Domeniul construcțiilor se dezvoltă și în anul 2023 în ciuda contextului economic actual. Mai multe tendințe au ieșit în evidență în primele 4-5 luni din acest an, ceea ce ne arată adaptabilitatea investitorilor. În condițiile scăderii tranzacțiilor imobiliare și ale întârzierilor apărute în proiectele deja începute, firmele se îndreaptă spre lucrările publice, atrase de programele de finanțare europene și de cererea în creștere în această zonă.

Nu mai este o noutate faptul că tranzacțiile imobiliare au scăzut, iar dezvoltatorii sunt mai prudenți în demersul de a începe proiecte noi. La proiectele deja începute pot apărea întârzieri din cauza lipsei de finanțare și în contextul în care viteza de vânzare a apartamentelor nu mai pune presiune pe dezvoltatori să construiască într-un ritm alert.

Observăm, în plus, o scădere de 30% în primele 4 luni ale anului în ceea ce privește demararea de noi șantiere rezidențiale mici, construcții de case unifamiliale. Această tendință va afecta în opinia mea vânzările retailerilor deoarece 64% dintre aceste investiții se realizează în regie proprie.

La nivel macro nevoia de spațiu locuit în marile centre urbane rămâne ridicată. Creșterea costului creditării taie o parte din clienții care apelau la creditare pentru achiziția unui imobil. Dobânzile bancare mai mari din ultimul an şi cumpărătorii finali care se uită mai atent la cheltuieli au influențat evoluția sectorului rezidenţial. În schimb, cumpărătorii care dispun de cash în continuare sunt cu ochii pe proiecte premium sau proiecte cu locație bună. Din acest motiv, vedem mai departe proiecte rezidențiale noi începute recent și probabil acesta este motivul pentru care nu observăm o încetinire a proiectelor noi de case. Ansamblurile rezidențiale care încep să fie construite acum sunt în general proiecte premium și cu locații în interiorul marilor orașe. În schimb, observăm o scădere a numărului de proiecte rezidențiale noi construite în vecinătatea marilor orașe din țară.

Care sunt efectele noii realități asupra mediului de business

Efectele le observăm deja în comportamentul firmelor care se bazau pe ofertarea la noile proiectele rezidențiale. Multe firme mici nu mai au lucrări și chiar renunță la o parte din echipe. Furnizorii de materiale s-au reorientat și caută în prezent alte piețe și aici mă refer în special la proiecte cu finanțare publică - care înainte nu erau neapărat focusul acestora. Până la urmă, opiniile sunt împărțite între optimism și pesimism și în rândul investitorilor străini: mai mult de jumătate din companiile din piața imobiliară se așteaptă la restrângerea activității și a investițiilor în domeniu, pe fondul incertitudinilor legate de evoluția conflictului din Ucraina (studiu Deloitte). Totuși, foarte important, tot aproape jumătate dintre investitori (46%) estimează o creștere a randamentelor medii pentru investițiile existente în acest an. Prin urmare, avem motive să rămânem optimiști.

Lucrările publice cu statul devin tot mai interesante

Îmi amintesc de un studiu pe care l-am realizat în perioada pandemiei, și atunci mai mult de jumătate din firmele din domeniul construcțiilor spuneau că nu sunt interesate de lucrările cu statul.

În prezent, observăm în piață o deschidere mai mare a firmelor pentru lucrările publice. Asta se datorează în special scăderii cererii în zona rezidențială și programelor de finanțare europene care atrag atenția prin valoarea lor. Mulți dintre clienții noștri au început să acceseze zona proiectelor publice. Totodată, merită menționat că a crescut și calitatea proiectelor publice - sunt specificate soluții constructive mai calitative față de acum câțiva ani. Astfel, vedem cum segmentul care duce în spate construcţiile este infrastructură. Totuși, rămânem optimiști și în domeniul investițiilor private. Doar câteva vești bune pe care le-am remarcat recent: producătorul român de cosmetice Farmec va construi o nouă fabrică, Nordis Group investeşte peste 47 milioane de euro până la finalul anului, FrieslandCampina a inaugurat un nou centru logistic, iar Hammerer Aluminium Industries își extinde fabrică de la Chișineu Criș.

Valoric, proiectele de infrastructură sunt cele care atrag lumina reflectoarelor dar numeric sunt mult mai multe proiecte și șantiere cu finanțare publică care pot reprezenta o piață semnificativă și chiar un motor de creștere atât pentru constructori cât și pentru furnizorii de materiale. De exemplu, sunt sute de proiecte în zona educațională (școli și grădinițe), diverse clădiri administrative și culturale care se construiesc și care au nevoie de furnizori similari cu ansamblurile rezidențiale.

Problema forței de muncă din construcții, o constantă în România?

Este adevărat că observăm cum problema forței de muncă nu mai pare atât de spinoasă precum acum 12 luni. Îmi atrag atenția două posibile explicații: după cum spuneam, firmele mici sau chiar echipe de muncitori independente care lucrau în zona rezidențială acum au devenit disponibile în piața muncii. De altfel, companiile din domeniul construcțiilor, aduc alături de HoReCa și curierat cea mai multă forță de muncă din afara Uniunii Europene, potrivit Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

Un alt aspect relevant este că tot mai multe firme de construcții au îmbrățișat și s-au adaptat la recrutarea forței de muncă din Asia. În acest fel s-a mai echilibrat raportul dintre cerere și ofertă pe piața forței de muncă în construcții.

Per ansamblu, în continuare nevoia de forță de muncă va fi ridicată chiar dacă nu se va menține la nivelul anului trecut. "Pâlnia" de proiecte de construcții, așa cum o vedem la IBC Focus, este mare și cu numeroase proiecte de anvergură care necesită forță de muncă și mecanizare din partea constructorilor. Astfel, un sfert (26,4%) dintre marii constructori din România lucrează în prezent cu muncitori străini, circa 12% dintre companii sunt într-un astfel de proces de recrutare şi un alt sfert (24,5%) tatonează ideea de a recruta specialişti din alte ţări. Chiar dacă atragerea muncitorilor din Asia rezolvă o parte din cerere - aceștia sunt mai slab calificați în general. Astfel, rămâne ridicată presiunea pe atragerea muncitorilor calificați și a inginerilor cu experiență.

Sursa foto: IBC Focus

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri