Recent a fost inaugurat în Paris un minicartier, multifuncțional, primul care este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, care-și produce propria energie, care descurajează mersul cu mașina personală, dar care are grijă și fauna locală, dezvoltatorul imobiliar responsabil construit tot felul de facilități și pentru păsări, insecte și lilieci.

Săptămâna trecută a avut loc inaugurarea oficială a ceea ce a fost numit primul cartier zero-carbon al Parisului, situat în arondismentul 19. Noul complex imobiliar, format din patru clădiri se numește Îlot Fertile (Insula Fertilă) și, în ciuda dimensiunilor sale mici, conține unități locative, hotel, magazine, birouri și facilități sportive și, în mod surprinzător, nu există locuri de parcare, potrivit TheMayor.eu.

Îlot Fertile se află pe o fostă platformă industrială intrată în paragină, situată între șinele de cale ferată și ocupând o suprafață de 1,3 hectare. Zona mică a cartierului, totuși, demonstrează că este posibil să se creeze spații urbane viabile și multifuncționale în conformitate cu standardele de sustenabilitate.

În timp ce majoritatea jucătorilor din imobiliare se uită către conceptul de oraș de 15 minute, noul complex imobiliar din Paris duce chiar și la un concept de oraș de 2 minute.

Sisteme de reducere a dependenței energetice

(Sursa foto: Linkcity France)

Fiecare fațetă a cartierului se conformează practicilor sustenabile și cu emisii scăzute de carbon.

Amenajarea și designul clădirilor au fost luate în considerare cu atenție pentru a limita pe cât posibil necesarul energetic pentru încălzire, răcire și iluminare. Producția de energie la fața locului este planificată cu acoperișuri bio-solare care sunt acoperite de 1.000 mp de panouri fotovoltaice, răcite natural de diferitele centrale prezente și pe acoperișuri.

Construcția în sine a folosit materiale din surse locale sau beton cu emisii scăzute de carbon. Toate clădirile sunt echipate cu un sistem inovator de recuperare a căldurii. Pompele captează căldura din apa gri (adică apă uzată de la dușuri sau mașini de spălat vase) pentru a o transforma în energie prin alimentarea rețelelor de apă caldă.

Pentru răcire, această apă uzată va trece pe sub o pasarelă pietonală pentru a se alătura buclei de apă răcită folosită pentru răcirea birourilor.

Mașinile nu au fost incluse în niciun fel în planurile de mobilitate, nefiind create niciun fel de locuri de parcare. Este un mod de a descuraja utilizarea mașinii personale, dar în București nu ar fi posibil așa ceva, legislația locală obligând dezvoltatorii să construiască locuri de parcare atât pentru locatari, dar și pentru vizitatori.

Facilități pentru faună și floră

În plus, cu grădina publică, acoperișurile cu vegetație bio-solară, terasele plantate și grădinile de legume împărțite cu aproape 30 de pomi fructiferi, Insula Fertilă oferă un habitat pentru flora și fauna locală.

Au fost instalate „hoteluri” pentru insecte, case de lilieci pe acoperiș și chiar un zid de piatră uscată pentru a găzdui șopârle. Căsuțele pentru păsări sunt integrate în fațade. Pentru rândunici, păsări care refuză să se stabilească în habitate necunoscute, coloane sonore dedicate au început să fie derulate chiar înainte de sezonul de împerechere pentru a le atrage în cuiburi astfel încât să aibă curaj să intre în ele.

(Sursa foto: Linkcity France)

Pentru a-și îndeplini angajamentele de a reduce emisiile de carbon luate față de orașul Paris, Linkcity, dezvoltatorul imobiliar care a construit Îlot Fertile, a planificat deja monitorizarea preventivă a diferitelor clădiri, în special pentru monitorizarea consumului și a funcționării pompelor de căldură.

Timp de zece ani, dezvoltatorul se angajează să urmărească viața cartierului și să depună rapoarte la Primărie în legătură cu respectarea angajamentelor în materie de integrare socială și dezvoltare durabilă.

Sursa foto: Linkcity France

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri