Coronavirus | Ce întreabă românii care sună la Telverde. Unii propun eliminarea marunțișului, pe care stau cei mai mulți microbi

19 medici rezidenți la stomatologie sunt voluntari la Institutul Național de Sănătate Publică acolo unde răspund miilor de persoane care sună la Telverde și întreabă cum trebuie să procedeze în diferite situații pentru a reacționa corect în fața riscului de îmbolnăvire cu Coronavirus COVID 19.

”Până acum majoritatea întrebărilor au fost despre revenirea în țară din diferite zone, au cerut informații despre țările care fac parte din zona galbenă, dar și despre cele din zona roșie, au întrebat dacă atunci când se întorc din străinătate intră în autoizolare la domiciliu sau intră în carantină instituționalizată și ce se întâmplă cu membrii familiei în fiecare dintre aceste cazuri”, a declarat Alexandru Stănculescu, medic rezident la UMF Carol Davila, în anul II.

Răspunsurile pe care medicii rezidenți le oferă sunt cele oficiale și sunt informații care sunt deja prezente fie pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, fie de pe site-ul Ministerului Sănătății.

“În 5 ore am preluat peste 100 de apeluri. Toți cei cu care care am interacționat telefonic au fost politicoși, deschiși, au vorbit foarte frumos cu noi și deși în această perioadă lumea este îngrijorată, m-am bucurat să aud că persoanele cu care am discutat eu erau calme” - mai spune Alexandru Stănculescu.

Sunt însă și români care sună la Telverde pentru a adresa alt gen de întrebări, sau pentru a veni cu diferite propuneri sau mesaje pentru autorități.

Citeste si:
COVID-19: Amenzi de peste 1,3 milioane de lei în ultimele 24 de ore
COVID-19: Amenzi de peste 1,3...

“Înainte de a începe să răspundem la Telverde ni s-a făcut un instructaj, dar adevărul este că nimeni nu te poate pregăti pentru întrebări de genul: cât de mult pot dilua clorul ca să fie eficient, 1:9 este suficient ca să omor virusul? Noi nu putem răspunde la astfel de întrebări. Un domn, de exemplu, mi-a spus că a sunat și la 112, dar sună și aici pentru că are două măsuri urgente de comunicat: să fie scoase jetoanele de la cărucioarele de la hipermarketuri pentru că pe ele stau cei mai mulți microbi, iar prețurile din magazine să fie rotunjite de la 6,89 lei, de exemplu, la 7 lei, pentru că nu se poate dezinfecta tot mărunțișul. În aceste cazuri noi nu avem ce să spunem. Putem doar să îi facem sa se simtă ascultați și să preluăm următoarele apeluri”, povestește Ștefan Popa, medic rezident la UMF Carol Davila.

De asemenea au sunat români care au întrebat dacă ar fi recomandat să se autoizoleze la domiciliu chiar dacă nu au simptome, ce trebuie să facă atunci când vin soții sau soțiile din zonele galbene, ce presupune autoizolarea la domiciliu.

Implicarea voluntară a medicilor rezidenți a venit ca urmare a mesajului adresat de președintele Colegiului Medicilor Stomatologi, în urmă cu o săptămână, către toți studenții, rezidenții și medicii stomatologi din țară.

Înainte de a începe activitatea de voluntariat, cei 19 medici rezidenți la stomatologie au avut parte de un traininig avansat în care li s-a explicat care sunt informațiile care pot fi oferite celor care sună la Telverde. Până pe 31 martie ei vor lucra inclusiv în weekend și sunt repartizați momentan în două ture: de la 8 la 13 și de la 13 la 19, dar spun că vor să se organizeze astfel încât să poată ajuta și în tura de la ora 19 la 23.

Numărul TELVERDE este 0800.800.358. Nu este un număr de urgență, ci o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Citeste si:
A fost confirmat primul deces cu tulpina indiană a coronavirusului...
A fost confirmat primul deces...

Sursa foto: Image by Alexas_Fotos from Pixabay
Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri