Un potențial vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil populației la mijlocul anului viitor, pași rapizi fiind deja făcuți în acest sens. “Trebuie să comunicăm publicului larg că vaccinul nu va fi gata mâine. Mulți se așteaptă ca vaccinul să fie gata până la finalul anului și vor fi foarte dezamăgiți să vadă că acest lucru nu se întâmplă”, a declarat Pierre Van Damme, Profesor și Vice-Decan la Universitatea Antwerp, în cadrul unui eveniment.

“Companiile farmaceutice care dezvoltă vaccinuri sunt incredibil de active și motivate. În acest moment există aproximativ 110 inițiative pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva COVID-19, 8-10 vaccinuri aflându-se deja în fază 1 de testare. Viteza cu care acționăm este fără precedent, iar cuvintele cheie sunt parteneriatul și colaborarea”, a declarat Jean Lang, Vice-Președinte Cercetare și Dezvoltare, Sanofi Pasteur și Președinte al Grupului de Lucru de Cercetare din cadrul Vaccines Europe.

Acesta a reamintit faptul că vaccinurile sunt administrate oamenilor sănătoși, cu scop de prevenție, de aceea studiile de siguranță sunt cu atât mai importante și obligatorii.

Te poate interesa și: Johnson & Johnson anunță accelerarea testelor clinice ale vaccinului candidat pentru COVID-19. Vor începe în iulie

Luând în considerare toate aceste aspecte, estimăm că vaccinul ar putea fi gata într-un an, un an și jumătate. Cel mai probabil după semestrul al doilea 2021

Jean Lang - Vice-Președinte Cercetare și Dezvoltare, Sanofi Pasteur

Vaccinul nu va fi gata mâine

“Trebuie să comunicăm publicului larg că vaccinul nu va fi gata mâine. Mulți se așteaptă ca vaccinul să fie gata până la finalul anului și vor fi foarte dezamăgiți să vadă că acest lucru nu se întâmplă. Trebuie să fim realiști. Toată lumea vrea să câștige timp, să lucrăm mai repede decât în mod normal, dar facem acest lucru fără să sacrificăm siguranța acestor vaccinuri”, a declarat Pierre Van Damme, Profesor și Vice-Decan la Universitatea Antwerp, Facultatea de Medicină și Științe Medicale.

Te poate interesa și: Stare de alertă | Unde și la ce preț te poți testa de coronavirus, ca să vezi dacă esti infectat cu SARS-CoV-2

Comisia Europeană: disponibilitate și accesibilitate într-un mod corect și echitabil

Martin Seychell, reprezentantul Comisiei Europene, a firmat că rolul instituțiilor europene este să lucreze împreună cu statele membre și să ofere cadrul legislativ potrivit pentru a atinge obiectivele de dezvoltare, producție, disponibilitate și accesibilitate a vaccinurilor.

“Noi vedem procesul de dezvoltare drept unul care trebuie susținut și pe mai departe. Pentru că oricine reușește dezvoltarea unui vaccin are nevoie apoi de siguranță și predictibilitate. Dezvoltarea unui vaccin presupune resurse financiare foarte mari, de aceea folosim banii strânși cu ocazia evenimentului maraton organizat de Uniunea Europeană pentru a susține prin toate instrumentele inițiativele de dezvoltare”, a declarat Martin Seychell.

Cu privire la componenta financiară, acesta a dat exemplul materiilor prime pentru producția de vaccinuri care trebuie cumpărată chiar înainte de confirmarea datelor științifice, pentru a răspunde presiunii timpului.

Vezi și: OMS: Simptome rare de COVID-19, identificate de medicii din întreaga lume

În privința prioritizării persoanelor care vor primi vaccinuri, principiile esențiale care vor ghida acest aspect sunt disponibilitatea și accesibilitatea într-un mod corect și echitabil. Fiind vorba de o boală transmisibilă și mai ales în stare de pandemie, nu vom fi capabili să învingem această amenințare, decât dacă vaccinul va fi disponibil în fiecare colț al lumii, a mai spus reprezentantul Comisiei Europene. Având în vedere dozele limitate de vaccin în prima fază, specialiștii se vor uita către persoanele la risc, cele cu comorbidități și populațiile cu risc semnificativ de infectare.

Toți cei trei specialiști au afirmat că este o perioadă a colaborării și au dat exemple de colaborări fără precedent între guverne, cu și între companii farmaceutice, cu institute de cercetare, cu publicul larg, cu medicii și societatea civilă.

Cum se obține un vaccin: drumul din laborator către cabinetele medicilor

Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor boli precum variola sau poliomielita au dispărut și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, astăzi nu mai reprezintă o amenințare.

Citește și: Pandemia l-a îmbogățit. Un profesor de la Harvard a devenit miliardar datorită COVID-19

În mod normal, perioada de dezvoltare a unui vaccin este de 12-15 ani. Cu toate acestea, oficialii la nivel global și local vorbesc de un an, un an și jumătate. Estimările vin în urma experienței acumulate deja de companiile farmaceutice și a unei mobilizări fără precedent din partea acestora.

Vaccinurile sunt destinate utilizării la persoane sănătoase ca măsură preventivă, de aceea studiile clinice pentru demonstrarea eficacității unui vaccin se concentrează pe confirmarea că acesta poate preveni boala, ceea ce implică necesitatea unui număr mai mare de subiecți decât în cazul studiilor pentru medicamente tradiționale. Înainte ca un vaccin să fie autorizat și adus pe piață, acesta trece printr-un proces lung și riguros de cercetare, urmat de mulți ani de testare pentru a respecta cerințele de reglementare stricte.

Pe același subiect: ANALIZĂ | Vaccinul care ar putea salva acum viața cadrelor medicale din întreaga lume

După faza de testare, vaccinurile trebuie aprobate de agențiile de reglementare, în cazul nostru de Agenția Europeană a Medicamentului, și abia apoi poate ajunge la medici și populație. Monitorizarea siguranţei vaccinurilor este un proces care continuă pe toată durata de viaţă a produsului.

Companiile centrate pe inovație și cercetare medicală, multe din ele membre ARPIM, au anunțat deja o serie de colaborări și investiții pentru identificarea unor soluții rapide pentru cercetare, testare și pentru opțiunile de producție a vaccinurilor. Pentru a reflecta toate aceste eforturi, ARPIM a lansat campania „Bătălia COVID-19, în laborator”.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri