Piața de birouri dă semne de revenire recuperând în primul semestru din 2021 jumătate din căderea cauzată de pandemie, numărul contractelor de închiriere crescând, în condițiile în care volumul preînchirierilor și închirierilor din partea companiilor din sectorul medical&farma a fost mai mult decât dublu, față de anul trecut, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting.

Semnele pozitive ale pieței se văd și în evoluția tranzacțiilor de pre-închirieri de birouri și extinderi din București, generate de companiile care au decis fie să se mute într-un sediu nou, fie să-și extindă activitatea in clădirile de birouri unde funcționau deja.

Dacă luăm ca punct de referință primul semestru din 2020 (atunci când România a fost nevoită să facă față primului val al pandemiei Covid 19 și piața de birouri a fost printre cele mai afectate domenii), acest segment al cererii de spații noi a crescut cu 7% în al doilea semestru din 2020 și cu 48% în primul semestru din acest an.

“Estimăm că până la finalul anului va continua trendul pozitiv al pieței. Am observat că în ultimele șase luni o parte dintre cererile aflate în lucru vin din partea unor companii care doresc să intre pe piața din România și considerăm că efectele Brexitului și unele situații dificile generate de pandemie în țări mai afectate decât România, (ca de exemplu India) creează premise favorabile ca România să fie aleasă ca destinație pentru relocarea unor activități sau firme în țara noastră, în special din domeniile IT&C, activități de back office și shared service, industria auto” a declarat, într-un comunicat remis redacției, Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

A crescut și volumul total al tranzacțiilor de birouri – spații noi (închiriere, pre-închiriere și extindere), cu tot cu prelungiri de contracte din București, în primul semestru din 2021, față de primul semestru din 2020, dar și față de al doilea semestru din 2020.

În total, în primul semestru din 2021 s-au tranzacționat birouri cu o suprafață totală de 132.397 mp, cu 70% mai mult decât în primul semestru din 2020, cel mai afectat de pandemie.

De departe, cel mai activ domeniu a fost Medical&Farma

Cel mai dinamic domeniu de activitate în S1 2021 îl reprezintă domeniul medical, care valorifică flexibilitatea oferită de proprietarii de clădiri de birouri si se extinde atât prin deschiderea de noi clinici medicale și spitale private. Volumul închirierilor și preînchirierilor din primul semestru al anului trecut a fost puțin sub 60.000 de metri pătrați, dar în în primul trimestru din acest an s-a apropiat de pragul de 140.000 de metri pătrați.

Compania ESOP Consulting a mediat închirierea a doua spații de birouri, pentru a fi tranformate în clinici medicale în primul semestru din 2021.

“Situația sanitară actuală și grija mai mare a populației pentru sănătate sunt premise că va continua acest trend de creștere a segmentului Medical&Farma și în perioada imediat următoare. Acum există un context favorabil în care proprietarii de clădiri de birouri oferă o mai mare flexibilitate în privința condițiilor comerciale și a pachetelor de beneficii oferite chiriașilor. Un atu important al companiilor din domeniul Medical&Farma este faptul că preferă contracte pe perioade mai mari decât media actuală a pieței și acest aspect reprezintă un avantaj și pentru proprietari”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri