Cercetătorii britanici lucrează la un vaccin universal anti-COVID care să atace nucleul virusului, și nu proteina spike, ceea ce ar proteja și în cazul mutațiilor pe care le suferă coronavirusul. Ștefan Dascălu, cercetător român la Universitatea Oxford, crede însă că va mai dura ceva timp până la obținerea unui astfel de vaccin.

„Principiul acesta de vaccin universal există de foarte mult timp și se încearcă împotriva diverșilor agenți infecțioși. Un vaccin care trebuie actualizat periodic, cum se întâmplă la vaccinul antigripal, de exemplu, țintește asupra unor proteine de la suprafața virusului care, din păcate, prin natura mutației, se pot schimba în timp. Din acest motiv, pe o durată de un an de zile, la următorul sezon gripal, deja apar noi tulpini care nu mai răspund la vaccinul respectiv. (...) În general, aceste proteine de suprafață, cum este proteina Spike inclusă în vaccinurile COVID actuale, reprezintă una din componentele virusului care se schimbă în timp în urma procesului de mutație și pot apărea variante care scad din eficacitatea vaccinului”, a explicat, la Digi24, Ștefan Dascălu, cercetător român la Universitatea Oxford.

„Principiul de vaccin universal ar ținti răspunsul imun asupra unor zone din virus care sunt conservate, care nu se pot schimba. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, practic virusul nu ar mai fi funcțional. Dacă se va reuși producerea unui vaccin care țintește asupra acestor zone conservate, vom avea un vaccin care evident ne declanșează un răspuns imun suficient de pertinent și care nu va fi susceptibil să scadă în eficiență în urma apariției noilor tulpini”, a mai spus Ștefan Dascălu.

„Va mai dura însă ceva timp până la obținerea unui astfel de vaccin”, a adăugat cercetătorul român.

Demersul nu este ușor, dacă ar fi să ținem cont că de zeci de ani se lucrează fără succes la un vaccin universal împotriva gripei.

Și în Statele Unite cercetătorii și-au îndreptat atenția de mai mulți ani asupra unui vaccin universal împotriva tuturor tipurilor de coronavirus, dar nu au primit finanțarea necesară, a scris recent The New York Times.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri