Informațiile despre izolațiile termice continuă să prezinte interes pentru mai multe categorii de persoane, de la meseriași în construcții și până la proprietari de casă interesați de obținerea unui trai confortabil. Iată de ce acest text vizează enumerarea principalelor materiale izolatoare utilizate la scară largă în prezent, precum și aspectele preferențiale sau pragmatice care le însoțesc.

Izolațiile termice au rolul de a împiedica eliminarea căldurii dinspre interior spre afară în sezonul rece și viceversa – adică admisia de căldură dinspre afară spre interior în sezonul cald. Procedând astfel, temperatura din interior rămâne constantă pentru mai mult timp și poate fi uniformizată mult mai ușor. Din acest motiv, contează foarte mult cum sunt alese și aplicate izolațiile termice în cazul caselor/ vilelor, cu etaj sau fără, cu mansardă sau fără, mai spațioase sau din contră.

Materialele izolatoare utilizate au fiecare caracteristici proprii traduse sau interpretate drept beneficii sau care au efecte ce pot fi considerate dezavantaje de către beneficiarii lucrărilor de izolare a casei. Fiecare opțiune, însă, trebuie cunoscută cât mai bine posibil exact așa cum este.

Fibra de sticlă este un material izolator obținut prin prelucrarea sticlei topite, prelucrare prin care fibra înmagazinează aer și astfel devine un material cu conductivitate termică mică. Deși preferat mai mult în trecut, astăzi pierde teren în fața competitoarelor ei.

Lâna/vata minerală este acel material obținut în general din roci bazaltice, uneori și din reziduurile de suprafață ale metalului topit. Ajunge folosită în izolații datorită acelorași înmagazinări de aer ca la fibra de sticlă. Prinde topul preferințelor.

Fibra de celuloză are proprietăți de lăudat, fiind ecologică, bună etanșeizatoare, cu abilități de izolare hidro și fonică în același timp. Fibra se obține din maculatură (hârtie) și alte substanțe. Cu toate acestea, unii oameni caută o izolație asemănătoare, dar mai ușoară.

Polistirenul expandat/ extrudat este un material termoplastic popular, expandat mai mult pentru suprafețe rezidențiale ori spitale sau grădinițe, iar extrudat mai mult pentru subsoluri, terase, fundații etc. De asemenea, prinde podiumul alegerilor.

Spuma poliuretanică este materialul venit puțin mai târziu în atenția publică de la noi, deși în alte țări occidentale avea deja tradiție. Este ecologică, prezintă coeficient foarte mic de conductivitate termică, nu are nevoie de cadre de susținere întrucât se pulverizează și aderă perfect și pe viață pe suprafețe. A făcut obiectul câtorva controverse nefondate.

Caracteristici bine izolate. Cât de bine sunt înțelese beneficiile izolației din spumă poliuretanică?

Când a început să devină populară în România, spuma poliuretanică a fost supranumită material-minune în izolații, din următoarele motive care reprezintă beneficii pentru proprietarii de case:

  • este perfect ecologică, în ciuda legendelor care încă circulă;
  • aderă perfect pe orice suprafață, fie lemn, metal sau beton;
  • acoperă fisurile și locurile unde niciun alt material nu ajunge;
  • rezistă în stare intactă mai multe zeci de ani față de celelalte;
  • se aplică prin pulverizare, simplu, în straturi succesive uniforme;
  • în varianta cu celulă deschisă, spuma poliuretanică e alternativa la vată;
  • în varianta cu celulă închisă, este de 5 ori mai densă față de orice altceva.

Beneficiile de mai sus sunt întâmpinate cu mai puțin entuziasm de către persoanele care au observat lucruri negative, fie ca urmare a aplicării variantei nepotrivite (ex: celulă închisă în loc de celulă deschisă) sau în mod neprofesionist (într-un singur strat gros în loc de straturi succesive subțiri) sau pe suprafețe nepregătite anterior.

Iată de ce a fost necesară aplecarea atenției către spuma poliuretanică: pentru a argumenta că se află pe bună dreptate pe podiumul materialelor izolatoare. Din motive pragmatice în primul rând, izolația de spumă poliuretanică trebuie considerată o bună investiție pentru casă.

Sursa foto: isoterm.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri