Proiectele de regenerare urbană sunt fezabile și pot avea un succes real în România, însă autoritățile locale trebuie să atragă în mod inteligent investiții, prin intermediul unui cadru legal ce facilitează lucrările și având o viziune clară privind dezvoltarea orașelor, consideră Raluca Munteanu (foto), Director Dezvoltare în cadrul Iulius Group, dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană.

”Proiectele de regenerare urbană din Iași, Timișoara sau Cluj-Napoca sunt exemple de succes în acest sens. Pentru a avea astfel de proiecte de succes e nevoie însă de o gândire clară din partea autorităților locale privind dezvoltarea orașului, precum și a unor zone clar reglementate la nivel de infrastructură și a statutului juridic. De asemenea, ar trebui să existe departamente în instituțiile publice care să faciliteze obținerea mai rapidă a avizelor. Municipalitățile trebuie să facă constant demersuri proactive pentru a atrage astfel de investiții”, a declarat Raluca Munteanu, în cadrul conferinței Urban re:Fresh, organizată de wall-street.ro.

Palas Iasi

Palas Iași, proiect de regenerare urbană dezvoltat de IULIUS în zona centrală din proximitatea Palatului Culturii, a aniversat anul acesta 9 ani de la inaugurare. Cu o investiție de 310 milioane de euro, ansamblul Palas Iași a generat în cei 9 ani un impact financiar direct care depășește 39,6 milioane de euro, reprezentând contribuția la bugetul local și la cel de stat, inclusiv cota de asociere, la zi, către Primăria Municipiului Iași.

Din investiția totală, aproximativ 85 de milioane euro au fost alocate construcției celei mai mari parcări subterane din țară, cu cinci niveluri și 2.500 de locuri, a unei grădini urbane de 5 hectare, precum și modernizării rețelei de utilități și lucrărilor de consolidare a clădirilor istorice din zonă.

”Dincolo de investițiile în infrastructură realizate, investiția noastră a regândit zona astfel încât ea să fie transformată într-un spațiu al comunității, un spațiu social, un spațiu pentru desfășurarea evenimentelor culturale. Obiectivul este să mergem dincolo de ideea de dezvoltare imobiliară și mai degrabă să mergem către zona de ‘place making’, adică o zonă în care creăm nu doar niște clădiri în care lucrează oameni, ci clădiri care lucrează în jurul oamenilor, pornind de la nevoile comunității”, a menționat Raluca Munteanu.

Ea consideră că municipalitățile marilor orașe din România – așa-zisele ”orașe magnet” – ar trebui să pună la punct un parteneriat/alianță care să faciliteze procesul de învățare în mod activ pe toate planurile, inclusiv cu privire la dezvoltarea urbană.

Raluca Munteanu a participat la conferința „Urban re:Fresh – Regenerarea Urbană ca generator de venituri” , organizată de wall-street.ro în parteneriat cu IULIUS și Toff Dominium.

VIDEO| Conferința Urban re:Fresh, din 30 septembrie 2021. Află direct de la specialiști cum poate schimba regenerarea urbană calitatea orașelor noastre.

Sursa foto: IULIUS Group

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri