Primăria Sectorului 6 a anunțat cum vor fi întocmite PUZ-urile | Primarul vrea implicarea dezvoltatorilor în construcția de utilități publice

Ciprian Ciucu, primarul Sectorul 6 al Capitalei, a anunțat că elaborarea unui plan prin care să fie realizate Planuri Urbanistice Zonale în care să fie implicați și dezvoltatorii imobiliari, care vor trebui să se țină cont și de dezvoltarea obiectivelor de utilitate publică, astfel încât aceștia să se ocupe și de drumuri, de parcuri, școli.

„Până acum, în virtutea legislației proaste și a neînțelegerii voite sau a ignorării Regulamentului General de Urbanism s-a construit haotic. Dezvoltarea a fost dictată de către dezvoltatorii imobiliari, iar primăria a avut un rol reactiv și nici nu și-a îndeplinit mandatul de verifica respectarea normelor existente.

Dezvoltarea haotică generează costuri, externalități nedorite în calitatea vieții oamenilor și în bugetul Primăriei. Dezvoltatorii vând mii de apartamente, aglomerează zone, fac profit, apoi, oamenii, cumpărătorii de bună credință, vin la primărie să le facă grădinițe, creșe, școli, spitale, să le tragă utilități, să le facă străzi.

Bugetul de investiții al primăriei nu ține pasul nici pe departe cu bugetele cumulate ale dezvoltatorilor. Și nu se poate ca unii să fie doar cu profitul și fără responsabilități și alții doar cu responsabilitățile”, a spus primarul de sector într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, dezvoltările din ultimii ani au creat probleme tot mai mari și în ceea ce privește traficul din oraș, dar și aglomerarea școlilor, în condițiile în care familiile care s-au mutat în ansamblurile rezidențiale din comunele care se învecinează cu Sectorul 6 își trimit copiii la școlile din oraș.

Citeste si:
Nicușor Dan: În Sectorul 2 am găsit sute de terenuri cu PUZ-uri...
Nicușor Dan: În Sectorul 2 am...

Totodată, acesta a mai spus că nu vor mai fi dezvoltate cartiere în câmp, în zone fără o rețea de drumuri asfaltate.

”Am văzut atâtea ansambluri cu drumuri neasfaltate, pline de noroi pe care mașinile îl aduc în oraș. Acel noroi se transformă apoi în praf și suntem nevoiți să-l respirăm noi. Avem în plan dezvoltarea unui spital nou, care să deservească zonele Militari și Drumul Taberei care sunt foarte aglomerate, dar și o linie express, pentru care, din cauza faptului că au fost date PUZ-uri în mod necorespunzător, a trebuit să facem un plan de linie express cu serpentine. Nu este posibil așa ceva”, a mai spus edilul Sectorului 6.

Întrebat dacă va condiționa dezvoltatorii să se implice construcția de școli, parcuri și alte obiective de utilitate publică, Ciprian Ciucu a spus că va fi o condiție.

”Așa cum spuneam, Primăria nu are bugete pentru a ține pasul cu dezvoltatorii, în timp ce pentru dezvoltatori, construcția unei școli, de exemplu, nu înseamnă mare lucru. Pot construi aceste școli și pe pot da în administrația publică sau le pot administra în mod privat, dacă vor. Dar nu vreau să mai ajungem în situația în care lumea să vină să se plângă de faptul că nu au cartierele lor școli, creșe, parcuri, drumuri asfaltate”, a răspuns primarul Sectorului 6.

Citeste si:
Pas important pentru construirea primului spital din sectorul 6
Pas important pentru...

De asemenea, acesta a atras atenția asupra obținerii unor PUZ-uri care au ridicat foarte multe semne de întrebare, primul indiciu fiind costul de obținere a acestora.

Costul de obținere a unui PUZ legal se ridică la 400.000-500.000 de euro și durează cel puțin un an, pentru că este o echipă întreagă de oameni care lucrează pentru obținerea lui, dar am auzit de PUZ-uri obținute cu 30.000 de euro. Cum este posibil așa ceva? PUZ-uri cadou nu vor mai exista!” a mai spus Ciprian Ciucu.

Primarul a mai spus că sunt dezvoltatorii imobiliari care fac presiuni și de care inclusiv el se teme, aceștia amenințând cu tot felul de procese.

Planul edilului implică cooptarea unei companii de consultantă, pe care ale cărei servicii le vor contracta în mod direct și care se va ocupa de acordarea PUZ-urilor, a dezvoltatorilor de bună credință, dar și a unei comisii de specialiști, care se vor ocupa de întocmirea corespunzătoare a PUZ-urilor care vor fi dezbătute public și cu reprezentanții locuitorilor din zonele aferente, urmând ca acestea să fie supuse votului în Consiliul General al Capitalei.

Citeste si:
Pandemia a schimbat piața spațiilor logistice, dar a accelerat și...
P3 România: Pandemia a...

"Cred că dezvoltarea nu poate fi oprită într-un oraş ca Bucureştiul, dar nici nu se mai poate continua ca până acum. Am trecut de etapa în care autoritatea locală e doar reactivă. Este esențial ca PUZ-urile pe care le vom dezvolta să fie fără cusur, pentru că eu va trebui să le susțin în fața Consiliului General. Și nu voi susține PUZ-uri cu probleme și care să nu slujească interesul public, interesul comunității, este vorba despre credibilitatea mea”, a subliniat Ciprian Ciucu.

Vedeți mai jos planul prezentat de edilul Sectorului 6.

Sursa foto: Facebook | Ciprian Ciucu
Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri