Comisia Europeană oferă 80 de milioane de euro pentru vaccinul împotriva COVID-19

Comisia Europeană a oferit luni un sprijin financiar în valoare de până la 80 de milioane de euro către CureVac, un dezvoltator de vaccinuri inovatoare cu sediul în Germania, pentru a intensifica dezvoltarea și producția unui vaccin împotriva COVID-19, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, au discutat cu managementul CureVac prin videoconferinţă, potrivit Digi24, care citează Mediafax.

A participat, de asemenea, şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Ambroise Fayolle. Sprijinul urmează să fie acordat sub forma unei garanţii a UE pentru un împrumut BEI evaluat în prezent la o valoare identică, în cadrul InnovFin, mecanismul de finanţare pentru boli infecţioase din cadrul programului Orizont 2020.

Citește și: Cercetătorii belgieni au descoperit un anticorp care poate combate coronavirusul

„În această criză a sănătăţii publice, este extrem de important să sprijinim cercetătorii noştri de prim rang şi companiile din domeniul tehnologiei. Suntem hotărâţi să punem la dispoziţia CureVac finanţarea necesară pentru a intensifica dezvoltarea şi producerea unui vaccin împotriva Coronavirusului. Sunt mândră că avem astfel de întreprinderi precum CureVac în UE. Casa lor este aici, însă vaccinurile lor vor fi în beneficiul tuturor, atât în Europa, cât şi în afara ei.”, a spus preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, conform comunicatului de presă.

Citeste si:
Comisia Europeană a trimis României trei avize motivate pe tema...
Comisia Europeană a trimis...

Vezi și: Fundația Bill & Melinda Gates, Wellcome și Mastercard se aliază împotriva COVID-19

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: „Sprijinirea cercetării şi a inovării de înaltă calitate din UE este o parte esenţială a răspunsului nostru coordonat împotriva răspândirii virusului. În 2014, CureVac a câştigat cel dintâi premiu al UE pentru stimularea inovaţiei. Ne angajăm să sprijinim în continuare cercetarea şi inovarea la nivelul UE în aceste momente critice. Ştiinţa şi inovarea în Europa se află în centrul politicilor noastre de protejare a sănătăţii oamenilor.”

„BEI este şi rămâne Banca UE pentru inovare, chiar mai mult ca niciodată în contextul crizei actuale din domeniul sănătăţii. Datorită unui parteneriat puternic şi fructuos cu Comisia de-a lungul timpului în domeniul instrumentelor financiare pentru cercetare şi inovare (InnovFin), suntem hotărâţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a susţine nevoile CureVac în beneficiul cetăţenilor UE şi nu numai.”, a spus Ambroise Fayolle, vicepreşedintele pentru inovare al Băncii Europene de Investiţii.

Înfiinţată în anul 2000, CureVac(link is external) este o companie biofarmaceutică germană care a dezvoltat o tehnologie nouă pentru a depăşi unul dintre cele mai mari obstacole în calea utilizării vaccinurilor: nevoia de menţinere stabilă fără refrigerare. Tehnologia sa pentru vaccinuri se bazează pe molecule de ARN mesager (ARNm), care stimulează sistemul imunitar. Studiile preliminare au demonstrat că tehnologia poate constitui o reacţie rapidă la COVID-19. În cazul în care va fi demonstrat acest lucru, milioane de doze de vaccin ar putea fi produse la costuri scăzute în unităţile de producţie existente ale CureVac. CureVac şi-a început deja programul de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19 şi estimează lansarea testelor clinice până în iunie 2020.

Citeste si:
Situația la zi a vaccinării în România | Câte persoane s-au...
Situația la zi a vaccinării...

Comisia a recunoscut potenţialul CureVac de a aduce vaccinuri salvatoare pentru oamenii din întreaga lume într-un mod sigur şi la preţuri accesibile încă din 2014, când CureVac a primul premiu oferit de UE pentru stimularea invoării în valoare de 2 milioane de euro, finanţat prin programul de cercetare şi inovare al UE (Programul Cadru 7). Premiul a fost conceput pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a ideii de pionierat. În prezent, Comisia şi BEI îşi consolidează în comun eforturile pentru a oferi CureVac mijloacele necesare, profitând de cooperarea lor îndelungată în ceea ce priveşte instrumentele financiare dedicate sprijinirii cercetării şi inovării, cum ar fi InnovFin din cadrul programului Orizont 2020 şi, în special, facilitatea sa de finanţare a bolilor infecţioase (Infectious Disease Finance Facility).

Sursa foto: Soni's / Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri