Chiriile din clădirile de birouri din Capitală au înregistrat scăderi importante în ultimul an și jumătate, prețul mediu pe metrul pătrat scăzând în unele zone la un nivel care ar putea fi atractiv chiar și pentru firmele mici, care își derulează activitatea într-un simplu apartament de bloc.

Potrivit unei analize realizare de Investpoint, chiria ȋn clădirile de birouri din București a scăzut, ȋn ultimul an, cu 12-17%, ȋn funcție de zonă. Piața spațiilor de birouri a fost una dintre cele mai afectate de criza Covid-19, ȋntrucât multe companii și-au mutat, parțial sau total, activitatea ȋn online, iar angajații au trecut ȋn telemuncă. Astfel, chiriașii au renunțat la birouri sau au redus suprafața spațiilor.

”Majoritatea clădirilor de birouri aveau, ȋn 2019, grade de neocupare de sub 5% în zona centrală, în Aviatorilor și în Floreasca, și 10-15% în Pipera și Piața Presei/Expoziției (unde este polul de dezvoltări noi de birouri). La nivelul mai 2021, aceste grade de neocupare trebuie adunate cu 15% pentru a releva valoarea lor reală. Astfel, zonele centrale și Aviatorilor/Floreasca ajung la 15-20% grad de neocupare, iar Pipera și Expoziției au clădiri de birouri cu neocupare de 25-30%, în acest moment.

Scăderea chiriilor a fost provocată de ieșirea parțială sau totală a chiriașilor din contractele semnate anterior lui 2020. De asemenea, lipsa cererii de relocări și extinderi de spațiu, cauzată de lucratul de acasă, a avut o influență majoră asupra chiriei medii din piață", a declarat, într-un comunicat remis redacției, Cristian Nicola, fondatorul Investpoint.

Comparație preț per mp ȋnchiriere spații de birouri mai 2019 vs mai 2021

Citeste si:
Genesis Property: Oamenii vor reveni la birou, dar biroul nu va mai...
Genesis Property: Oamenii vor...

Chirii birouri bucuresti 2021

Scăderea chiriilor, oportunitate pentru IMM-uri?

Această evoluție a prețurilor poate reprezenta o oportunitate pentru companiile medii, care momentan funcționează ȋn apartamente sau case și care sunt dispuse să investească ȋn relocarea ȋntr-o clădire de birouri. Suprafața minimă care poate fi ȋnchiriată este de 500 mp, respectiv jumătate de etaj. O astfel de mutare are atât beneficii, cât și unele dezavantaje.

Potrivit celor de la Investpoint, principalele avantaje sunt posibilitatea negocierii chiriei și a perioadei contractuale, precum și vizibillitatea sporită a companiei, plus încrederea dată de localizarea într-o clădire clasa A sau chiar B.

„Dezavantajele sunt date de costurile cu întreținerea spațiului. Adică, la cuantumul chiriei, se mai adaugă 3,5-4 Euro/mp. La 500 metri, asta înseamnă 2.000 Euro/lună, cât ar fi, de fapt, un angajat full-time care să se ocupe de întreținerea spațiului.

Alt cost de luat în considerare de către chiriași este cel cu parcarea. Un loc suprateran pornește de 50 Euro, iar unul subteran este în jur de 100 Euro/lună, în funcție de localizarea clădirii", completează Cristian Nicola.

Citeste si:
Pandemia a făcut diferența între clădirile de birouri
AFI Europe: Pandemia a făcut...

Ȋn prezent, cea mai mare rată de neocupare este la clădririle de birouri mai vechi de 2015, potrivit aceleiași analize Investpoint. Stocul total de spații de birouri, ȋn Capitală, este de aproximativ 3 milioane de metri pătrați. În cursul anului 2021 vor fi livrați aproximativ 250.000 mp de birouri, iar în perioada anilor 2022-2023 sunt anunțati alți 450.000 mp pentru a fi livrați.

Pentru a afla mai multe detalii despre piața imobiliară din România, te așteptăm marți, 8 iunie, la conferința ReConstruct 2021, care se desfășoară online în platforma de evenimente virtuale IC Events. Participarea este gratuită!

Înscrie-te și profită de toate funcționalitățile IC Events:

  • poți urmări transmiterea în direct a evenimentului în zona de Livestream
  • poți vizita zona expo și standurile virtuale ale partenerilor
  • poți discuta sau adresa întrebări speakerilor în zona de chat public, poți schimba cărți de vizită virtuale pe care le vor primi pe email interlocutorii tai și poți discuta pe chat direct cu alți participanți în zona de Networking.

Citeste si:
CBRE: Polarizarea va continua pe piata de retail
CBRE: Polarizarea va continua...
Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri