Cererea de pe piața soluțiilor de acces este dominată de companiile din sectorul logistic și industrial, în timp ce sistemele de acces fără atingere, care folosesc telefoane sau chei virtuale, încep să devină tot mai populare, în condițiile în care companiile încearcă să limiteze contactul angajaților cu suprafețele comune.

Potrivit ASSA ABLOY România, filială a grupului suedezo – finlandez cu același nume, principalul sector în care companiile aleg instalarea unui sistem de control al accesului este cel industrial și logistic, dar și cel al clădirilor de birouri, atât noi, cât și deja aflate în folosință.

„Când vine vorba de piața de sisteme de control al accesului, circa 30% este asigurată de către segmentul industrial și logistic, în timp ce 20% de sectorul clădirilor de birouri. De asemenea, 25% dintre vânzări sunt realizate către companiile ce oferă servicii esențiale, precum cele de furnizare de energie, apă, sau a celor din industria telecom sau petrochimică”, a declarat Florin Tihulcă, Managing Director ASSA ABLOY România, într-un comunicat remis redacției.

Potrivit afirmațiilor sale, ultimul an, marcat de pandemia de Covid-19, a adus o schimbare și în ceea ce privește cererea de astfel de soluții. Deși contextul socio-medical a încetinit investițiile în unele proiecte, cererea pentru soluții de acces, mai ales wireless/no touch, este la cel mai înalt nivel. Această evoluție este favorizată și de avansarea tehnologiilor de securitate, avantajele oferite de soluțiile wireless care le înlocuiesc pe cele tradiționale cu cablu greu de instalat și gestionat, dar și creșterea popularității modulelor de acces cu telefonul/dispozitive mobile și chei virtuale.

Principalele motive pentru instalarea unui sistem de control al accesului

„Accesul controlat a fost văzut, până acum câțiva ani, doar ca o soluție de a limita accesul persoanelor din afara organizației în perimetrul acesteia. Însă, treptat lucrurile s-au schimbat, nevoia de securitate și securizare a crescut și multe organizații au reevaluat posibilitatea de a avea un sistem de control al accesului performant, simplu de utilizat și de configurat, dar în același timp sigur”, a mai spus Florin Tihulcă.

Acesta a subliniat că, în alegerea unui asemenea sistem, sunt calculate costurile totale de operare, astfel încât soluțile robuste, inovatoare și de calitate devin din ce în ce mai solicitate. Credibilitatea producătorului joacă, de asemenea, un rol important, deoarece, odată făcută investiția inițială, utilizatorul dorește să se asigure că acesta va continua dezvoltarea soluției, și că va beneficia în mod constant de update-uri de securitate, garanție și suport local.

Când vine vorba de principalele cerințe pe care le au companiile atunci când optează pentru un sistem de acces controlat, un nivel sporit de securitate și eficientizarea costurilor sunt pe primele locuri. Conveniența, dar și nevoia de acces rapid de pe dispozitivele mobile prin soluții contactless, se regăsesc și acestea printre cerințele beneficiarilor.

„Motivația principală pentru instalarea unui astfel de sistem este creșterea nivelului de siguranță, dar și managementul mai bun al locațiilor. De asemenea, clădirile inteligente sau verzi le instalează pentru un consum energetic redus sau pentru digitalizarea locației. Nu în ultimul rând, pontajul, auditul intrărilor și ieșirilor sunt foarte importante în momentul selecției sistemului de acces controlat dorit”,a declarat Florin Tihulcă.

Sistemele de acces controlat migrează către soluții integral wireless

Potrivit ASSA ABLOY, piața de acces controlat este marcată de o trecere treptată și accelerată către sisteme integral wirless. Astfel, în acest moment, circa 8-10% dintre companiile ce au instalat o astfel de structură dețin una WiFi, urmând ca procentul să ajungă la circa 15-20% în următorii 5 ani.

De asemenea, potrivit studiilor ASSA ABLOY la nivel global, majoritatea companiilor (68%) care nu utilizează un sistem de acces controlat sunt cele de dimensiuni reduse, cu mai puțin de 50 de angajați. În cazul companiilor medii, cu 50 – 250 de angajați, doar 11% nu iau în calcul introducerea unui astfel de sistem.

Același studiu arată că 38% dintre organizațiile ce dețin un sistem specific au ales unul cu componente wireless, în timp ce unul integral WiFi este deținut de 8% dintre respondenți. De asemenea, principalele sectoare care accesează sisteme WiFi sunt industria hotelieră, cea a clădirilor de birouri și educație, datorită nevoii unui acces flexibil și ușor de gestionat.

De altfel, studiul arată că utilizarea unui sistem integral WiFi este foarte important din punct de vedere al convenienței. Din acest motiv, circa 60% dintre respondenți au subliniat că folosirea unei chei virtuale ar fi un lucru benefic.

Sursa foto: ASSA ABLOY România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri