Există și părți bune: Ce am putea CÂȘTIGA de pe urma pandemiei

Poate că pare a fi o fotografie fără nicio legătură cu titlul articolului – oameni așteptând la o coadă. În realitate, este o (mică) consecință pozitivă a epidemiei de coronavirus văzută în societatea românească – acordarea spațiului personal atunci când aștepți la o coadă la Poșta Română. Ceva foarte rar întâlnit. Însă există și aspecte mult mai profund pozitive.

Epidemia de coronavirus, răspândită pe plan global, a infectat până la această oră aproape 200.000 de oameni, ducând la decesul a aproape 10.000 de persoane.

1. Instituții de sănătate din SUA, Israel sau Japonia sunt într-o cursă contra cronometru pentru a găsi vaccin pentru virus. Este o ”cursă a științei” așa cum Terra nu a mai văzut, specialiști de pe întreg Globul căutând soluții – atât pentru limitarea răspândirii virusului, cât și pentru a găsi un vaccin.

Mai mult, solidaritatea se vede și în schimbul de experiență dintre state. China a trimis 30 de tone de echipament în Italia pentru a ajuta statul european în lupta împotriva COVID-19 și, mai valoros, o echipă de nouă specialiști chinezi care vor ajuta staff-ul italian.

În fața acestei amenințări globale, toți suntem egali și toți trebuie să lucrăm pentru a învinge, limitând numarul de victime.

2. Disciplina și igiena personală. Cu toții cunoaștem acei oameni care ”strănută împrăștiat”, care nu se spală pe mâini sau care scuipă pe stradă. Societatea a devenit mult mai atentă la astfel de ”detalii” și îi ”taxează” pe cei care greșesc. Igiena personală afectează în prezent și sănătatea celor din jur, și atunci oamenii atrag atenția sau pur și simplu izolează persoanele neigienice. Crizia COVID-19 va fi un maraton, nu un sprint. Și în acest maraton, poate că mai mulți oameni vor învăța să se spele pe mâini mai des, să strănute în batiste și să nu mai tușească spre oameni, fără a-și acoperi gura.

Sursa foto: shutterstock

Totodată, românii trebuie să învețe să asculte de autorități, nu de așa-ziși influenceri sau ”băgători de seamă”.

3. Derivând din igiena personală, scăderea numărului de cazuri de gripă și de răceli sau alte afecțiuni aferente. Întărirea sistemului imunitar, chiar și prin mult discutata vitamina C duce, indirect, la o reducere a ”gripelor de sezon” care, din păcate, fac multiple victime.

Financial Times scrie că, odată cu măsurile drastice împotriva coronavirus, au scăzut dramatic și cazurile de gripă în Hong Kong, ducând la dispariția fenomenului sezonul acesta rece.

4. Mediul privat își arată, iarăși, disponibilitatea. Coloana vertebrală a economiei, mediul privat, depășește iarăși statul român implicându-se activ și direct în lupta împotriva virusului. Asociația ”Dăruiește Viata” se implică în prima linie de apărare sprijinind spitalele cu echipamente și aparatură și redirecționând donațiile către spitalele de stat. Transavia, Mastercard, Smartbill sau Globalworth donează și ele.

Casa Share achiziționează un dispozitiv de 25.000 de euro care analizează kit-urile de coronavirus și îl donează Spitalului de Boli Infecțioase Iași, în timp ce Cotnari s-a oferit să susțină financiar Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu suma de 50.000 de lei, pentru achiziționarea de materiale sanitare, măști sanitare și dezinfectanți. În paralel, Code4Romania a început să dezvolte, în coordonare cu Guvernul României prin Agenția pentru Agenda Digitală a României și DSU, șase soluții tehnice pentru ameliorarea problemelor cauzate de COVID19.

Citeste si:
În ce condiții va avea loc Pelerinajul de la Mecca în 2021
Arabia Saudită va permite...

5. Conștientizarea și poate începutul rezolvării unor probleme MAJORE ale României. De la indolența unor instituții precum Biserica Ortodoxă Română care, prin vocea purtătorului de cuvânt, s-a situat peste statul român și peste cetățeni, considerându-se ”protejată de divinitate” și punând în pericol viețile oamenilor prin ignorarea avertismentelor, până la cetățenii de rând care ignoră recomandările statului, poate că gravitatea situației nu va rămâne fără consecințe juridice, amenzi și chiar dosare penale.

Mai mult, încă o dată, deși Raed Arafat a spus, similar Colectiv, că România este pregătită să facă față coronavirusului, la puțin peste 100 de cazuri (!) sistemul medical este în colaps; nu sunt suficiente izolete, suficienți medici specialiști, suficiente spații pentru cei infectați, suficiente teste, în general ”nu sunt suficiente/suficienți” a devenit o mantra negativă a sistemului de ”sănătate” de la noi – cu ghilimele.

Epidemia aceasta ar trebui să fie picătura care să umple paharul răbdării cetățenilor și autorităților țării. Pentru prima oară, fie că ești parlamentar PSD care a promis spitale regionale si metropolitane și nu a făcut nimic, fie că ești agricultor, antreprenor sau manager de companie, toți ne tratăm în aceleași spitale, cu aceiași oameni.

Ar trebui ca fiorii reci pe care îi simt parlamentarii și guvernanții, știind că nu mai au luxul de a fugi peste hotare dacă au vreo problemă de sănatate, să se traducă într-o accelerare majoră a reformei și modernizării sistemului de sănătate.

6. Au încetat arderile ilegale de la periferia Bucureștiului și, mai mult, având în vedere scăderea traficului per total, datorită deciziei angajatorilor de a se lucra de acasă, poluarea cauzată de autovehicule a scăzut. În sfârșit, Bucureștiul este verdenu datorită implicării Primăriei/Gabrielei Firea sau a Gărzii de Mediu, cât a virusului.

Screenshot - www.AerLive.ro

Mai mult, s-au dezmorțit și autoritățile, mai multe străzi principale fiind spălate și dezinfectate. Numărul de accidente scade și el, mult mai puțini oameni circulând pe străzi.

Ce părți pozitive crezi că va mai aduce epidemia aceasta? Nu ezita să comentezi.

Citeste si:
Coronavirus:Coronavirus: Unde sunt cele mai multe cazuri raportate...
Coronavirus: Unde sunt cele...

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri