Cererea pentru locuințe este în creștere, tendința devenind tot mai vizibilă la finele lui 2023, în timp ce oferta continuă să scadă în mai toate orașele, ceea ce pune presiune pe prețuri, în condițiile dezechilibrului dintre cerere și ofertă proprietarii nu prea vor să negocieze prea mult, iar singurul aspect pozitiv ar putea fi acela al scăderii dobânzilor în 2024.

Acestea sunt doar câteva dintre tendințele cu care intrăm în 2024, conform celor de la imobiliare.ro, care a identificat 10 trenduri care pot influența piața imobiliară în acest an.

“Începând cu ultimele luni ale anului trecut, asistăm la o schimbare de paradigmă pe piața rezidențială, care continuă și în acest început de an. Avem o creștere substanțială a cererii, în opoziție cu evoluția ofertei, observăm o reducere a perioadei necesare pentru vânzare, o disponibilitate tot mai mică pentru negociere și reluarea creditării. În acest moment, piața are nevoie de un singur imbold - care cel mai probabil va fi scăderea dobânzilor - pentru a trece într-o nouă etapă, de creștere considerabilă a numărului de vânzări și prin urmare a prețurilor. Sfatul nostru pentru cei care au o nevoie de locuire și își permit să achiziționeze este să treacă la acțiune pentru a beneficia de prețurile actuale”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

1.Cererea pentru achiziția de locuințe a crescut în ultima parte a anului trecut.

Cei de la imobiliare.ro indică un avans cu aproape 22% comparativ cu perioada similară din 2022. Aproximativ 145.200 de potențiali cumpărători și-au căutat o casă sau un apartament pe Imobiliare.ro în acest interval.

Interesul pentru locuințele scoase la vânzare pe principalele șase piețe rezidențiale din țară a crescut chiar mai mult, respectiv cu 28%. În total, 124.700 de potențiali cumpărători și-au căutat o proprietate pe Imobiliare.ro în trimestrul IV 2023 în București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța și Iași.

Cererea pentru proprietățile vechi a crescut comparativ cu finele lui 2022, dar avansul înregistrat a fost mai puțin consistent decât cel aferent locuințelor noi, tendință ce poate fi explicată și de anunțul de majorare, începând cu 1 ianuarie 2024, a cotei reduse de TVA la 9% pentru locuințele de până la 600.000 de lei, care i-a îndemnat pe mulți dintre cumpărători să-și accelereze demersurile de căutare a unei proprietăți și de realizare a unei tranzacții înainte de intrarea în vigoare a acestei măsuri.

2. Cumpărătorii se bat pe tot mai puține case și apartamente

Potrivit imobiliare.ro, oferta continuând să scadă într-un ritm alarmant atât la nivel național, cât și în marile orașe din țară.

În ultimele trei luni din 2023, au fost disponibile în întreaga țară 116.600 de proprietăți rezidențiale, cu 25% mai puține decât în perioada corespunzătoare din 2022.

Oferta s-a redus cu 33% la nivelul principalelor șase piețe imobiliare din țară.

3. Prețurile locuințelor continuă să crească la nivel național

Proprietățile rezidențiale s-au scumpit cu aproape 5% la nivel național, în intervalul octombrie - decembrie 2023. Prețul mediu solicitat pentru o locuință a ajuns la 1.500 euro/mp util.

Cluj-Napoca și Brașov continuă să domine clasamentul celor mai scumpe orașe pentru cumpărătorii de apartamente, acestea fiind urmate de București.

4. Perioada de vânzare a apartamentelor s-a redus în trei dintre cele mai mari orașe

Cea mai importantă scădere a acestui indicator a putut fi observată în Cluj-Napoca, de la 126 de zile în trimestrul IV 2022 la 102 zile în intervalul similar din 2023. Alte scăderi au apărut în Timișoara și Brașov.

Pe alte trei piețe majore găsești mai greu un cumpărător. Apartamentele din Constanța, de exemplu, stau cu o lună în plus listate la vânzarea. A crescut, totodată, perioada de timp necesară identificării unui cumpărător în București și în Iași.

5. Proprietarii sunt din ce în ce mai puțin dispuși să negocieze prețurile

O tendință îngrijorătoare pentru cumpărători este aceea că proprietarii sunt dispuși să țină de prețuri, potrivit imobiliare.ro.

Diferența dintre prețul de tranzacționare și ultimul preț cerut pentru apartamentele listate la vânzare este cea mai redusă în Cluj-Napoca, de 2,5%. Aici s-a putut observa și cea mai puternică scădere a ofertei.

Cea mai mare valoare a indicatorului, 4,2%, s-a înregistrat în Constanța. Cu toate acestea, marja de negociere este în scădere și pe această piață față de trimestrul IV 2022.

6. Tranzacțiile au revenit pe creștere pe final de an

După un început de an slab în ceea ce privește tranzacționarea, pe final de an, activitatea s-a dinamizat. În total, s-au vândut aproximativ 187.500 de imobile în trimestrul IV 2023, cu 3,3% mai multe decât în intervalul similar al anului 2022, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Din total, 49.700 au fost unități individuale, cu circa 9% mai multe decât la finele lui 2022. Cele mai multe case, terenuri și apartamente s-au vândut în București.

Numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale este în scădere, zona București-Ilfov având cel mai mult de suferit la acest capitol. În același timp, numărul locuințelor date în folosință este tot mai redus, conform datelor Institutului Național de Statistică.

7. Finalul anului trecut a adus o revenire achizițiilor prin credite imobiliare

Diferența vine pe fondul exploziei IRCC din trimestrul IV 2022, perioadă în care volumele de creditare au fost afectate semnificativ. Un aspect pozitiv pentru cei cu planuri de achiziție în 2024 și care au în plan contractarea unui credit este acela că dobânzile ar putea scădea.

Ne așteptăm ca în 2024 dobânzile să continue să scadă, în special după jumătatea anului, pe fondul temperării inflației”, afirmă reprezentanții imobiliare.ro.

8. Chiriile au devenit vedeta pieței imobiliare

Piața chiriilor a dominat în 2023, sfârșitul anului marcând un avans al cererii cu aproape 13% la nivel național și cu 12% în principalele șase orașe din țară comparativ cu ultimul trimestru din 2022.

Cei mai mulți potențiali chiriași și-au arătat interesul pentru locuințele din Capitală.

9.Scade și oferta de locuințe de închiriat

Numărul caselor și apartamentelor disponibile pentru închiriere a continuat, în același timp, să scadă.

Oferta totală s-a contractat cu aproape 17% la nivel național și cu 21% la nivelul principalelor șase piețe rezidențiale din țară.

Cele mai puternice scăderi au putut fi observate în vestul țării, în Timișoara și Cluj-Napoca, cu aproape 29%, respectiv cu 27%, arată datele Imobiliare.ro.

10. Prețurile de închiriere, un coșmar pentru cei care caută să închirieze

Chiria medie solicitată pentru o proprietate rezidențială s-a majorat, la nivel național, de la 450 euro/lună în trimestrul IV 2022 la 500 euro/lună în trimestrul IV 2023.

Proprietarii din Cluj-Napoca și din București solicită chiriile cele mai mari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri