Piața rezidențială din Capitală a rezistat în 2022 în pofida dificultăților macroeconomice și geopolitice din zonă, dar anul viitor va aduce o scădere a livrărilor și tranzacțiilor de locuințe, în condițiile în are piața nu mai poate susține ritmul în care s-a dezvoltat în ultimii ani, se arată într-o analiză a companie de consultanță imobiliară SVN România.

Potrivit sursei citate, anul 2022 se va încheia, cel mai probabil, cu marcarea unor noi rezultate record pe piața rezidențială din București și împrejurimi din punct de vedere al numărului de case și apartamente vândute, cât și, posibil, din punct de vedere al numărului de locuințe finalizate.

Astfel, peste 52.000 de locuințe au fost vândute în București și împrejurimi în primele zece luni din acest an, cu 9,16% mai mult comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. 2021 a fost de altfel cel mai bun an din istoria modernă a pieței rezidențiale din România, cu o creștere de 37% a numărului de locuințe vândute în Capitală și împrejurimi față de 2020, care la rândul său s-a încheiat cu o creștere de 5,3% față de 2019.

Concomitent, peste 27.000 de noi locuințe se aflau la începutul acestui an în construcție în București și zonele limitrofe potrivit datelor SVN Romania, acesta fiind cel mai mare număr din istoria recentă, anul curent putând să aducă astfel un nou record de livrări în cea mai mare piață rezidențială regională din țară. Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică arată că în primele șase luni din 2022 au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuințe în regiune față de perioada similară din 2021.

2023 va aduce o scădere a livrărilor și tranzacțiilor de locuințe

Potrivit reprezentanților SVN România, deși anul 2022 a rezistat în pofida contextului nefavorabil, anul viitor va aduce o încetinire a ritmului din ultimii ani ai pieței rezidențiale.

2022 a fost un nou an foarte bun pentru piața de profil, în ciuda contextului general nefavorabil, a creșterii constante a ratei inflației și a dobânzilor bancare și a estimărilor constant negative. 2023 ar urma să aducă, cel mai probabil, o reducere a numărului de locuințe noi care se vor finaliza în București și împrejurimi și implicit mai puține tranzacții, ținând cont și că baza de raportare este reprezentată de recorduri absolute. Cumulat, ultimii trei ani au adus o creștere cumulată de peste 53% a numărului de locuințe vândute iar rezultatul din 2023 trebuie analizat în acest context”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Rezultatele din 2022 au fost obținute într-un context în care accesibilitatea cumpărării unei noi locuințe s-a menținut la un nivel satisfăcător potrivit indicelui de profil calculat de către SVN Romania pe baza prețurilor medii și a statisticilor referitoare la salariul mediu la nivel național.

Astfel, în luna septembrie a acestui an erau necesare 103,8 salarii medii (8,6 ani) la nivel național pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere (50 de metri pătrați utili) în București, comparativ cu 102,3 salarii medii (sau 8,5 ani) în septembrie 2021, marcând o depreciere de 1,5% în ultimele 12 luni marcate un context extrem de nefavorabil.

Pentru ultimele 12 luni a fost luată în calcul o majorare de preț de aproximativ 16% pe segmentul nou, o creștere salarială de 13,8% la nivel național, în timp ce cursul de schimb leu-euro s-a menținut stabil. Valoarea actuală a indicelui SVN este de aproape patru ori mai mică comparativ cu vârful înregistrat în 2008, când erau necesare 393 de salarii medii (aproape 33 de ani) pentru a cumpăra același apartament în București. Statisticile oficiale mai arată că peste 50% dintre tranzacțiile din regiune sunt realizate exclusiv din surse proprii, fără a apela la o finanțare bancară.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri