Efectele crizei internationale de capital se resimt si asupra pietei rezidentiale din Bucuresti, iar luna septembrie a adus o scadere a indicelui pietei imobiliare (BREI - Bucharest Real Estate Index) de 3% la nivel global, conform analizei lunare realizate de compania de consultanta imobiliara Colliers International.
„Cel mai mare impact asupra pietei rezidentiale vine din expunerea sa la zvonuri. Nu este neaparat o cauza reala, palpabila in piata, care sa aiba legatura cu scaderea increderii oamenilor, ci este mai mult un sentiment de nesigurata transmis din situatia internationala financiara”, a declarat, pentru Wall-Street, Calin Bucur (foto), coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI.

In luna septembrie, BREI-Vechi a scazut cu 5% fata de luna august, ajungand la 1.665 euro/mp, iar BREI-Nou a inregistrat o scadere insesizabila, de sub 1%, avand in prezent valoarea de 1.900 de euro/mp. Fata de luna trecuta, BREI-Vechi nu a inregistrat nicio apreciere in cele sase sectore ale capitalei: sectoarele 5 si 2 au scazut cu 1%, iar sectorul 6 cu 2%, insa la polul opus se afla sectorul 1, care dupa doua cresteri consecutive, a scazut cu 13% fata de luna august.

„In mod normal, perioada verii nu aduce schimbari majore in piata rezidentiala, insa odata cu venirea toamnei si incheierea vacantei, se reincep miscarile in piata”, a adaugat Bucur.

Analiza Colliers mentioneza ca luna septembrie a fost marcata de o crestere a interesului cumparatorilor, in mare parte aflati sub presiunea introducerii noilor norme al Bancii Nationale Romane (BNR). Cu toate aceastea, nesiguranta manifestata in sistemul bancar local si international, la care s-a adaugat instabilitatea pietelor bursiere, au impiedicat multi cumparatori de apartamente sa finalizeze tranzactiile.

“Bancile trebuie sa obtina in luna octombrie un acord de la BNR, dupa ce au trimis interpretarile proprii ale noilor reglementari. Cu alte cuvinte, trebuie sa primeasca un raspuns legat de noile servicii pe care le-au propus spre aprobare BNR-ului (grad de indatorare, dobanda variabila/fixa etc.)”, ne-a mai explicat reprezentantul Colliers.

Luna octombrie nu se anunta a fi mai incurajatoare pentru piata rezidentiala si, odata cu intrarea in vigoare a noilor norme BNR, pe un fundal international dominat in continuare de incertitudine, nu prezinta un potential de crestere din punctul de vedere al indicelui BREI.

“ In momentul de fata, pana la obtinerea unei aprobari din partea BNR, nu exista o certitudine legata de produsele bancare. Aceasta se va materializa prin amanarea deciziei utilizatorilor finali de achitionare a unui apartament”, a afirmat Calin Bucur.

Indicele BREI a fost realizat de o echipa de 20 de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International, coordonata de Calin Bucur, fiind analizate 4.000 de oferte, incepand cu 1 ianuarie 2005.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele sase sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri