Tranzacţiile rezidenţiale din judeţul Ilfov au crescut cu 6% în 2023, comparativ cu anul precedent, în vreme ce, în Bucureşti, nivelul acestora a scăzut cu 17% în aceeaşi perioadă, se arată într-o analiză a companiei de servicii imobiliare iO Partners.

Dacă în 2023 tranzacţiile rezidenţiale au scăzut în Bucureşti de la circa 35.000 la 29.000 de unităţi, în Ilfov acestea au crescut de la 6.400 la aproximativ 6.800 unităţi. Acesta poate fi începutul unei tendinţe de reorientare a preferinţelor cumpărătorilor pentru Ilfov, în detrimentul Bucureştiului, subliniază autorii studiului.

"Mulţi cumpărători aleg în continuare Bucureştiul pentru diversitatea serviciilor şi apropierea de locul de muncă, dar există şi mulţi care optează pentru locuinţe situate în localităţi din judeţul Ilfov. Potrivit analizei iO Partners, principala motivaţie este reprezentată de preţurile locuinţelor, care sunt cu aproximativ 20-25% mai mici faţă de Bucureşti, comparând cartiere din Capitală, amplasate la graniţa cu judeţul Ilfov, de exemplu cartierul Aviaţiei vs. Pipera-Nord sau cartierul Berceni vs. Popeşti-Leordeni", susţin specialiştii companiei de imobiliare.

Totodată, dezvoltarea infrastructurii de transport favorizează judeţul Ilfov în raport cu Bucureştiul. Lucrări precum construirea pasajelor peste centura actuală (ex. Domneşti, Olteniţei, Berceni), construirea noii autostrăzi de centură A0 sau extinderea metroului spre comuna Berceni şi oraşul Otopeni scurtează timpul de deplasare între Bucureşti şi Ilfov.

"Populaţia Bucureştiului a scăzut cu aproape 9% între recensămintele din 2011 şi 2021, de la 1,88 milioane locuitori la 1,72 milioane, ceea ce înseamnă o scădere de 166.500 locuitori, în timp ce populaţia judeţului Ilfov a crescut în acelaşi interval cu 37%, de la 389.000 la 543.000 de locuitori, adică cu 154.000 de locuitori, aproape compensând scăderea din Bucureşti. Dacă raportăm numărul de locuinţe tranzacţionate la mia de locuitori, în Bucureşti acest indicator a scăzut de la 33,5 tranzacţii la mia de locuitori, în 2022, la 28,3, în 2023. În schimb, în Ilfov, acelaşi indicator a crescut de la 13,2 la mie, în 2022, la 13,8 la mie, în 2023", arată Andreea Hamza, senior director Living iO Partners.

Bucureştiul prezintă un stoc mare de clădiri vechi, a căror renovare, consolidare sau înlocuire este anevoioasă, pe de o parte din cauza costurilor ridicate, iar pe de altă parte din cauza procesului greoi de autorizare a lucrărilor. Numărul locuinţelor nou livrate în Bucureşti a cunoscut o scădere semnificativă în ultimii ani, de la peste 12.000 de locuinţe în 2021, la aproximativ 10.000 în 2022 şi 8.000 în 2023. Pe de altă parte, în Ilfov, livrările de locuinţe au cunoscut un vârf de aproape 8.000 de locuinţe atât în 2022, cât şi în 2023.

Judeţul Ilfov are un potenţial enorm de dezvoltare, chiar şi numai în perspectiva finalizării autostrăzii de centură A0, spune analiza. Această investiţie majoră va creşte atractivitatea pentru dezvoltarea imobiliară a terenurilor situate între noua arteră şi vechea şosea de centură, o zonă cu o suprafaţă de aproximativ 350 km, cu aproximativ 50% mai mare decât a Bucureştiului. În această zonă, preponderent neconstruită, s-ar putea dezvolta ansambluri rezidenţiale, parcuri de retail, parcuri industriale şi centre de divertisment.

iO Partners (IOP) este o companie de servicii imobiliare cu sediul în Viena, care oferă o gamă completă de servicii în Cehia, Ungaria, România, Serbia şi Slovacia, inclusiv agency, închirieri, pieţe de capital, evaluare, servicii de project management şi consultanţă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri