru sănătate, siguranță și ecologie, mai ales având în vedere contextul actual, când mediul de lucru, sustenabilitatea, economia de energie și digitalizarea au devenit o necesitate în sistemul de lucru hibrid accelerat de pandemie.

”Clădirile sustenabile devin tot mai mult o prioritate în toată Europa, în special având în vedere angajamentul liderilor UE de a reduce consumul de energie și de a atenua schimbările climatice. Prin urmare, în România, la fel ca în toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, sfârșitul anului 2020 a adus o schimbare majoră pentru clădirile noi, fie că vorbim despre locuințe, blocuri multifamiliale, clădiri de birouri, depozite sau alte tipuri de spații. Ca o cerință de reglementare, toate clădirile care vor fi construite pe baza unei autorizații obținute după 31 decembrie 2020 trebuie să respecte standardul nZEB, care presupune un consum de energie aproape zero, cu energie furnizată în mare parte din surse regenerabile. În prezent, construcția și funcționarea clădirilor generează 40% din toate emisiile de dioxid de carbon (CO2) legate de sistemul energetic, depășind transportul sau industria”, se mai arată în comunicatul citat.

În perioada 2020 și începutul anului 2021, o parte dintre dezvoltatori au primit cu interes noutățile în materie de certificări pentru o siguranță sporită la locul de muncă, mai relevante ca niciodată în contextul Covid-19.

Majoritatea proiectelor certificate sunt în București

În ceea ce privește distribuția clădirilor care au obținut certificări în legătură cu protecția sanitară, siguranța ocupanților lor sau a poluări ori eficienței energetice, București, Timișoara, Cluj și Iași sunt orașele cu cele mai multe clădiri care au obținut astfel de certificări.

În ansamblu, majoritatea proiectelor certificate se află în Capitală și în împrejurimi - mai mult de jumătate, dar au fost obținute destul de multe certificări și în hub-uri regionale, precum Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași, cu accent constant pe birouri, spații industriale și proiecte cu utilizare mixtă. Cu toate acestea, ne așteptăm la o creștere a competiției între sistemele de certificare de clădiri „verzi” și vedem dezvoltatori mari din retail și din piața de spații industriale și logistice care ar putea fi interesați să-și certifice portofoliile, precum și jucători din zone de nișă, specializate, cum ar fi interioare de birouri.”, a declarat, într-un comunicat remis redacție, Oana Stamatin, Director Green Certification and Building Surveying la Colliers.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri