Crama transilvăneană Villa Vinea, situată în localitatea Mica, la 15 kilometri de Târnăveni și fondată de omul de afaceri Heiner Oberrauch în 2004, plănuiește o serie de investiții în următorul an care vizează în principal gama Selection și componenta de turism viticol. Am discutat cu Mircea Matei, Director General Villa Vinea, despre modul în care se vor desfășura aceste investiții și ce estimări are în ceea ce privește rezultatele financiare înregistrate anul acesta.

Matei precizează că pandemia nu a avut un impact semnificativ la nivelul afacerii, descriind anul 2020 ca fiind unul în care business-ul a fost ”relativ stabil” față de 2019.

”Neavând o prezență a brandului pe zona de evenimente mari, nu am avut de pierdut, iar ce s-a pierdut din HoReCa, s-a recuperat din online, retail etc. Ca cifră de afaceri, diferența dintre 2020 și 2019 este de circa 2 procente. În 2021 estimăm o creștere de aproximativ 25% a cifrei de afaceri, față de 2020 când ne-am situat la 3,2 milioane de lei”, povestește Mircea Matei (foto), care își propune ca anul acesta Villa Vinea să vândă 130.000 de sticle.

În mod tradițional, înainte de pandemie, vinurile Villa Vinea erau distribuite către HoReCa în procent de 50%, componentă ce în 2020 a scăzut la 30%, însă la momentul actual dă semne de revenire. Restul merge către retail-ul generalist, magazinele proprii, retail-ul de specialitate (wineshop-uri) și online, care a ajuns la 5% anul trecut.

”Întâmplător, magazinul online l-am deschis la începutul anului 2020, înainte de pandemie și am ajuns la 5% vânzări pe această zonă, cu vârfuri înregistrate în perioada de lockdown”, povestește Matei, care își propune ca vânzările din online să ajungă la 10% în următorii ani.

În ceea ce privește exporturile, 15% din producție merge către Italia, unde fondatorul cramei Heiner Oberrauch derulează mai multe afaceri. În rest, Matei o descrie ca fiind o componentă pe care nu pun foarte mult accent momentan, derulând de-a lungul timpului o serie de parteneriate mai mici cu site-uri și magazine specializate din țări precum Germania, Polonia, Danemarca, Olanda sau Canada, deținute în mare parte de cei care au vizitat crama în excursiile lor prin Transilvania.

Gama Selection, ”echipa vedetelor” în jurul căreia se învârt investițiile din următoarea perioadă

Matei punctează, ca ”strategia nr. 1”, dezvoltarea vinurilor din gama Selection, care se vând în special în HoReCa și retail-ul specializat de vin, iar pe rafturile celor trei magazine proprii Villa Vinea au prețuri între 60 și 90 de lei.

Producția vinurilor din gama Selection se va situa anul acesta la 35% din totalul vinurilor Villa Vinea, însă vorbim de vinuri care au nevoie de o perioadă de maturare mai mare, ce face ca distanța de la producție la vânzare să fie de 4-5 ani.

Pentru a suplini ambițiile privind dezvoltarea gamei Selection, crama va beneficia de o investiție de peste 1,2 milioane de euro pentru extinderea zonei de depozitare cu încă 600-700 de metri, crearea unor zone de degustare la interior și facilități de cazare.

”Investiția totală în Villa Vinea până în acest moment se ridică la 3,3-3,5 milioane de euro. Extinderea va costa minimum 1,2 milioane de euro, pentru că am bugetat la prețurile pe care materialele de construcții le aveau anul trecut (...) Am primit recent proiectul de la arhitect, urmează dosarul de finanțare prin fonduri APIA, iar anul viitor ne propunem să începem construcția, care va dura vreo trei luni”, povestește Mircea Matei, care punctează faptul că zona de cazare va fi pentru început dezvoltată prin renovarea a două apartamente existente în cramă, cu o capacitate totală de 8 locuri, iar pe termen lung fiind luată în considerare ridicarea unei noi construcții care să aibă acest scop.

Printre produsele din categoria Selection ale Villa Vinea se regăsesc Contessa, Cuvee Celest, Rubin sau Diamant, provenite din strugurii cultivați pe cele 70 de hectare ale cramei unde pot fi observate 12 soiuri, precum Fetească Regală, Fetească Albă, Kerner sau Gewurztraminer.

Villa Vinea are o echipă de 18 angajați și apelează pentru realizarea lucrărilor agricole și la 70-80 de zilieri, proveniți din satele din zonă.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri