Piata de constructii nerezidentiale este estimata la 33 miliarde de lei (9,88 milioane de euro) in 2007, fata de 20,6 miliarde de lei (5,84 milioane de euro) in 2006, inregistrand cea mai mare rata de crestere din intreaga piata de constructii, arata un raport al companiei de consultanta si analiza de piata PMR.
Ovidiu Oancia, analist al PMR si autor al raportului, afirma ca principalul motiv al cresterii din piata de constructii nerezidentiale este nivelul ridicat al cererii pentru astfel de cladiri, impulsionat de cresterea economica, dar si de cresterea pietei de servicii si a consumului populatiei.

“In prezent, piata de constructii se dezvolta intr-un ritm alert, inregistrand cele mai mari rate de crestere dintre toate componentele Produsului Intern Brut (PIB). Constructiile nerezidentiale reprezinta segmentul cu cea mai mare contributie la valoarea lucrarilor de constructii din Romania, contributie ce a atins valoarea de 50% in 2007”, se arata in acelasi raport.

In afara proiectelor dezvoltatorilor, multi jucatori din industrie, deja prezenti pe piata romaneasca, au anuntat proiecte de tip greenfield in intreaga tara. Investitiile straine directe in Romania continua sa creasca, cu 63,4% in primul semestru al anului 2008, pana la 4,8 miliarde de euro.

“In alte orase in afara Bucurestiului stocul de spatii de birouri este foarte redus. Majoritatea spatiilor de birouri se gasesc in centrul celor mai mari orase: Cluj-Napoca, Iasi sau Timisoara. Aceste birouri sunt localizate in apartamente sau vile renovate”, a declarat Ovidiu Oancia.

In momentul de fata, tendinta este fie de consolidare a pozitiei in regiunile deja penetrate, in cazul jucatorilor de pe piata de retail si a centrelor comerciale, sau de modernizare a cladirilor deja existente si a imbunatatirii calitatii, in cazul jucatorilor de pe piata de constructie hoteliera.

“Desi cele mai multe cladiri industriale si de depozitare, respectiv birouri sunt localizate in Capitala, cererea ramane la un nivel ridicat si ii va tine ocupati pe dezvoltatori in urmatorii cativa ani. In afara Bucurestiului, Cluj-Napoca pare a fi cel mai dezvoltat oras din aceste puncte de vedere, tendinta care va fi mentinuta in urmatoarea perioada”, a adaugat analistul PMR.

In ceea ce priveste dezvoltarile de spatii industriale, cele mai multe proiecte din afara Capitalei sunt localizate in partea de vest a tarii.

Constructia de unitati de sanatate publica si educatie este strans legata de politica guvernamentala, si prin urmare influentata intr-o foarte mare masura de viata politica din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri