România se află pe locul 3 în regiunea Europei Centrale și de Est la capitolul certificărilor de sustenabilitate, fiind depășită doar de Cehia și Polonia, care conduce detașat acest clasament.

Peste 300 proiecte imobiliare au fost certificate conform metodologiilor internaționale de dezvoltare sustenabilă în intervalul 2010-2020 în România, perioada care a marcat extinderea acestor practici în Europa Centrală și de Est. Romania este a 3-a țară după numărul de certificate, după Polonia (1.232 certificate) și Cehia (422). Următoarele poziții revin Ungariei (232) și Slovaciei (124).

Tendința va escalada în contextul Green Deal, deoarece dezvoltarea sustenabilă devine un instrument cheie în strategiile companiilor imobiliare, pentru atingerea obiectivelor impuse de Comisia Europeană – conform raportului 2010-2020 SUSTAINABLE DEVELOPMENT REPORT realizat de BuildGreen.

Este interesant de observat creșterea accelerată a certificărilor “verzi” care a avut loc în România în ultimii doi ani: 2019 a înregistrat o evoluție impresionantă comparativ cu anii precedenți (62 de certificate, de 3 ori numărul realizat în 2018). 2020, în special, a depășit toate nivelurile - cu o ascensiune enormă: numărul certificatelor a fost mai mult decât dublu comparativ cu 2019 (154 de certificate în toată țara) și egal cu suma certificatelor semnate în toți cei 10 ani dinainte.

La finalul anului 2020, proprietățile comerciale din București și în jur totalizau peste 50% din numărul proprietăților certificate ca fiind verzi în toată țara. Cluj Napoca (18,6% din totalul certificatelor) și Timișoara (10,6%) rămân în Top 3 național. Combinarea tuturor suprafețelor din România certificate în perioada 2010-2020 reprezintă o suprafață brută totală de 7.840.000 m2.

În ceea ce privește tipul de dezvoltări, segmentul de birouri deține încă primul loc, urmat îndeaproape de retail.

Creșterea concurenței între 2010-2020 a condus la obiective de calitate și performanță mai ridicate în rândul dezvoltatorilor și investitorilor imobiliari în ceea ce privește măsurile durabile. Această tendință a fost foarte vizibilă în ultimii doi ani, când numărul certificatelor LEED Platinum și BREEAM Outstanding s-a dublat față de totalul anilor precedenți.

Proiecte precum cele dezvoltate de LIDL și Penny Market în Bucharest și Otopeni (prima certificare BREEAM Outstanding), Bucharest Business Garden (cel mai mare nivel de certificare LEED Platinum), Bucharest Renaul Connected certificat BREEAM și EDGE (prima certificare multiplă realizată de un proiect imobiliar), MIRO (cel mai mare nivel de certificare WELL Building Standar din România), Luxuria Domenii Residence (primul proiect rezidențial certificate verde) și, mai recent, Sky Tower (prima clădire de birouri care a obținut certificarea LEED Platinum Operations and Maintenance).

2021, un an de tranziție pentru dezvoltarea sustenabilă

Standarde mai înalte și obiective ambițioase de neutralizare a emisiilor de dioxid de carbon din partea UE sporesc acum nevoia de strategii îndrăznețe de durabilitate în rândul investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari, dar și a ocupanților. Prin urmare, se așteaptă ca niveluri de performanță mai ridicate să fie atinse în următorii ani, împreună cu criterii de certificare mai stricte impuse de metodologiile internaționale.

„2021 reprezintă un moment de tranziție pentru dezvoltarea sustenabilă - de la un instrument de afaceri la un pilon strategic în atingerea obiectivelor UE. Sănătatea și bunăstarea, împreună cu neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon, vor sta în centrul dezvoltării imobiliare în următorul deceniu: mulți dezvoltatori susțin că acestea au fost deja în topul priorităților în anul 2020 și vor continua să fie în următorii ani.” – susține Razvan Nica, Managing Director BuildGreen.

O altă creștere a practicilor de dezvoltare sustenabilă va fi vizibilă prin reînnoiri și renovări, care vor continua în următorul deceniu, ca urmare a standardelor și obiectivelor clare stabilite sub auspiciile Green Deal, în plus față de proprietarii care doresc oricum să își mențină clădirile competitive. Peste 95% din clădirile publice din România, dezvoltate înainte de 2010, necesită renovări și îmbunătățiri semnificative, care vor trebui implementate în următoarele decenii. Există, de asemenea, o tendință crescândă în rândul proprietarilor de a reînnoi certificatele de durabilitate.

Practicile de dezvoltare sustenabilă, certificările verzi și obiectivele NZEB rămân și – pe termen lung – vor genera noi diferențiatori și oportunități, în special pentru proiectele aflate în stadiul de planificare sau dezvoltare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri