Noul coronavirus ar putea să fi infectat deja mai mulți oameni în Marea Britanie decât a fost estimat – cel mai probabil jumătate din populație – se arată într-o simulare realizată de cercetătorii Universității Oxford, publicat de Financial Times.

Dacă rezultatele se vor confirma, acest lucru implică ca mai puțin de un caz dintr-o mie ajunge la o formă gravă care se necesite spitalizare, a declarat Sunetra Gupta, profesor epidemiolog, care a condus echipa de cercetători. Cei mai mulți dezvoltă forme foarte ușoare sau nu prezintă simptome deloc, scrie G4Media.ro.

”Trebuie să începem de îndată teste pe scară largă pentru a evalua în ce stadiu al epidemiei ne aflăm acum”, a mai declarat el.

Simularea realizată de Oxford’s Evolutionary Ecology of Infectious Disease group arată că virusul Covid – 19 ar fi ajuns în Marea Britanie la mijlocul lunii ianuarie cel târziu. Ca multe alte infecții, s-ar fi răspândit nedetectat mai bine de o lună înainte de transmiterea comunitară în interiorul UK, unde oficial a fost înregistrat primul caz la sfârșitul lunii Februarie.

Acest studiu prezintă o perspectivă foarte diferită asupra epidemiei față de simularea realizată de Imperial College London, care a influențat masiv politica guvernului. Profesorul Gupta a fost reținut însă în a critica guvernul pentru închiderea țării pentru a combate răspândirea coronavirusului, dat fiind că acuratețea simulării realizate de Oxford nu a fost confirmată încă și, dacă s-ar dovedi corectă, măsurile de distanțare socială vor reduce numărul persoanelor care se vor face forme grave de boală și ar diminua presiunea pe sistemul de sănătate în perioada de vârf a epidemiei.

Citeste si:
Un roman, primul la Oxford printre informaticieni
Un roman a incheiat primul an...

Studiul Oxford se bazează pe ceea ce se cheamă “susceptibility-infected-recovered model” of Covid-19, pornind de la la cazuri și decese raportate în Marea Britanie și Italia. Cercetătorii au realizat astfel ceea ce ei cred că ar fi cea mai plauzibilă simulare a comportamentului virusului.

Cercetarea aduce din nou în atenție teoria ”imunității de turmă”, bazată pe ideea că răspândirea virusului se va opri atunci când un număr suficient de persoane vor devenit rezistente dat fiind că deja sunt infectate. Guvernul britanic a abandonat strategia ”imunității de turmă” prin acceptarea răspândirii controlate a infecției, după ce consilierii pe probleme de sănătate au susținut că există riscul suprasolicitării sistemului de sănătate.

Însă studiul realizat de cercetătorii de la Oxford arată că populația ar fi obținut deja suficientă ”imunitate de turmă” în urma răspândirii virusului în ultimele două luni. Dacă rezultatele studiului vor fi confirmate în urma testelor, atunci restricțiile în vigoare ar putea fi ridicate mai devreme decât s-a estimat.

Deși unii experți au pus la îndoială capacitatea auto-imunizării de a lupta cu virusului, profesorul Gupta susține că rezultatele cercetării o fac să creadă că populația ar putea dezvolta imunitate de turmă împotriva virusului.

Citeste si:
România este în TOP 10 producători de mașini în Europa. Iată...
România este în TOP 10...

Pentru a obține dovezile necesare, grupul de cercetători de la Oxford lucrează împreună cu universitățile din Cambridge și Kent pentru a începe testarea masivă cât mai rapid posibil. Ei speră să înceapă testările în cursul acestei săptămâni și să obțină primele rezultate în câteva zile.

(Sursa: The Financial Times)


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Citește și
Coronavirus | Norvegia anunţă că va relaxa unele restricţii
Setari Cookie-uri