"Piata imobiliara din Romania trece prin schimbari importante din punct de vedere al principiilor de dezvoltare durabila. In plus, tot mai multi proprietari de cladiri deja finalizate doresc sa isi alinieze proiectele la criteriile unei certificari de tip In-Use si trei din cei mai mari proprietari de proiecte imobiliare din Romania, NEPI Rockcastle, Globalworth si Iulius Group au trecut in 2017 prin ample procese de certificare sustenabila a proiectelor deja finalizate din portofoliu", afirma Razvan Nica (foto).

In opinia sa, segmentul spatiilor de birouri a continuat sa reprezinte principalul magnet pentru atragerea de certificari sustenabile, semnalul pozitiv al anului 2017 fiind reprezentat de cresterea interesului din partea dezvoltatorilor de proiecte logistice sau rezidentiale. "Luxuria Domenii Residence este primul proiect de dimensiuni mari care va fi dezvoltat dupa normele sustenabile BREEAM iar in viitorul apropiat vor fi mai multe proiecte rezidentiale mari care se vor indrepta inspre obtinerea unei certificari", mai spune seful BuildGreen.

Astfel, spre deosebire de anii anteriori, cand cea mai mare parte a proiectelor imobiliare sustenabile erau dezvoltate in Bucuresti, ultimele 18 luni au adus numeroase certificari obtinute in pietele imobiliare regionale, de la Cluj (The Office) si Timisoara (Vox Technology Park - foto jos) la Brasov (Coresi).