Aproape jumătate dintre companiile de construcții din România se așteaptă la o creștere a volumului de lucrări în perioada următoare, iar domeniile vedetă vor fi infrastructura și sectorul rezidențial.

Cei mai mari antreprenori generali în construcții estimează o creștere economică pentru anii următori cuprinsă între 4,3 și 5 puncte procentuale. Cei mai buni ani, potrivit specialiștilor din construcții, vor fi 2023 și 2024, când se vor înregistra creșteri de 5, respectiv 4,9 puncte procentuale, iar Produsul Intern Brut va reuși să stabilească noi recorduri, potrivit unui sondaj realizat de IBC Focus.

Ce se va întâmpla în următoarele 12 luni

Anul 2020 a venit cu o provocare pentru întreaga economie la nivel mondial. Schimbările rapide și necesitatea de a implementa măsuri cu impact imediat au adus cu sine o serie de urmări de lungă durată. Deși starea de pandemie încă nu s-a încheiat și în continuare există o serie de măsuri și recomandări în vigoare, în special în ce privește distanțarea socială, specialiștii din industria construcțiilor au reacționat cu rapiditate și au înregistrat creșteri.

Dacă în 2020 am avut parte de creșteri pe sectorul de construcții și specialiștii au declarat venituri substanțiale și plusuri, atunci când vine vorba despre estimări pentru perioada următoare, părerile sunt împărțite. Este interesant de observat cum dintre companiile active în piața de antrepriză generală din România, observăm că aproape jumătate se declară optimiști și se așteaptă la creșteri”, a declarat Andrei Spataru, CEO IBC Focus.

Într-o economie afectată de evoluția Covid-19, este interesant să vedem că antreprenorii se așteaptă la creșteri comparativ cu anul 2020 când deja curba evoluției marcase evoluții însemnate la capitolul venituri. Astfel, 47% dintre respondenții studiului realizat de IBC Focus se declară optimiști și consideră că în perioada următoare volumul de muncă va crește. Totodată, ceva mai reținuți sunt 27% dintre antreprenori care consideră că volumul de muncă va rămâne la fel și pentru următoarele 12 luni, în timp ce 26% se așteaptă la scăderi.

Infrastructură sau rezidențial: care va fi domeniul salvator?

Antreprenorii generali din sectorul construcțiilor așteaptă în continuare deblocarea unor proiecte majore de infrastructură care ar putea oferi numeroase oportunități. Prin urmare, aproape o treime din respondenții la chestionarul aplicat către piața de antrepriză generală în construcții din România anunțau că estimează că segmentul de infrastructură va atrage cel mai mare interes în domeniu.

“Acest răspuns este probabil influențat și de estimările specialiștilor în ceea ce privește o creștere a numărului de proiecte finanțate la nivel de UE sau chiar la nivel de guvern”, anunță specialiștii IBC Focus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri