Trei sferturi dintre români se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor, și tot trei sferturi dintre români susțin că respectă în totalitate indicațiile transmise de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu privire la epidemia de coronavirus, arată un sondaj IRES realizat în perioada 16-17 martie.

Pe de altă parte, cumpărăturile reprezintă activitatea cea mai frecventă pentru care au ieșit românii din casă, iar nivelul de încredere în sistemul național de sănătate și în medici cunoaște o creștere considerabilă

Cele mai importante concluzii ale studiului:

# Trei sferturi dintre români sunt îngrijorați pentru ei și familiile lor cu privire la epidemia de COVID-19. Același procent spun că se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor.
Sentimentele de teamă și îngrijorare se manifestă în proporții mai mari în rândul femeilor, vârstnicilor și respondenților cu școlaritate scăzută.

# Sistemul național de sănătate se bucură de încrederea a două treimi dintre români, de asemenea 84% dintre respondenți spun că au foarte multă și multă încredere în medicii români.

Citeste si:
Bilanț COVID 4 august | Crește numărul de cazuri noi: aproape 300...
Cel mai recent bilanț COVID |...

# Un sfert dintre români spun că și-au consultat medicul de familie de la începutul epidemiei de COVID – 19.
Au făcut acest lucru în proporții mai ridicate românii din mediul rural, cei care locuiesc în județele din Transilvania și Banat, respondenții vârstnici și cei cu nivel scăzut de educație.

# Românii se informează cu privire la evoluția COVID – 19 în țara noastră; 96% spun că fac acest lucru.

# O cincime dintre participanții la studiu și-au anulat, de la apariția primelor cazuri de COVID – 19 în România, călătorii în țară; 16% au anulat călătorii în străinătate; 15% declară că au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități mai mari decât în mod obișnuit, iar 13% au cumpărat mai multe medicamente pentru prevenirea răcelilor.

Față de studiul similar realizat în perioada 10 – 11 martie, cele mai afectate de coronavirus sunt călătoriile, cu precădere cele în țară, dar și în afara țării.

Citeste si:
Bilanț COVID 3 august | Cel mai mare număr de cazuri noi din...
Bilanț COVID 3 august | Cel...

COMPORTAMENTUL ROMÂNILOR ÎN PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ

# 97% dintre români au auzit despre starea de urgență decretată de Președintele Klaus Iohannis, în România, pe fondul epidemiei de COVID – 19.

# Peste trei sferturi dintre participanții la studiu (77%) spun că respectă în totalitate indicațiile transmise de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu privire la epidemia de COVID – 19.
Respondenții peste 51 de ani și cei cu școlaritate scăzută susțin, în proporții mai ridicate decât alte categorii, că respectă indicațiile în totalitate. 1 din 5 români spun că respectă, parțial, aceste indicații.

# Jumătate dintre participanții la studiu spun că au respectat, în totalitate, indicația de a rămâne la domiciliu în acest zile, 43% au respectat-o parțial, iar 4% spun că nu au respectat-o deloc.
Femeile, vârstnicii peste 65 de ani și respondenții cu educație scăzută sunt cei în rândul cărora proporția celor care au respectat în totalitate indicația de a rămâne la domiciliu este mai ridicată.

Citeste si:
Românii nu vor să renunțe de tot la mască. Ce arată un studiu IRES
Românii nu vor să renunțe de...

# 49% dintre participanții la studiu au declarat că au ieșit într-un loc public în ultimele trei zile (începând cu 13 martie), cea mai ridicată pondere regăsindu-se în rândul bărbaților. Cumpărăturile reprezintă activitatea cea mai frecventă pentru care au ieșit românii din casă, urmată de muncă.

# Mai mult de o treime dintre români cred că majoritatea oamenilor din localitățile lor nu respectă recomandările autorităților privind conduita, în această perioadă.

# 1 din 5 români declară că în familiile lor există membri care se află în acest moment, în străinătate, în zone infectate cu coronavirus, în autoizolare sau carantină. Italia este țara unde se află cei mai mulți dintre aceștia.

# 7% dintre români cunosc persoane care s-au întors din străinătate și care nu respectă autoizolarea și/sau carantina impusă de autorități.

Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.025 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,06%
Perioada realizării anchetei: 16 – 17 martie 2020
Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri