Universitatea Politehnică va avea un nou cămin care va oferi 700 de locuri pentru studenții săi, investiția ridicându-se la peste 24,4 milioane euro, investiția fiind realizată prin Compania Națională de Investiții (CNI), iar constructorul va fi compania Construcții Erbașu SA.

Acordul de demarare a proiectului a fost semnat de către reprezentanții CNI și ai Construcții Erbașu SA în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Atilla-Zoltan Cseke.

„Termenul asumat în procedura de achiziţie publică de către antreprenor este 15 luni, dintre care trei luni e termenul de proiectare. Tot ceea ce înseamnă procedură necesară pentru începerea construcţiei este inclusă în această perioadă de proiectare de trei luni. Este şi o muncă de echipă, unde universitatea va ajuta cu tot ceea ce poate, cu pârghiile, mijloacele necesare. Şi antreprenorul va depune toate demersurile. Practic, până la sfârşitul anului viitor, hai să zicem în primăvara anului 2024, această infrastructură să existe în Regie”, a declarat ministrul în cadrul evenimentului.

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

Mihnea Costoiu, Rectorul UPB, a făcut un apel către autoritățile locale pentru a primi sprijin în ceea ce privește obținerea tuturor autorizațiilor.

„O să profit de ocazie și voi face un apel către autoritățile locale pentru a ne elibera doar autoritațiile necesare în timpul legal cel mai scurt posibil pentru a nu apărea întârzieri”, a declarat Costoiu.

Ministrul Dezvoltării a mai spus că noul proiect de la UPB este doar unul dintr-un program guvernamental de construire de cămine studenţeşti, ca include finanțarea a 20 de astfel de proiecte.

„Acesta este al cincisprezecelea obiectiv care intră în procedura de execuţie a lucrării. Primul cămin studenţesc finalizat este cel de la Universitatea din Arad, urmează să fie predat în zilele următoare.

Citeste si:
Liceenii din România, invitați la primul concurs de nanosateliți...
Elevii de liceu, invitați să...

Sunt cinci alte investiţii care sunt în faze avansate de a fi aprobate în şedinţă de Guvern, astfel încât vom ajunge la 20 de astfel de investiţii într-un timp foarte scurt, iar valoarea lor se ridică la peste 1,2 miliarde de lei", a mai spus Atilla Cseke.

Căminul ar trebui dat în folosință pentru anul universitar 2024 - 2025

Potrivit informațiilor furnizate de către UPB, căminul amplasat în campusul din Regie va oferi 700 de locuri de cazare pentru studenții UPB și va fi finalizat în termen de 24 de luni, pe lângă cele 15 luni de execuție a construcției, căminul necesitând timp pentru finalizarea finisajelor, amenajarea tuturor facilităților și mobilarea lui.

Clădirea cu zece etaje și 350 de camere va fi dotată pe fiecare etaj cu săli de lectură, spălătorii și uscătorii, chicinete și săli de mese. De asemenea, va avea și o parcare subterană. Clădirea oferă cazare și studenților cu dizabilități, în 20 de camere special amenajate. Căminul va fi dotat cu panouri solare pentru apă caldă menajeră și va avea o fațadă eficientă energetic.

Citeste si:
Cîțu: Nu mai înființăm PNDL, avem proiecte de investiții prin CNI...
Cîțu: Nu mai înființăm PNDL,...

Valoarea totală a investiției este de 24.415.163 euro (TVA inclus).

Proiect cămin UPB

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

“În ultimii ani am primit tot mai multe solicitări de cazare. 75% din cei peste 30.000 de studenți ai universității noastre sunt din provincie. Numărul de studenți în creștere, costurile ridicate ale chiriilor din București, dar și condițiile de confort din cămine ne-au determinat să atragem continuu fonduri pentru construirea de noi spații de cazare și renovarea celor existente.

Proiectul de azi se încadrează în conceptul de Smart City - clădiri eficiente energetic & un mediu digital, concept sub care vom integra întregul campus, astfel încât să ne bazăm pe resurse energetice proprii și să digitalizăm partea administrativă a relației cu studenții”, explică Mihnea Costoiu, Rector UPB.

Citeste si:
KeysFin: Sectorul construcțiilor va atinge un nivel record în 2021
KeysFin: Sectorul...

UPB a demarat un plan amplu de investiții destinate creșterii calității vieții sudenților. Printre investițiile derulate de UPB în acest an în campusul studențesc se numără cantina R3 cu o capacitate de 500 de locuri simultan, dată în folosință în martie, dar și două cămine (P1 și P19 parțial) care sunt în proces de reabilitare, lucrare care va fi gata în octombrie 2023. Cele două investiții sunt realizate din fonduri proprii în valoare de 4 mil. euro.

Proiect cămin UPB

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

De asemenea, anul acesta, UPB a finalizat infrastructura de internet a campusurilor studențești, o investiție în valoare de 1.700.000 de euro.

Tot în acest an, UPB a demarat și lucrările pentru un alt cămin nou ce va oferi 334 de locuri de cazare și care urmează să fie dat în folosință în octombrie 2023. Această investiție se ridică la 5 mil. euro.

Citeste si:
Cum a creat o antreprenoare care nu știe să facă prăjituri o...
Povestea Lara Sweets:...

Proiect cămin UPB (Sursa foto: Wall-Street.ro)

Până în acest moment, UPB a reabilitat și a dotat cu mobilier nou și electrocasnice trei cămine din complexele studențești Regie și Leu.

Alte proiecte de investiții dedicate campusului studențesc vizează reabilitarea căminului A Leu, realizarea unei centrale termice proprii pentru căminele din Regie și alimentarea cu apă din puțuri proprii, dar și o sală de sport cu capacitatea de 1500 de locuri, dedicată activității competiționale.

UPB are în patrimoniu 29 de cămine (26 în campusul din Regie si 3 în campusul Leu), iar în anul universitar care va începe oferă 12.000 de locuri de cazare.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri