Piața imobiliară din România se află într-una dintre cele mai bune perioade ale sale, doar că istoria ne arată că există un ciclu care se repetă, iar pe termen lung ne vom lovi de o nouă criză în mod inevitabil.

Ultima criză prin care a trecut piața imobiliară a fost cea de acum circa 15 ani, care a schimbat radical modul în care funcționa piața locală. Băncile nu au mai acordat credite cu aceeași lejeritate, construcțiile speculative s-au împuținat, dacă nu chiar au dispărut, de asemenea, tranzacțiile speculative cu scop investițional aproape că au dispărut și ele, iar nivelul de maturizare al întregii piețe a crescut într-un interval de timp destul de scurt.

Ținând cont de specificul pieței imobiliare din România din prezent, o potențială criză nu va afecta atât de mult piața locală, mai ales în condițiile în care ponderea proprietarilor este uriașă, românii fiind în top la acest capitol în Europa.

Răzvan Puchici, Senori Partner CUMULUS, este de părere că proprietățile care beneficiază și de anumite atuuri sunt și mai puțin expuse riscurilor, în cazul unei potențiale crize.

Razvan Puchici

Răzvan Puchici, senior managing partner, CUMULUS

Cred că o proprietate bună, cu o proiectare și execuție făcute corect, care și-a identificat cumpărătorul nu va fi afectată de criză, pentru că românii sunt în continuare în topul Europei ca proprietari.

Poate doar generațiile viitoare să schimbe această paradigmă. Există și mentalitatea de a investi în proprietăți imobiliare, că singurul mod simplu de a câștiga din chirie este de a cumpăra apartamentul, deși randamentul de chirie nu e tocmai bun, discutăm de un randament de 2-3% anual. Apartamentele din segmentul high-end pot însă marca peste 7% anual”, ne-a explicat Răzvan Puchici, arhitect cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu.

Cu alte cuvinte, impactul unei crize va fi resimțit de cei care au obiective strict investiționale.

Potrivit acestuia, evoluția pieței imobiliare în al doilea an de pandemie a fost puternic influențată și de comportamentul de achiziție al românilor, cele mai multe achiziții fiind făcute pentru locuințe, nu cu scop speculativ.

România, liderul autoritar în Europa la capitolul proprietarii de locuințe

Surprinzător sau nu, potrivit datelor oficiale publicate anul trecut de către Eurostat, aferente anului 2020, peste 96% din populația României locuia în casa sau apartamentul proprietare personală. Acest procent ne plasează pe locul 1 în acest top în Europa, media înregistrată la nivelul Uniunii Europene fiind de 69,7%, în scădere ușoară, deși în România, procentul încă se afla în creștere.

În Europa, România este urmată de Slovacia (92%), Ungaria şi Croaţia (ambele cu 91%). Germania este singura țară din Europa în care procentul chiriașilor este relativ egal cu cel al locatarilor proprietari. Potrivit datelor Eurostat, 50,4% dintre dintre locuitori sunt proprietari, iar 49,6% trăiesc într-o locuință închiriată.

Se resimte o tendință de migrare către zonele metropolitane

În ceea ce privește tendințele din piață, în ceea ce privește preferințele cumpărătorilor, pe întreg segmentul de locuire se poate sesiza o migrare a populației, există o tendință centrifugă către zonele metropolitane la locuințele cu teren propriu, este de părere arhitectul.

“Bucureștiul este în creștere demografică, iar proiectele bune sunt puține și atrag și o relocare a publicului avizat. De regulă, la același preț cu care poți achiziționa un apartament într-un cartier al Bucureștiului, poți să iei o căsuță mică cu teren exclusiv.

Odată cu contextul pandemic actual, observăm concomitent interesului crescut pentru locații remote, de mutare în afara orașului, un alt fenomen interesant – gentrificarea (proces de renovare și revigorare a cartierelor deteriorate – n.r.). Există și un segment al populației tinere cu interes mare către zona profesională, pentru care dinamismul din oraș este un aspect important. Tinerii apreciază calitatea locuințelor cu caracter identificat prin design, care ies din tiparele colective, cu prețuri de până în 2.000 Euro/mp, dar care să fie bine conectate și integrate la centrul orașului, profitând de o mobilitate ridicată”, ne-a mai spus Răzvan Puchici.

CUMULUS este un birou de arhitectură cu experiență pe piața locală, având în portofoliu proiecte vast, atât pe segmentul rezidențial low-cost și premium, dar și pe segmentele comerciale, cel mai cunoscut proiect în care a fost implicat fiind readucerea la viață a hotelului Marmorosch din Capitală.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri