Blocarea PUZ-urilor nu pare să-i deranjeze la fel de tare pe toți dezvoltatorii imobiliari prezenți în Capitală. Romeo Ghica, Operations Manager în cadrul Hercesa România, dezvoltator care are un proiect de 4.500 de apartamente în cartierul Ghencea, nu consideră decizia primarului Nicușor Dan ca fiind atât de radicală.

Romeo Ghica este de părere că decizia a venit ca un șoc pentru piață, dar nu este ceva ce nu s-a mai întâmplat și în alte mari orașe din întreaga lume. Hercesa are afaceri pe trei continente și a oferit exemplul Madridului, care a trecut printr-o sincopă similară în dezvoltare imobiliară și urbană.

„Problemele acestea nu sunt lucruri noi. Sunt lucruri care s-au întâmplat în foarte multe dintre capitalele europene. Și în Madrid s-a întâmplat să apară anumite deficiențe în procesul birocratic când administrația de acolo a încercat o abordare pe termen lung a planificării urbanistice. Lucrul acesta se întâmplă și la noi acum”, ne-a explicat Romeo Ghica.

Piața a fost debusolată pentru că nu s-a mai încercat o asemenea abordare

Potrivit lui, există o nevoie din partea autorităților să vină cu o planificare pe termen lung, și speră ca procesul să fie cât mai transparent și cât mai rapid

„Semnele au început deja să se vadă. În comisia tehnică de urbanism de la Primăria Generală sunt analizate detaliile despre Planul Urbanistic General (PUG) și există o intenție declarată din partea administrației de a urgenta acest proces. Sunt convins că au potențial să conducă la un rezultat foarte, foarte bun și că există căi suficiente de a face toată tranziția asta cât mai fluentă”, a mai spus directorul de operațiuni al Hercesa România.

Romeo Ghica a explicat reacția vehementă a jucătorilor din piață la blocarea dezvoltării în București, prin prisma faptului că a fost o abordare cu care nu erau obișnuiți, considerând măsura luată de Nicușor Dan ca fiind una radicală.

Romeo Ghica Hercesa Romania(Sursa foto: Hercesa România)

Dacă doar ne învinovățim unii pe alții sau să ne plângem de milă pentru ce ni se întâmplă, nu realizăm nimic.
Romeo Ghica, Operations Manager Hercesa România

Din experiența Hercesa, situația nu a fost cu mult diferită în Madrid, când dezvoltatorii au considerat măsurile luate de autorități ca fiind radicale, dar s-a dovedit că a fost o decizie bună să se treacă la o viziune pe termen lung.

Ar trebui să alegem să ne gândim la această situație ca la o chestiune necesară, temporară și care are potențialul de a genera niște rezultate foarte, foarte bune, care altfel n-ar fi putut fi obținute”, recomandă oficialul Hercesa.

Acesta cere o deschidere și o colaborare mai mare între dezvoltatorii imobiliari și autorități, deoarece acest conflict în declarații nu va ajuta pe nimeni.

„Putem să colaborăm chiar și în perioada asta, să găsim împreună căile de a depăși impasul. Cred că e cea mai bună abordare. Altfel, doar să ne învinovățim unii pe alții sau să ne plângem de milă pentru ce ni se întâmplă, nu cred că-i productiv”, a subliniat Romeo Ghica.

Fără colaborare cu autoritățile, dezvoltatorii vor construi tot în câmp

Directorul de operațiuni al dezvoltatorului care construiește un proiect rezidențial de mari dimensiuni în zona Ghencea, Stellaris Residencias, aproape de complexul sportiv al clubului Steaua, este de părere că, în paralel cu rezolvarea planurilor urbanistice pentru București, o măsură utilă ar fi înlesnirea parteneriatului public-privat.

Este o măsură care funcționează în Spania și care a ajutat la o colaborare mai bună în ceea ce privește dezvoltarea urbană. Principalul beneficiu va fi acela că nu vor mai apărea proiecte care nu dispun de infrastructura și de utilitățile necesare.

Acesta a explicat că în prezent se încep construcțiile proiectelor imobiliare și abia apoi se vine cu infrastructura și cu utilitățile.

Dacă ar exista o colaborare între autorități și dezvoltatori, nu ar mai fi nevoiți să „spargă fiecare în ce a construit celălalt pentru a face drumuri, de a pune țevi și așa mai departe”.

E păcat că nu se depun mai multe eforturi în direcția asta. Ar rezolva foarte multe probleme. Adică disponibilitate există atât din partea noastră cât și din partea autorităților de a colabora, dar suntem limitați de anumite detalii legale. Până când Parteneriatul Public-Privat nu va fi legiferat în România nu se pot face foarte multe”, a punctat Romeo Ghica.

Operations Managerul de la Hercesa ne-a explicat că în Spania întâi se fac drumurile, se pun toate utilitățile, pentru viabilizarea zonei și după aceea dezvoltatorii se pot apuca de construit.

„Lucrurile sunt mult mai coerente pentru toată lumea în Spania. În București, în proiectul Vivenda, noi am construit drumurile. În cazul Stellaris, ne-am sincronizat cu lucrările de infrastructură care au loc în zona Ghencea (metrou, extinderea Prelungirii Ghencea, etc), dar este o pură coincidență, nu rezultatul unei colaborări cu autoritățile”, a declarat Romeo Ghica.

În Ghencea, proiectul Stellaris Residencias va include și construcția de 2,7 km de străzi. În prima fază a construcție, care a fost demarată în vara lui 2023, va presupune livrarea a 489 de apartamente, dar în total va ajunge la 4.500 de apartamente.

Stellaris Residencias(Randare Stellaris Residencias Ghencea: Sursa: Hercesa România)

Fiind un proiect de mari dimensiuni, acesta este adresat celor cu bugete mai mici și medii. Apartamentele de 2 camere vor avea suprafețe totale utile începând de la 55,7 mp cu prețuri de lansare de la 86.700 €+TVA, iar cele de 3 camere cu suprafețe totale utile începând cu 78,4mp și prețuri de lansare de la 127.500€+TVA. Apartamentele de 4 camere vor avea suprafețe totale utile începând cu 107,85 mp și prețuri de lansare pornind de la 178.400€+TVA.

În cei peste 45 de ani de experiență în domeniul imobiliar, Hercesa a dezvoltat și predat peste 27.000 de apartamente, în peste 200 de proiecte imobiliare rezidențiale situate pe întreg teritoriul Spaniei, precum și în țări ca Portugalia, România, Mexic, Ecuador, Panama, Maroc, Bulgaria sau Cehia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri