Porturile performante investesc continuu în dezvoltarea infrastructurii și adoptă inovații digitale care schimbă din temelii industria transportului. Motorul principal de dezvoltare și inovare în portul Constanța este reprezentat de terminalele operate de DP World în Constanța Sud.

Compania DP World anunță o investiție majoră de 75 milioane de euro - o parte din fonduri proprii și o parte obținută din granturi europene. Oficialii DP World estimează începerea operațiunilor în prima jumătate a anului viitor, iar finalizarea proiectului este programată pentru perioada Iulie - Septembrie 2023. DP World va implementa proiectul și va asigura investițiile necesare în active fizice și electronice. Prin aceste investiții, compania oferă o soluție integrată de lanț de aprovizionare de clasă mondială, cum o fac pentru toți clienții globali.

DP World, companie cu aproximativ 600 de angajați în România și investiții cumulate de 120 de milioane de dolari în ultimii 18 ani, va realiza în portul Constanța un terminal RO-RO (Roll-On, Roll-Off - modul de încărcare / descărcare al navei) și un proiect de tip project cargo. Vor exista două faze ale proiectului iar după finalizarea lui vor fi angajate în jur de 50 de persoane.

Investiția în cifre

Terminalul RORO va avea o suprafață de 7 hectare, iar cel cargo de 4,4 hectare. În plus, investiția va include și o clădire de birouri cu spații dedicate autorităților de control. Vor exista 400 de sloturi de parcare camioane, cu volum anual de 45.000 de unități în primă fază crescând apoi cu până la 80.000 de unități pe an în faza a doua.

Terminalul de project cargo este conceput pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor agabaritice, care au volum și greutate mare. În acest terminal sunt manipulate mărfuri neomogene cu forme, volume și greutăți variate. Terminalul construit de DP World va permite presiuni de până la 22/tone/mp, ceea ce este dublul celei mai puternice platforme existente în Portul Constanța, care permite până la 11 tone/mp.

Capacitatea terminalului va fi de 400 de sloturi de parcare camioane (200 intrare și 200 ieșire).
Volumul anual maxim va fi de 45,000 unități în prima fază și până la 80,000 de unități pe an în faza 2.

Portul Constanța va putea atrage prin acest terminal și clienți cum ar fi cei din industria OffShore Petrol și gaze sau cei din zona echipamentelor și instalațiilor industriale.

Digitalizarea - cheia dezvoltării și eficientizării

În cadrul operațiunilor de aici există inițiative multiple de informare și de sincronizare a operațiunilor inteligente cu transporturile de platformă - comerțul electronic și analiza de date.

Schimbarea digitală aduce beneficii imense pentru port, lanțul de aprovizionare, client și mediu. Terminalele inteligente, precum cele operate de DP World reprezintă o promisiune de creștere a eficienței și productivității muncii în port.

Cosmin Cârstea - Manager General DP World România a declarat: ¨Sistemul de transport din România are mult de beneficiat de pe urma investițiilor noastre. Importatorii și exportatorii din România vor fi primii care vor beneficia de produsele noastre logistice, unele dintre ele, cum ar fi terminalul RORO, fiind o premieră pentru piața românească. DP World continuă dezvoltarea unui nou terminal intermodal rutier-feroviar la Aiud, care urmează să fie operațional în prima jumătate a anului 2023. Terminalul va fi legat pe calea ferată de Constanța, stabilind o nouă rută de export pentru regiunea cheie a Transilvaniei din centrul României. Avem și un terminal în Dornești, Moldova, care este deja operațional.¨

Investiția din Constanța urmează a fi finalizată în a doua parte a anului 2023, însă segmente ale sale vor fi date în folosință încă din prima jumătate a anului viitor, în funcție de când fiecare dintre ele vor putea fi operaționale.

Sursa foto: DPWorld.com/ Portul Constanța

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri