In primele sase luni din 2018 au fost tranzactionati 149.000 mp de spatii de birouri, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE, iar rata de neocupare a atins un minim istoric pentru ultimii 9 ani, situandu-se la 8%. In acelasi timp, stocul modern de spatii de birouri din capitala a ajuns la 2,79 milioane de mp.

Din punct de vedere al livrarilor, prima parte a anului a inregistrat un ritm relativ lent, cu 28.000 mp finalizati si dati in folosinta, dar estimarile CBRE pentru al doilea semestru al anului sunt optimiste: 158.000 mp sunt in constructie si vor fi terminati pana la finalul anului. Din stocul total de spatii de birouri, 47% sunt in cladiri de clasa A.

"Scaderea ratei de neocupare este un semnal clar ca segmentul de spatii de birouri din Bucuresti are nevoie de cat mai multe proiecte noi, pentru a face fata cererii care creste accelerat. Un aport important in majorarea gradului de ocupare il au companiile de co-working, cum este Spaces, care au o activitate din ce in ce mai mare si se extind cu rapiditate", a declarat Mihai Paduroiu (foto), Head of Advisory & Transaction Services - Office al CBRE Romania.

Din cei 149.000 mp tranzactionati in primul semestru din 2018, 80% se gasesc in cladiri de birouri de clasa A. Din punct de vedere al tipului de tranzactie, circa 20% este reprezentat de reinnoiri si renegocieri, iar restul de aproximativ 80% se imparte intre: cereri noi de inchirere (15%), relocari (22%), pre-inchireri (36%) si extinderi (7%).

Clasamentul celor mai mari tranzactii de inchiriere, care au marcat piata spatiilor de birouri in S1 2018, cuprinde suprafete care variaza intre 12.000 mp si 3.000 mp, ocupate de companii importante din domenii ca productie industriala si energie, IT, co-working sau retail. In S1, segmentul spatiilor de birouri a inregistrat cele mai multe cereri din partea companiilor din domeniul IT (27%), urmate de jucatori importanti din sectorul productiei industriale si al energiei (26%), precum si de serviciile de afaceri (17%), retail (17%) si financiar (6%).

Citeste si:
Cum impulsionează închiderea școlilor și a grădinițelor vânzările...
Retailul de jucării: Cum...

Zonele cu cea mai mica rata de neocupare sunt zona de nord (4.2%), unde se gaseste si cel mai mare stoc de spatii de birouri din capitala (782.000 mp), CBD (Piata Victoriei, Piata Charles de Gaulle - 4.7%), urmate de zona de vest (7.3%).

Cele mai active zone, din punct de vedere al activitatii de inchiriere, au fost: zona de vest (36% din volumul total al inchirierilor), zona centrala (24%) si zona de nord (16%). In semestrul al doilea (S2) al anului, 62% din cei 158.000 mp programati pentru finalizare vor fi livrati in zona de vest, iar 38% in centru si in CBD. Circa 70% din spatiile de birouri care sunt anuntate pentru S2 2018 au fost deja pre-inchiriate.

Chiria contractuala medie se mentine neschimbata fata de ultima perioada si este estimata la 18,5 euro/ mp / luna.

Citeste si:
Mihai Paduroiu pleaca de la CBRE la One United Properties
Mihai Paduroiu, head of...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Ce măsuri de distanțare socială a luat o companie cu 200 angajați
Setari Cookie-uri